Μυρόπουλος στο NEWS 247: Αδιαμφισβήτητη ηγέτης της Ευρώπης είναι η Άνγκελα Μερκελ

Μυρόπουλος στο NEWS 247: Αδιαμφισβήτητη ηγέτης της Ευρώπης είναι η Άνγκελα Μερκελ

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο ηγέτης του σήμερα, πώς μπορεί να εμπνέει τους υφισταμένους του. Ποιος είναι ο απόλυτος ηγέτης, που δεν στηρίζεται στη γοητεία του. Τι δηλώνει στο NEWS 247 ο Αρτέμης Μυρόπουλος, της Linkage Greece (Pics)

Για τα χαρακτηριστικά του ηγέτη και τα “χαρίσματα” που τον κάνουν να διακρίνεται, αλλά και να εμπνέει τους υφισταμένους του μιλά στο NEWS 247 ο Αρτέμης Μυρόπουλος, συνιδιοκτήτης της Linkage Greece, λίγο πριν την εκδήλωση με ομιλητή τον Spephen Sapiro, στην Αθήνα, στις 7 Ιουλίου.

Ο κ. Μυρόπουλος διακρίνει την Άνγκελα Μέρκελ ως αδιαμφισβήτητη ηγέτη της Ευρώπης, καθώς σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, όπως ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, δεν στηρίζει την επιτυχία της στη γοητεία της.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αρτέμη Μυρόπουλου στο NEWS 247:

Με 5 λέξεις, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ηγέτης του σήμερα;

Οι σχετικές έρευνες και η βιβλιογραφία είναι τεράστια και σίγουρα δεν υπάρχει η απάντηση “του Θεού” που θα τα κάλυπτε όλα, αλλά προσωπικά θα παραθέσω τρία ζωτικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο είναι Πάθος και Ενέργεια για να μπορεί να ζωντανέψει το σκηνικό γύρω του, να δημιουργήσει κλίμα ελπίδας, αισιοδοξίας και να πιέσει για το παραπάνω. Για να υπάρχουν αυτά ο ηγέτης πρέπει να είναι “fit” δηλαδή να φροντίζει τον εαυτό του και να είναι ψυχοσωματικά σε φόρμα.

Το δεύτερο είναι οι Δύσκολες αποφάσεις και οι Δύσκολες συζητήσεις. Πρέπει να ξέρει πως και να μην δειλιάζει. Η δειλία δεν πάει μαζί με την ηγεσία και η συναίνεση είναι καλή αλλά η τελική απόφαση είναι δική του μαζί με την ευθύνη και τη δόξα.

Το τρίτο είναι οι προσωπικές του αρχές και αξίες. Ποιος είσαι, από που έρχεσαι, η οικογένεια σου, τι δεν διαπραγματεύεσαι ανεξάρτητα του προσωπικού κόστους. Αυτό το τελευταίο στοιχείο βάζει και τα δυο προηγούμενα σε “πλαίσιο” και δημιουργεί την προσωπική “ποιότητα”. Το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” είναι η χωματερή των ανθρωπίνων αξίων.

Πώς μπορεί ένας ηγέτης να εμπνέει τους υφισταμένους του;

Ο Daniel Goleman που επινόησε τον όρο «Συναισθηματική Νοημοσύνη» μας λέει ότι ο ηγέτης πρέπει να δημιουργεί “State of Flow” δηλαδή μια “Κατάσταση Ροής”, ένα περιβάλλον θετικής ενέργειας όπου ο εργαζόμενος να μπορεί να βγάλει το μέγιστο δυναμικό του. Όπως στο σπίτι μας θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα τακτοποιημένα, να υπάρχει καθαριότητα και καλομαγειρεμένο φαΐ, έτσι και στο χώρο εργασίας ο ηγέτης πρέπει να εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, αμοιβές και κίνητρα, καθαρούς στόχους και ρόλους, επιβράβευση και θετική ενέργεια. Κάποιες φορές πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του περίφημου management είναι απλά “babysitting” για την διευθέτηση πολλών μικρών καθημερινών ενοχλήσεων.

Πώς κρίνετε τις πράξεις ηγεσίας του David Cameron, σύμφωνα με όσα «διδάσκετε» στα σεμινάριά σας;

Ο συγκεκριμένος ηγέτης έχει ένα “γυαλιστερό look” που σίγουρα είναι σημαντικό για την αναρρίχηση στη εξουσία αλλά δεν φάνηκε να έχει τις προσωπικές αξίες που βάζουν το συμφέρον της χωράς του πάνω από το προσωπικό ή το κομματικό του συμφέρον και σίγουρα έκανε ένα μεγάλο λάθος κρίσης θέτοντας ένα τόσο κρίσιμο ερώτημα σε μια διαδικασία που δεν μπόρεσε να ελέγξει.

Ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο ηγέτη στο χώρο της πολιτικής και γιατί;

Για να μιλήσουμε επίκαιρα θα αναφέρω ότι η αδιαμφισβήτητη ηγέτης της Ευρώπης είναι η Ανγκελα Μερκελ, που ίσως είναι η μόνη που δεν προσπαθεί να στηριχτεί στη γοητεία της δημόσιας εικόνας της όπως άλλοι, βλέπε Ομπάμα η που δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα θεσμών όπως οι Πουτιν, Ερντογάν. Η επιτυχία της έχει εξασφαλίσει δύναμη για τη χώρα της και δίνει ένα μήνυμα ότι οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από πολλούς άντρες.

Έχετε σκεφτεί να γίνετε σύμβουλοι κάποιου υπουργού ή ακόμα και του πρωθυπουργού;

Θα ήθελα πολύ να μας δινόταν η ευκαιρία να στηρίξουμε διοικητικά στελέχη του Δημοσίου τομέα στον οποίο πιστεύω ότι εργάζονται αξιολογότατα στελέχη.

Η Linkage μας έχει συνηθίσει σε ομιλίες με πρωταγωνιστές διακεκριμένους ομιλητές ηγεσίας. Φέτος γιατί επιλέξατε ομιλητή με αντικείμενο την καινοτομία;

Ο Stephen Shapiro προσεγγίζει την καινοτομία από την ανθρώπινη πλευρά. Χαρακτηριστικά λέει ότι “η Καινοτομία αλλάζει ζωές. Είναι αυτό που θα σώσει την οικονομία μας”. Ελπίζουμε να μας εμπνεύσει να κάνουμε τις τολμηρές αλλαγές για να δημιουργήσουμε κουλτούρα πρωτοβουλίας, νέων ιδεών και ανατροπών στις οργανώσεις μας που τόσο χρειαζόμαστε.

Σε ποιους απευθύνεται η Linkage Greece και πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Ομάδας;

Δουλεύουμε με μεγάλες Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις διοικητικές τους ομάδες, το μεσαίο management και τα αναδυόμενα ταλέντα. Ψάχνουμε την ποιότητα στην ηγεσία από όπου κι αν αυτή προέρχεται, τους Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, συγγράφεις, πετυχημένους managers, την ιστορία μας, την θρησκεία, τα σχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, την κοινωνία. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

 

Ποιος είναι ο Αρτέμης Μυρόπουλος, Managing Director της Linkage Greece

Ο Αρτέμης Μυρόπουλος έχει κάνει καριέρα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ως Partner της Response International ανέλαβε την επέκταση της εταιρείας στη ΝΑ Ευρώπη, εγκαθίδρυσε και υποστήριξε τα γραφεία HR Development σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών και είναι Πρόεδρος του Leadership Committee του AMCHAM.

Από το 2008 είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τον Δημήτρη Παπανικητόπουλο, της Linkage Greece, της κορυφαίας εταιρίας Leadership Development για ανώτερα και μεσαία στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “The Nameless King” φτιαγμένο από 15 ιστορίες Ηγεσίας από την Αρχαία Ελλάδα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα