Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργείο

Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργείο

Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, αποτελούν ένα υποτιμημένο αλλά πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας, που δε μπορεί να αγνοηθεί.

Μια εξ΄αυτών, η αορτική, νοσεί συχνότερα, ειδικά προϊούσης της ηλικίας. Περισσότερο από το 1/8 του πληθυσμού άνω των 75 ετών, πάσχει από μία μέτρια έως σοβαρή στένωση αορτής.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί απειλή για τη ζωή

Με το πέρας της ηλικίας, οι καρδιακές βαλβίδες υπόκεινται ασβεστοποίηση. Το φαινόμενο αυτό προσβάλλει κυρίως την αορτική βαλβίδα, διαμέσου της οποίας το οξυγονωμένο αίμα ρέει προς το υπόλοιπο σώμα. Εάν η αορτική βαλβίδα στενέψει σημαντικά (στένωση αορτικής βαλβίδας), θα πρέπει η καρδιά να δουλεύει πολύ περισσότερο, ώστε να παρέχει την ίδια ποσότητα αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Κατά τη σωματική άσκηση συνεπώς, η καρδιά υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη μέχρι και απώλεια αισθήσεων. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι μία προοδευτική και απειλητική για τη ζωή πάθηση.  Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν υποβληθεί σε άμεση θεραπεία, μετά την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, η κατάστασή του μπορεί να επιδεινωθεί, και να οδηγήσει σε θάνατο.

Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική αγωγή που να είναι ικανή να αναστρέψει ή να καθυστερήσει την προοδευτική στένωση της αορτικής βαλβίδας. Εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου της καρδιακής ανακοπής, συστήνεται η άμεση αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η κλασσική θεραπεία περιλαμβάνει μία πολύωρη χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Αυτή η εγχείρηση, έχει μικρά ποσοστά επιπλοκών και πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ήπια δυνατότητα επέμβασης: TAVI

Αδύναμοι ασθενείς, είτε λόγο ηλικίας είτε λόγο ιστορικού άλλων παθήσεων, καλό θα ήταν να μην υποστούν το σωματικό στρες μίας τέτοιας εγχείρησης. Για αυτούς τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια (από το 2002), ως εναλλακτική της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς, μία πολύ πιο ήπια και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος: η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με τη βοήθεια καθετηριασμού (TAVI). Νέες έρευνες έχουν δείξει πως η TAVI, λόγω ακριβώς των καλών αποτελεσμάτων και της ήπιας διαδικασίας στην επέμβαση, αποτελεί λύση και για νεότερους, όχι τόσο επιβαρυμένους ασθενείς.

Προγραμματισμός της επέμβασης

Για τη διενέργεια της TAVI με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, επιβάλλεται ένας στοχευμένος προγραμματισμός της επέμβασης. Για αυτό το λόγο διενεργούνται εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τον υπέρηχο καρδιάς και τη στεφανιογραφία, μία αξονική τομογραφία της αορτικής βαλβίδας και ειδικότερα των αγγείων-από την αορτή μέχρι τις λαγόνιες αρτηρίες. Αυτό είναι απαραίτητο, για την επιλογή της κατάλληλης βαλβίδας για τον ασθενή και της καλύτερης διόδου προς την αορτική βαλβίδα. Το μέγεθος, η ασβεστοποίηση και το ενδεχόμενο ελικοειδούς μορφής των αγγείων, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Επέμβαση: Τοποθέτηση της βαλβίδας

Η βαλβίδα προωθείται υπό την επήρεια ήπιου αναισθητικού (ελαφρά καταστολή, χωρίς γενική νάρκωση) διαμέσου της λαγόνιας αρτηρίας, μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθεί, με την απεικονιστική βοήθεια ακτινών. Στο σημείο τοποθέτησης, η διπλωμένη βαλβίδα τεντώνεται μέχρι το τελικό μέγεθός της, και πιέζει προς τα πλάγια την εκφυλισμένη παλιά βαλβίδα. Η νέα βαλβίδα μπορεί αμέσως να λειτουργήσει κανονικά, επιτρέποντας την φυσιολογική δίοδο του αίματος από τη καρδιά στην υπόλοιπη κυκλοφορία. Ο καθετήρας απομακρύνεται και το σημείο εισόδου του σφραγίζεται. Αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό του, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες.

Η φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση, περιλαμβάνει εκτός των άλλων και φάρμακα που «αραιώνουν» το αίμα, όπως ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη.

Εμφανής βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών

Οι ασθενείς αναρρώνουν σύντομα από την επέμβαση. Μετά από ένα μικρό διάστημα παρακολούθησης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η νοσηλεία συνεχίζεται στη καρδιολογική κλινική.  Κατά κανόνα, μπορούν οι ασθενείς να πάρουν εξιτήριο άμεσα. Η ποιότητα ζωής του μεγαλύτερου ποσοστού ασθενών βελτιώνεται άμεσα μετά την επέμβαση TAVI, καθώς οξυγονωμένο αίμα ρέει χωρίς εμπόδια, χάρη στη νέα αορτική βαλβίδα, από τη καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, ζάλη και δύσπνοια εξασθενούν, ενώ η ενεργητικότητα στη καθημερινή ζωή βελτιώνεται δραστικά.

 

Ευχαριστούμε την Associate Professor Dr. med. Carolin Sonne , Κλινική και Επεμβατική Καρδιολόγο. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφθείτε την ιστοσδελίδα www.carolinsonne.com ή καλέστε  210 8023023 & 6948191787

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα