Κατατέθηκε ο εκλογικός νόμος. Από τις επόμενες εκλογές ψήφος στα 17

Κατατέθηκε ο εκλογικός νόμος. Από τις επόμενες εκλογές ψήφος στα 17
Turkish voters head to the polls on Sunday 1st of November for the parliamentary elections. Istanbul, Nov. 1 2015 / , 1 2015. SOOC

Στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, το πλήρες κείμενο της οποίας είχε πρώτο δημοσιεύσει το News247. Την Πέμπτη στην επιτροπή, ψήφιση μέχρι τις 20 Ιουλίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, το πλήρες κείμενο της οποίας είχε πρώτο δημοσιεύσει το News247.

Η πρόταση νόμου φέρνει ουσιαστικά δύο μόνο αλλαγές, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους από τις επόμενες εκλογές

Το όριο του 3% δεν καταργείται, όπως προκύπτει από την αναφορά στο άρθρο 5 του προηγούμενου εκλογικού νόμου, ενώ αν και υπήρξαν σκέψεις να μειωθεί το όριο αυτό στο 2,5% απεφεύχθη τελικά μία τέτοια ρητή αναφορά ώστε να διευκολυνθεί το ΚΚΕ.

Πράγματι ο Περισσός διεμήνυσε ότι αν και θα καταψηφίσει επί της αρχής την πρόταση νόμου, θα ψηφίσει τα δύο άρθρα που αφορούν στην κατάργηση του μπόνους και το δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες.

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, κατόπιν και της παρέμβασης του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποιος υποστήριξε ότι η δική του πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους πέρυσι διέφερε από τη σημερινή πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αποφάσισε να καταψηφίσει το νόμο καταθέτοντας τη δική του αντι- πρόταση πέντε σημείων, από την οποία ωστόσο διαφοροποιήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έχει διαμηνύσει ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική.

Την πρόταση νόμου αναμένεται επίσης να στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής.

Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι έχουν εξαρχής ταχθεί κατά της κατάργησης του μπόνους και κατηγορούν την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό.

Καθώς το άρθρο 4 της πρότασης νόμου της κυβέρνησης , αναφέρεται σε εφαρμογή του δεύτερου άρθρου, που αφορά στην κατάργηση του μπόνους, από τις επόμενες εκλογές εφόσον συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής από 200 βουλευτές.

Ειδικότερα το άρθρο 4 αναφέρει:

“Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.”

Ομως χωρίς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ακόμη και για τα δύο αυτά άρθρα δε φαίνεται να συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 200 βουλευτών, πράγμα που φέρονται να έχουν αποδεχθεί στο Μαξίμου, εκτιμώντας όμως ότι η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη θα γυρίσει μπούμερανγκ στο Κίνημα.

Το νομοσχέδιο μπαίνει την Πέμπτη το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα έχει ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες μέχρι τις 20 Ιουλίου όπως έχει προαναγγελθεί.

Δείτε αναλυτικά:

Την αιτιολογική έκθεση

Τις καταργούμενες διατάξεις

Το σχέδιο νόμου

Την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Την ειδική έκθεση

Την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών – ρυθμίσεων

Την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα