Μέρκελ: Η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

default image

Σε μια δήλωση που μοιάζει προσανατολισμένη στο εσωκομματικό της ακροατήριο, η Καγκελάριος σημειώνει πως η χώρα μας πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ζήτησε να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία

«Και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε την επείγουσα εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας, αλλά όλων των κρατών-μελών. Σε αυτή την αποστολή ανήκει και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- και η προστασία (της περιοχής) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένη», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις της  κα. Μέρκελ για διάλογο με την Τουρκία, την ώρα που Πρόξενος της Γαλλίας στη γειτονική χώρα εμπλέκεται σε υπόθεση πώλησης φουσκωτών για τη μεταγωγή των ανθρώπων αυτών από τα παράλια στα ελληνικά νησιά.

Μια δήλωση που αβαντάρει τις αντιδραστικές δυνάμεις στην ΕΕ;

Η δήλωση της Καγκελαρίου έρχεται παράλληλα με τις προκλητικές αναφορές του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος απειλεί να κλείσει τα σύνορα της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου και επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, “ρίχνοντας νερό στο μύλο” της διχόνοιας και της γνωστής πια Ευρώπης των λαών που κάθε ένας ενεργεί για τα συμφέροντά του και μόνο. Πόσω δε μάλλον, όταν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας είναι ενδεικτικά και αποδεικνύουν από τρεις από τους τέσσερις πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα, καθιστώντας την προτροπή για “καλύτερη φύλαξη” αν όχι αστεία, τουλάχιστον προσβλητική.

Ο ίδιος ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επέπληξε έντονα τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, συγκρίνοντας τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες που διέρχονται από την Ουγγαρία με την περίοδο των ναζί. “Το στοίβαγμα των προσφύγων μέσα σε τρένα με την προσδοκία να φύγουν πολύ μακριά, ξυπνά την ανάμνηση της πιο σκοτεινής περιόδου στην ήπειρό μας”, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα.

Στη Γερμανία μπορούν να μείνουν μόνο μετανάστες που έχουν ανάγκη προστασίας

Μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός της με θέμα την ψηφιοποίηση επανέλαβε ότι στη Γερμανία μπορούν να μείνουν μόνο οι μετανάστες που έχουν ανάγκη προστασίας, επειδή πχ διαφεύγουν από πόλεμο ή πολιτικές διώξεις.

«Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας, εκείνοι που έρχονται για οικονομικούς λόγους -όσο κατανοητοί και αν είναι αυτοί- δεν μπορούν να έχουν προοπτική να μείνουν σε εμάς. Και πρέπει να το πούμε καθαρά αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την απαραίτητη προστασία όσων το χρειάζονται», τόνισε η καγκελάριος, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως στηρίζει σιωπηρά το Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη και αν μιλά ανοικτά περί του αντιθέτου και αδιαφορεί για τις συνέπειες των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, εφόσον δεν “απειλούν τα σύνορά της.

Άλλωστε σε συνέντευξή της νωρίτερα είχε υποστηρίζει πως στη Γερμανία φτάνουν «και άνθρωποι από ασφαλείς χώρες, από τα Βαλκάνια, με τη λογική, κατά τη γνώμη τους, επιθυμία να βρουν μια καλύτερη ζωή. Όμως όταν δεν λαμβάνουν άσυλο, κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές για τους ανθρώπους αυτούς, πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στη χώρα τους (…) Παράλληλα όμως θέλουμε να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων από τα Βαλκάνια». Εκείνο που παραμένει όμως αδιευκρίνιστο είναι αν ο όγκος αυτός των ανθρώπων θα επαναπροωθείται στη χώρα προέλευσης ή στόχος είναι να εξακολουθήσει το απαράδεκτο μέτρο της επιστροφής στη χώρα από την οποία προήλθαν εντός ευρωπαϊκού εδάφους, που δεν είναι άλλη από την Ελλάδα.

Η Γερμανία έκανε το σωστό, ανέλαβε την ευθύνη της

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε ακόμη της πολιτικής που ασκεί στην προσφυγική κρίση, απορρίπτοντας έμμεσα την κριτική των κυβερνητικών της εταίρων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που την κατηγόρησαν για αφελή και επικίνδυνη στρατηγική. «Η Γερμανία έκανε το σωστό και ανέλαβε την ευθύνη της», δήλωσε.

Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως να δεν επικροτεί την πολιτική Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων, η οποία άλλαξε άρδην λόγω των εξελίξεων και προβλέπει την υποδοχή όλων εκείνων που αιτούνται άσυλο και προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, ενώ δεν αισθάνεται απειλή από την εισροή προσφύγων. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap για τον δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης ARD, 61 τοις εκατό είπαν ότι δεν ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, ενώ 38 τοις εκατό είπαν ότι τους τρομάζει.

Μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Emnid για το ιδιωτικό κανάλι ειδήσεων N24, έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Περίπου δύο από τρεις είπαν ότι η “δουλειά” που κάνει η γερμανική κυβέρνηση για το θέμα είναι “μάλλον κακή” ή “πολύ κακή”, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Περίπου 36 τοις εκατό είπαν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ενώ 27 τοις εκατό είπαν ότι η κυβέρνηση έκανε υπερβολικά πολλά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα