Στο ‘σκαμνί’ η France Telecom για σωρεία αυτοκτονιών εργαζομένων της

default image

Για ψυχολογική κακοποίηση θέλουν εισαγγελείς, να κατηγορηθεί η εταιρία, που πλέον ονομάζεται Orange. Την περίοδο 2008-2009 είχαν αυτοκτονήσει περισσότεροι από 30 υπάλληλοί της

Να λογοδοτήσουν η France Telecom, η οποία πλέον ονομάζεται Orange και το πρώην αφεντικό της Ντιντιέ Λομπάρντ ενώπιον των δικαστικών αρχών για το κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων της την περίοδο 2008-2009, θέλουν Γάλλοι εισαγγελείς.

Ο Λομπάρντ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης όταν περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν, μία δεκαετία μετά την ιδιωτικοποίηση της. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι πίσω από τους θανάτους τους ήταν αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις και αδυναμία επίτευξης των στόχων.

Πηγές προσκείμενες στην έρευνα είπαν ότι ο εισαγγελέας του Παρισιού έχει προτείνει στους δικαστές να στείλουν τον Λομπάρτντ και την εταιρία σε δίκη με την κατηγορία της ψυχολογικής κακοποίησης. Έξι ακόμα στελέχη, τρία εκ των οποίων συνεχίζουν να εργάζονται στην Orange, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο για την ίδια κατηγορία ή για συνέργεια στην ψυχολογική κακοποίηση. Ο δικαστής αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ωρών αν θα ακολουθήσει την πρόταση του εισαγγελέα ή θα απορρίψει την υπόθεση.

Μία από τις πηγές είπε ότι τα στελέχη είναι ύποπτα για τη δημιουργία ενός “κλίματος ακραίας πίεσης” με στόχο να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην απόφαση να παραιτηθούν, κάτι που αποτελεί μια “επικίνδυνη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας”.

Ο Λομπάρντ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της έρευνας αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Orange στις αρχές του 2010, εν μέσω έντονης κριτικής για τους χειρισμούς του. Αν δικαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί ένα από τα σωματεία που εμπλέκονται στην υπόθεση, δήλωσε ότι λυπάται που ο εισαγγελέας δεν προχώρησε περισσότερο, κατηγορώντας τους για ανθρωποκτονία.

Τον Φεβρουάριο του 2010 επιθεωρητές της κυβέρνησης είχαν δηλώσει ότι η France Telecom είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις από γιατρούς για την ψυχική υγεία ορισμένων εργαζομένων.

Η σχετική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με το οποίο επιχειρήθηκε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 22.000 άτομα επί συνόλου άνω των 100.000 και η αλλαγή πόστου σε 10.000, είχαν μια “παθολογική επίδραση” στο ηθικό των εργαζομένων.

Η εταιρία αντέτεινε ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών δεν ήταν υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Μετά την παραίτησή του, ο Λομπάρντ υποστήριξε ότι μετάνιωσε που δεν πήρε μέτρα νωρίτερα για την ενίσχυση του ηθικού του προσωπικού.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα