Συνεχίζεται η παραχώρηση των ΟΛΠ κι ΟΛΘ με τη ‘βούλα’ του ΣτΕ
Απορρίφθηκαν τελικά η προσφυγές τοπικών φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Συμβούλιο της Επικρατείας
- 16 Φεβρουαρίου 2016 13:32
Σε ρυθμούς …αποκρατικοποίησης μπαίνουν πλέον οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, μετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει σχετική προσφυγή τοπικών φορέων, οι οποίοι ζητούσαν να κριθεί παράνομη η ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών.
Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την απόφασή του ύστερα από διάσκεψη περίπου τριών μηνών, δίνοντας το “πράσινο” φως στην επίμαχη αποκρατικοποίηση. Κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι οι οποίοι εκπροσώπησαν του πειραϊκούς φορείς είχαν υποστηρίζει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν αποτελεί “μία παραχώρηση μίας επιμέρους μικρής δραστηριότητας”, αλλά έκαναν λόγο για τη διάθεση προς εκμετάλλευση από ιδιώτη επενδυτή, πέντε εκατ. τετραγωγικών μέτρων από χώρους και 23 χιλιομέτρων ακτογραμμής.
Στο πλευρό τους είχε σταθεί και η Περιφέρεια Αττικής,με υπόμνημα που είχε κατατεθεί στο δικαστήριο. Σε αυτό αναπτύσσονταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 “Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ” της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».
Ανάμεσα σε άλλα, είχε επισημανθεί ότι “ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση “της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας”. Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας”.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ άλλων είχαν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν κατ΄ αρχάς τις προσφυγές ως εκπρόθεσμες, ενώ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση στο ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκείμενης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».
Τέλος, οι δικαστές επισημαίνουν ότι οι φορείς που προσέφυγαν στον ΣτΕ εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.