Η δύσκολη εξίσωση του Κυπριακού για τα ελληνικά κόμματα

Η δύσκολη εξίσωση του Κυπριακού για τα ελληνικά κόμματα

Το Μαξίμου τονίζει ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να παίζει blame game. Δεν υπάρχει συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκφράζουν πλήρη στήριξη σε Αναστασιάδη και το Ποτάμι επιτίθεται σε Κοτζιά. Με το σχέδιο- βάση των συνομιλιών διαφωνεί το ΚΚΕ

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις για λύση του Κυπριακού φέρνει σε αδιέξοδο και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιτείνει η εικόνα έντασης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Και αυτό τη στιγμή που σύμβουλος του Ερντογάν κάνει δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχόμενων και η τουρκοκυπριακή πλευρά τορπιλίζει τις συνομιλίες, που έχουν παγώσει στην Ελβετία.

Το Μαξίμου τονίζει τη λεπτότητα της κατάστασης, η οποία απαιτεί να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα και διαμηνύει ότι η Αθήνα δε θα εμπλακεί σε blame game. Παρά τις φήμες περί δυσαρέσκειας Τσίπρα για Κοτζιά ( ο οποίος χθες ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται, διαμήνυσε ότι δεν είναι εθνικισμός να ζητά κανείς την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και δήλωσε “πατριωτική αριστερά”), συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν στο News247 ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την κυβέρνηση, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, παραπέμποντας εξάλλου σε όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς μία εικόνα περίπου κρίσης στις ελληνοκυπριακές σχέσεις αυτή τη στιγμή θα ήταν επικίνδυνη, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με σημερινή του δήλωση έσπευσε να διαλύσει τις όποιες ερμηνείες για το χθεσινό του διάγγελμα, τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι αγαστή όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά συνολικά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος για να το κάνει απόλυτα σαφές, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Κοτζιά».

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν με νόημα τη στήριξη τους στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στην προσπάθεια του να επιτευχθεί άμεσα λύση, αποφεύγοντας όμως για προφανείς λόγους εθνικής στρατηγικής να κατηγορήσουν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κάτι που έκανε ευθέως το Ποτάμι αποδίδοντας μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στον κ.Κοτζιά. Το δε ΚΚΕ, το οποίο προ 20 ημερών είχε συζητήσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, επανέλαβε ότι θεωρεί λάθος τη βάση των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για ένα μη δίκαιο και μη βιώσιμο, διχοτομικού χαρακτήρα, σχέδιο, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται” βρίσκεται στον πυρήνα των τοποθετήσεων και των διαφωνιών των κομμάτων σε Αθήνα και Λευκωσία. Το ερώτημα μοιάζει να αφορά στο βαθμό ανάμειξης και διαφωνίας της ελληνικής πλευράς, η οποία πάντως ως εγγυήτρια δύναμη έχει λόγο σε συγκεκριμένα ζητήματα (εγγυήσεις και ασφάλεια). Και κυρίως το ερώτημα μοιάζει να είναι, εάν η Λευκωσία συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που η Αθήνα θεωρεί ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα αφορούν και τη δική της εξωτερική πολιτική, ποια θα πρέπει να είναι η στάση της. Ενώ από την άλλη πλευρά διπλωματικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι εάν δεν υπάρξει μία λύση στο σχετικά άμεσο μέλλον, η Τουρκία η οποία κινδυνεύει σύντομα να δει αλλαγές στα ανατολικά της σύνορα λόγω Συριακού, θα επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική της ένταση προς δυσμάς, στο Αιγαίο, την Κύπρο ή και τη Θράκη.

Λύση ναι, αλλά οποιαδήποτε λύση; Και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν πως ούτε η Αθήνα, ούτε όμως και η Λευκωσία μπορούν να δεχθούν οποιαδήποτε λύση. Το ζήτημα είναι ποιος και που θα τραβήξει μία οριστική γραμμή διαφωνίας. Και ενώ κάποιοι στην Κύπρο κατηγόρησαν τον Κοτζιά για επιμονή στο ζήτημα άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, κάποιοι άλλοι έδειχναν τον Αναστασιάδη ως πρόθυμο για σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα αυτό, το οποίο αφορά εκ των πραγμάτων και την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η απόκλιση Ελλάδας- Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων είναι μεγάλη. Όπως είχε επισημάνει και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης στο News247: “Η Ελλάδα ζητά πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, που σημαίνει και άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η Τουρκία και οι Τ/Κ θεωρούν sine qua non συνθήκη την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων με κάποιο προκάλυμμα και για κάποια χρόνια, που θα είναι η μεταβατική περίοδος, με απροσδιόριστο το χρονικό διάστημα και η Τουρκία να έχει κάποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης, προσαρμοσμένο στο 2016 – 2017. Αυτή η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αν δεν γεφυρωθεί με κάποιον τρόπο, είναι ικανή να τορπιλίσει τη συμφωνία, ακόμη κι αν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ έχουν συμφωνήσει σε όλα τα υπόλοιπα”.

Για την κυβέρνηση πάντως σημασία έχει και η στάση των ΑΝΕΛ, που είναι προφανές ότι δε θα επιθυμούσαν να κατηγορηθούν για ανοχή σε ένα “σχέδιο Ανάν νούμερο δύο” αν και αυτή τη φορά μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι συζητήσεις αφορούν ένα σχέδιο προϊόν συμφωνίας Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων, δηλαδή ένα σχέδιο που θα έχουν συντάξει οι δύο πλευρές και όχι ο γραμματέας του ΟΗΕ όπως είχε συμβεί το 2004. Αλλά και πάλι, σε όποιο σχέδιο και εάν συμφωνήσουν οι ηγέτες, αυτό θα πρέπει να τεθεί στη βάσανο της λαϊκής ψήφου δια δημοψηφίσματος και εκεί δεν είναι δεδομένο τι θα συμβεί.

