Τι σημαίνει η συμφωνία της Μάλτας
Δώσαμε μέτρα, πήραμε ταυτόχρονη νομοθέτηση αντίμετρων και εργασιακά. Συμβιβασμός, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών. Το ζήτημα με τον υπολογισμό των στοιχείων του 2018 και η συζήτηση για το χρέος
- 07 Απριλίου 2017 15:22
Το Eurogroup της Μάλτας άναψε το πράσινο φως για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, καθώς υπάρχει συμφωνία σε τρεις βασικούς πυλώνες, η οποία περιλαμβάνει κέρδη για την ελληνική πλευρά, ιδίως στα εργασιακά, αλλά όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και “πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό”. Παραμένουν ωστόσο δύο “γκρίζες ζώνες”.
Σε δύο δόσεις μέτρα και αντίμετρα
Στη Μάλτα υπήρξε μία προκαταρκτική συμφωνία για τα μέτρα που συνολικά θα είναι 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δισ ευρώ (3,6 δισ. που ίσως θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ ευρώ, αφού θα πρέπει να καλυφθούν και επιμέρους απώλειες σε εισφορές και φόρους). Τα μέτρα θα ληφθούν σε δύο δόσεις, περίπου 1% το 2019 και περίπου 1% το 2020. Σε δύο δόσεις και παράλληλα θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα, με την προϋπόθεση όμως παραμονής εντός δημοσιονομικών στόχων. Εάν υπάρχουν όμως αποκλίσεις το 2018, το σύνολο των μέτρων θα εφαρμοστεί το 2019.
Συμφωνία και στα εργασιακά
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας είναι και τα εργασιακά. Εκεί η Ελλάδα πήρε (ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα) το πάγωμα όλων των αιτημάτων του ΔΝΤ. Έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το «λοκ άουτ», ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο του 2018.
Και τώρα, συζήτηση για το χρέος
Ντάισελμπλουμ και Τσακαλώτος επιβεβαίωσαν ότι η καταρχήν συμφωνία της Μάλτας περιλαμβάνει και μία καταρχήν συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτο όμως πρακτικά σημαίνει ότι τώρα θα ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων.
Δυο γκρίζες ζώνες
Σημεία διαφωνίας παραμένουν όμως τα εξής: Πρώτον, το πως θα κριθεί το 2018 ότι επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα από το 2019, καθώς σε αντίθεση με τα μέτρα αυτά προνομοθετούνται υπό προϋποθέσεις. Δεύτερον, ο ακριβής μηχανισμός που θα καθορίσει τα κρίσιμα μεγέθη του 2018, καθώς ΔΝΤ και Κομισιόν έχουν διαχρονικά διαφορετικές εκτιμήσεις.
Τι θα γίνει με την επιστροφή των θεσμών
Καταρχήν πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, αν και αναμένεται να γίνει και πριν το Πάσχα. Για το Staff Level Agreement, εφόσον έχει συμφωνηθεί το πολιτικό πακέτο, απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες. Θα ακολουθήσει η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων (με την προνομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων ταυτόχρονα, καταπώς επιθυμεί η κυβέρνηση) και θα χρειαστεί ένα ακόμη Eurogroup για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το επόμενο τακτικό Eurogroup είναι στις 22 Μαϊου, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ δεν έχει αποκλείσει και έκτακτη συνεδρίαση εάν χρειαστεί, πιθανόν στις αρχές Μαϊου.
Τα επόμενα πολιτικά βήματα
Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Τις εργασίες της θα ανοίξει με την ομιλία του στις 10 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Η ΚΕ θα πρέπει ουσιαστικά να εγκρίνει πολιτικά τη συμφωνία. Δέλεαρ για τους βουλευτές, προκειμένου να αποδεχθούν τα μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ, θα είναι τα κέρδη στα εργασιακά και η νομοθέτηση των αντίμετρων. Σημειωτέον ότι και διαφωνούντες όπως ο Φίλης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συμμορφωθούν στις αποφάσεις της ΚΕ, την οποία ελέγχουν οι “προεδρικοί”.
Φωτογραφία: AP Photo/Virginia Mayo