Αρχίζουν οι συστηματικοί έλεγχοι σε Ευρωπαίους υπό τον φόβο της τρομοκρατίας
Σε ισχύ από σήμερα η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που στοχεύει να αποτρέψει "ξένους μαχητές" να επιστρέψουν στην ΕΕ
- 07 Απριλίου 2017 07:45
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα βρεθούν, αρχής γενομένης από σήμερα, αντιμέτωποι με συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με βάση την νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που στοχεύει να αποτρέψει «ξένους μαχητές» να επιστρέφουν από το Ιράκ και την Συρία.
«Τα κράτη–μέλη από αύριο έχουν την υποχρέωση να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους χρησιμοποιώντας σχετικές βάσεις δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα, ακόμη και στους πολίτες κρατών–μελών της ΕΕ» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το μέτρο των αυστηρότερων ελέγχων έχει στόχο «να διαπιστωθεί κατά πόσον άτομα που περνούν τα σύνορα συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Η αρχική πρόταση λήψης μέτρων είχε γίνει ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 και στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή υιοθέτησε την επιβολή τους.
Μέχρι σήμερα, μόνο υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) υπόκεινταν σε συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα κατά την είσοδο τους σε κράτος μέλος της Ένωσης.
Με βάση τα νέα μέτρα θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των ταυτοτήτων όχι μόνο αλλοδαπών αλλά και πολιτών κρατών–μελών του Χώρου Σένγκεν, αλλά και πολιτών χωρών της ΕΕ που περνούν τα εξωτερικά σύνορα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων.
Όπως αναφέρεται αν οι έλεγχοι «προκαλούν μεγάλη αναμονή στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, οι αρχές των κρατών μελών θα μπορούν να διεξάγουν «στοχευμένους ελέγχους», σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Στα αεροδρόμια, θα υπάρχουν επίσης «στοχευμένοι» έλεγχοι κατά την διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου έξι μηνών, με πιθανές χρονικές επεκτάσεις.
Οι νέοι κανόνες υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η «αυξανόμενη απειλή ξένων τρομοκρατών».
Περίπου 2.000 με 2.500 Ευρωπαίοι πολεμούν σήμερα στο Ιράκ και την Συρία, με βάση έκθεση του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο 2016.
(Φωτό: Tariq Mikkel Khan/Polfoto via AP)