Μαξίμου: Όχι σε blame game, δεν υπάρχει συνάντηση με Ερντογάν

Σε ενημερωτικό σημείωμα το Μαξίμου αναφέρει ως προς το Κυπριακό ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. “Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Σημειώνουμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών”, σημειώνει το Μαξίμου.

“Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης” συνεχίζει το ενημερωτικό σημείωμα, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα (εν όψει και της αυριανης επίσκεψης Τσίπρα στη Θράκη) ότι: “Η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανέναν ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα.”

Τέλος το Μαξίμου ενημερώνει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι τη διεξαγωγή μίας διμερούς συνάντησης είχε προτείνει ο κ.Τσίπρας στον Τουρκο πρόεδρο κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει πρώτα μία μεταξύ τους συμφωνία, ώστε μετά να οριστεί ημερομηνία πολυμερούς.

Διπλωματικές (όχι κυβερνητικές) πηγές παραδέχονται άλλωστε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί πολυμερής εάν πρώτα δεν έχει υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία στα βασικά ζητήματα, καθώς “από την πολυμερή δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, είναι ή συμφωνία ή οριστικό αδιέξοδο”.

Κοτζιάς σε Άιντε: Η Ελλάδα θέλει λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε, σήμερα, εκ νέου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος και συζήτησε με τον Άϊντε για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Άϊντε συμφώνησαν να συναντηθούν μετά την επικείμενη επιστροφή του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, εξέλιξη για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Κουμουτσάκος: Στήριξη σε Αναστασιάδη, ευθύνες στους τουρκοκύπριους

Την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα εξέφρασε με διπλωματική προσοχή ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνεννόηση βέβαια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ.Κουμουτσάκος τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για λύση, εκφράζοντας στήριξη στον Αναστασιάδη και επισημαίνοντας τις ευθύνες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό σημαδεύτηκαν από την αντιπαραγωγική υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η αναστολή της διαδικασίας των συνομιλιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου με το τέλος της παράνομης κατοχής και της διχοτόμησης και του νησιού.

Άλλωστε, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι τέτοια που επιβάλλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

“Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, τη σταθερή και πλήρη υποστήριξή μας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες, που καταβάλλει με υπευθυνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Έτσι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπροι θα μπορούν, 42 χρόνια μετά την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απολαμβάνουν με σταθερότητα και ειρήνη τα αγαθά της συμμετοχής μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων”.

Γεννηματά: Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει

Διπλωματική, αλλά σαφής ήταν στη δήλωση της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

“Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα  την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης για το Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στηρίζουμε σταθερά την προσπάθεια  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και την  συνεργασία του με τις Ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου  για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.

Καλούμε την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και την Τουρκία να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να συμβάλλουν εποικοδομητικά στον διάλογο”, δήλωσε η κ.Γεννηματά, υπενθυμίζοντας την πάγια αρχή «ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα σταθερά στηρίζει τις υπεύθυνες αποφάσεις της Λευκωσίας».

Η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε έτσι να διαμηνύσει τη στήριξη της στον Αναστασιάδη, αλλά και να στείλει μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία περί ορίων της εμπλοκής της. Απέφυγε να κάνει όμως μία δήλωση που θα επέρριπτε ευθύνες στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, την ώρα που το ζήτημα είναι η στάση του Ερντογάν, αν και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επιμονή Κοτζιά για άμεση αποχώρηση των 35.000 στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων είναι υπερβολική.

Ποτάμι κατά υπουργείου Εξωτερικών

Το Ποτάμι από την πλευρά του πάντως έβαλε ευθέως τον κ.Κοτζιά στο κάδρο των ευθυνών.

“Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί τώρα στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάθε καθυστέρηση και πολύ περισσότερο ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω εδραίωση της de facto διχοτόμησης ενώ και οι διεθνείς συσχετισμοί με την ανάληψη της Διοίκησης Τραμπ θα επιδεινωθούν. Στηρίζουμε, λοιπόν, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να συνεχίσει την προσπάθεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Προς αυτή την κατεύθυνση η υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ορισμένες παρεμβάσεις του Υπουργού Εξωτερικών λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου της χώρας με σύνεση, ρεαλισμό και υπερβαίνοντας την ολέθρια αντίληψη περί πολιτικού κόστους να στηρίξουν την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη και των άλλων αρχηγών της Μεγαλονήσου. Άλλωστε πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ότι η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάς συμπαρίσταται” , ανέφερε ειδικότερα ανακοίνωση του Ποταμιού.

Η διαφωνία του ΚΚΕ

Για τον Περισσό το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά και σε αυτή καθεαυτή τη βάση των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ σε σημερινό του σχόλιο: “Η αδιαλλαξία και προκλητικότητα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δεν πηγάζει μόνο από την ενθάρρυνση της Τουρκίας, αλλά και από το γεγονός ότι βάση των συνομιλιών αποτελεί ένα μη δίκαιο και μη βιώσιμο – διχοτομικού χαρακτήρα – σχέδιο που στηρίζεται σε δύο συνιστώντα κράτη, που δεν ανατρέπει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής – κατοχής, ούτε οδηγεί σε πραγματική επανένωση του νησιού και του κυπριακού λαού.”

(Πηγή φωτό: sigmalive.com)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα