Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο: Τέσσερα πύρινα μέτωπα

Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο: Τέσσερα πύρινα μέτωπα

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Κουβαρά, Ρόδο, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεγαλόπολη. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολήμες, όρος Σκοπό και Πόρτο Βρώμη στη Ζάκυνθο με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο πρώτο. Οι αρχές του νησιού προχώρησαν στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια καθώς η μεγάλη φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια. Κάηκαν μια παλιά κατοικία και ένα εστιατόριο, ενώ η φωτιά κατευθύνεται και απειλεί το χωριό των Μαριών. Στο Πόρτο Βρώμη οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με 100 τουρίστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην Αναφωνήτρια έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα. Αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις από μπουκάλες υγραερίων που βρίσκονται στο κατάστημα.

 

 

 

Η φωτιά είχε περικύκλωσε το μεσημέρι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και αργά το απόγευμα κατευθύνθηκε προς το χωριό των Μαριών. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (17 πυροσβεστικά οχήματα με 35 άνδρες) και μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με κλιμάκια που καταφτάνουν στο νησί από την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή που καθιστούν αδύνατη την επιχείρηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Τα αεροπλάνα και ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί θα ξεκινήσουν πάλι εναέριες ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Νωρίς το βράδυ ξέσπασε η φωτιά στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Οι δύο νέες εστίες που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου 5 χιλιόμετρα από τη μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας δείχνουν καλύτερη εικόνα. Την ίδια ώρα, στις Βολήμες τα δύο μέτωπα που είναι ενεργά μαίνονται στις περιοχές Σκούτα και Πελιλόμποι.

 

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στην Αναφωνήτρια από ύψος 6.000 πόδια:

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην περιοχή Πόρτο Βρώμη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

 

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε υπαίθριο χώρο στον Κουβαρά Αττικής, η οποία κατακαίει έκταση με καλάμια. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη.


Ιωάννινα: Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ.

Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας.

Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απέτρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αναμένεται σε λίγο στο έργο της πυρόσβεσης να επιχειρήσουν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ.

Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε το βράδυ σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βάτι και Προφύλια στη νότια Ρόδο Στην περιοχή σπεύδουν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας και του Δήμου. Στο νησί της Ρόδου επικρατούν σφοδροί άνεμοι που επεκτείνουν γρήγορα το μέτωπο της φωτιάς.

Μεγάλη δασική φωτιά εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή στην περιοχή Παπαδάτες στην Πρέβεζα. Στο σημείο επιχεριούν 22 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Καλύτερη εικόνα δίνει η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το πρωί της Παρασκευής, στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, τα οποία θα ενισχυθούν, εάν χρειαστεί.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και της πυρκαγιάς που μαίνεται σε δασική περιοχή στη θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας. Στη μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οριοθετημένες είναι, επίσης, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 ειδικό μηχάνημα.

Όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σήμερα στη 01.00, στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, η κατάσβεσή της πάει καλύτερα και στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συνδράμουν 7 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Παραμένει πολύ υψηλός και για αύριο ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 27 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

(Με πληροφορίες από imerazante)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα