Τσακαλώτος: Φταίει και η κυβέρνηση Καραμανλή για την είσοδο στο Μνημόνιο

Τσακαλώτος: Φταίει και η κυβέρνηση Καραμανλή για την είσοδο στο Μνημόνιο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης ΤΣακαλώτος κατα την είσοδο του σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας για την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

"Δεν θα γίνω διαιτητής αν φταίει περισσότερο η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ" είπε στον Ν. Κακλαμάνη που ζήτησε εξεταστική για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ανέχονταν τη φοροδιαφυγή για πελατειακούς λόγους

Ευθύνες όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κυβέρνηση Καραμανλή για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο επέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κατά την προσωπική του άποψη δεν χρειάζεται να συγκροτηθεί εξεταστική για το θέμα.

«Δεν θα μπω στη διαιτησία αν φταίει περισσότερο η κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ για το ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο» είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη που καταλόγισε όλη την ευθύνη για την είσοδο στο Μνημόνιο στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και κατηγόρησε για μαγείρεμα στοιχείων την κυβέρνηση Σημίτη. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε στον κ. Κακλαμάνη ότι στην ομιλία του δεν είπε τίποτα για τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος το 2008 και το 2009.  «Εκεί υπάρχει μια ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών επέρριψε, πάντως, ευθύνες για την είσοδο στο Μνημόνιο σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και μετά. Ειδικότερα, καταλόγισε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι οι δαπάνες των κυβερνήσεων τους ήταν στο μέσο όρο της ΕΕ αλλά τα έσοδά ήταν πολύ χαμηλότερα για πελατειακούς λόγους. «Η φοροδιαφυγή και η μείωση των φόρων ήταν κομμάτι του συστήματος της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να φτιάχνουν κοινωνικές συμμαχίες» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Απέρριψε, όμως, την πρόταση του κ. Κακλαμάνη για την συγκρότηση εξεταστικής για το Μνημόνιο λέγοντας ότι κατά την προσωπική του άποψη αυτά τα θέματα χρειάζονται επιστημονική προσέγγιση και όχι τις αντιπαραθέσεις που ανακύπτουν στις εξεταστικές.

Από την πλευρά του πάντως ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε «μύθο» ότι το έλλειμμα αυξήθηκε επί της κυβέρνησης Καραμανλή.

Δεχόμαστε τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τα αναθεωρημένα στοιχεία του ελλείμματος της περιόδου 1995-2013 από τη Eurostat που καταδεικνύουν υποεκτίμηση του ελλείμματος του 1999. Σημείωσε, όμως, ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με τα στοιχεία βάσει των οποίων εισήλθε η χώρα στην ΟΝΕ. «Τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα γιατί έχει αλλάξει η μεθοδολογία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα