Αιφνιδιαστική αυλαία στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια παρά τις εκκρεμότητες

Αιφνιδιαστική αυλαία στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια παρά τις εκκρεμότητες
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016..(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση των προτεινόμενων μαρτύρων. Αντιδράσεις ακόμη και από τους ΑΝΕΛ. Δεν καλείται ο Άρης Δαβαράκης ούτε η ιδιοκτησία Απογευματινής -Ελευθεροτυπίας, ΑΛΤΕΡ. Καταγγελίες ΝΔ για την Κουμουνδούρου.

Το τέλος της διαδικασίας κλήσης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αποφάσισε αιφνιδιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

Η απόφαση να κλείσει άμεσα ο κατάλογος των μαρτύρων ελήφθη οριακά με 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσονται υπέρ του ξαφνικού τέλους των εργασιών της επιτροπής και 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΛ να ζητούν να συνεχιστεί η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων. Μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν μπορεί να λαμβάνεται απόφαση να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων ενώ προκύπτει από την εξέταση των εγγράφων ανάγκη κλήσης κι άλλων προσώπων» είπε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Σημείωσε,  μάλιστα, ότι πρέπει να κληθούν ο πρώην οικονομικός υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος καθώς και οι ορκωτοί λογιστές που υπέγραψαν το πόρισμα για το ταμείο του κόμματος.

Το τέλος της εργασιών της Εξεταστικής συνεπάγεται όμως ότι δεν θα ανοίξει ο φάκελος Απογευματινή που είχε ζητηθεί από βουλευτές με κλήση του εκδότη Κ. Σαραντόπουλου προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε διασπάθιση των δανείων της εφημερίδας. Επίσης δεν θα κληθούν οι πρώην εκδότες της Ελευθεροτυπίας (Μάνια Τεγοπούλου και Χάρης Οικονομόπουλος) καθώς και ο Κώστας Γιαννίκος του ΑΛΤΕΡ.

Αντιπαράθεση για τη μη κλήση του δημοσιογράφου Άρη Δαβαράκη

Η αντιπολίτευση ζήτησε επίμονα να κληθεί και ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης ο οποίος ισχυρίζεται ότι χρηματοδοτήθηκε πριν από τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.000 ευρώ το μήνα για τη λειτουργία δημοσιογραφικού ιστότοπου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν, όμως, ότι το θέμα δεν εντάσσεται στο αντικείμενο της Εξεταστικής που διερευνά τα κομματικά δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ και υποστήριξαν ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς κατήγγειλε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δηλώσει επί 16 χρόνια στην εφορία την κυριότητα του κτιρίου της Κουμουνδούρου αποφεύγοντας να καταβάλλει ΕΝΦΙΑ. Υποστήριξε, επίσης, ότι μετά την αποκάλυψη του θέματος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε διορθωτικές δηλώσεις για να κλείσει το ζήτημα.

Πηγές από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ένα ανύπαρκτο θέμα. Έλεγαν ειδικότερα ότι είχε γίνει σαφές και στην προηγούμενη εξεταστική που εκλήθη ο ΣΥΡΙΖΑ πως το κτίριο περιήλθε νόμιμα στην κυριότητα  του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Υποστηρίζουν ότι τότε έκαναν, ως όφειλαν, δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από το 2002 έως 2014 και για ΕΝΦΙΑ από το 2014 και ως το 2016.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως ήταν ένα κτίριο, του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισε το 2016 μετά τις πολλές διασπάσεις και αλλαγές του κόμματος (ανήκε στο ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, μετά στο ΕΑΡ, μετά στο Συνασπισμό και τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα