Οι Editors δεν ψηφίζουν Brexit

Οι Editors δεν ψηφίζουν Brexit

O Russell Leetch, μπασίστας και συνθέτης των Βρετανών Editors, μιλάει στο NEWS 247 λίγο πριν την εμφάνιση της μπάντας στο EJEKT Festival (Vids)

An End Has A Start, Life Is A Fear, Sugar, Munich, Papillon, No Harm, Bones, Lights, Smokers Outside The Hospital Doors. Οι Editors θα είναι μαζί μας πάλι και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα συναυλιακά γεγονότα της χρονιάς.

Λίγες εβδομάδες μετά το Brexit και την ώρα που όλα τα φώτα του πλανήτη είναι στραμμένα στη Βρετανία, οι Άγγλοι από το Stafford των Midlands προσγειώνονται στη σκηνή του EJEKT Festival την Παρασκευή 8 Ιουλίου σαν headliners, μαζί με τους James, τους Crystal Castles και τη “δική μας” Σtella.

Το NEWS 247 είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Russell Leetch, (μπάσο, synthesizer, δεύτερα φωνητικά) που δηλώνει ξεκάθαρα “φιλέλληνας” και σίγουρα, απογοητευμένος από το Brexit.

 

Η κουβέντα επικεντρώθηκε στο επικείμενο live των Editors στην Αθήνα, στα πλάνα τους για το επόμενο διάστημα, στη μετεξέλιξη τους μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ υπήρξαν και μερικές μουσικές “προτάσεις” προς ακρόαση.

Ο πειραματισμός είναι μέρος των Editors. Αν κάνεις το ίδιο συνέχεια γίνεσαι βαρετός

“Το επόμενο live μας στην Αθήνα θα περιλαμβάνει μια επιλογή κομματιών από όλα μας τα άλμπουμ. Πάντα περνάμε καλά στην Ελλάδα, κάθε φορά που ερχόμαστε. Έχουμε πολλούς φίλους και ανθρώπους που αγαπούν να μας ακούν και κάθε φορά είμαστε το ίδιο ανυπόμονοι και ενθουσιασμένοι για να παίξουμε μπροστά στο ελληνικό κοινό”, λέει ο Russell.

“Το ελληνικό κοινό είναι αξιαγάπητο. Είναι παθιασμένο, εκδηλωτικό. Τα δύο προηγούμενα live μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν στιγμές για εμάς που θα θυμόμαστε για πάντα”, προσθέτει ο μπασίστας των Editors και κάνει ιδιαίτερη μνεία για την πρώτη εμφάνιση τους στη χώρα μας. “Θυμάμαι ήταν στο Rockwave όταν είχαμε ανοίξει τους Franz Ferdinand, ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Οι Έλληνες είστε πολύ φιλικοί, σε κάνουν να περάσεις πολύ καλά μαζί τους”.

Πιο ηλεκτρονικοί από ποτέ

Στη συνέχεια ο ίδιος μας περιγράφει πώς η μπάντα έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια. “Κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Παίζουμε μαζί συνέχεια και ηχογραφούμε, αλλά τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι πως έχουμε γίνει πιο ηλεκτρονικοί. Φυσικά και δεν αφήνουμε τις κιθάρες, αλλά πλέον ακούμε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Για παράδειγμα θεωρώ πολύ καλό τον Nils Frahm από την Erased Tapes Records. Ψάχνουμε διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής και σταδιακά εξελίσσουμε τον ήχο μας”.

Το υπέροχο Life Is A Fear:

“Μας αρέσει να κάνουμε διαφορετικούς μεταξύ τους δίσκους και μετά να βλέπουμε τις αντιδράσεις του κοινού. Ξέρεις, το κοινό μας ανταποκρίνεται καλά στους πειραματισμούς μας. Μέσα από αυτούς βγάζουμε τις επιρροές μας αλλά παράλληλα αλλάζουμε, υπάρχει πρόοδος”, προσθέτει ο Russ.

“Ο πειραματισμός είναι μέρος των Editors. Αν κάνεις το ίδιο συνέχεια γίνεσαι βαρετός”. Οι Editors τα τελευταία χρόνια έχουν δύο νέα μέλη, τον Justin Lockey και τον Elliot Williams που έχουν συμβάλλει στην αλλαγή του ήχου.

“Πράγματι, μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε ένα διαφορετικό συγκρότημα πλέον. Τα παιδιά που ήρθαν είχαν συμβολή σε αυτό. Με τον καιρό γίναμε επίσης πιο διάσημοι κατά κάποιο τρόπο και αυτό δημιουργεί νέες συνθήκες”, όπως οι συνεχόμενες και μεγάλες περιοδείες. Νέα συνθήκη όμως είναι και η αλλαγή της μουσικής βιομηχανίας αυτά τα δέκα τελευταία χρόνια.

“Η μουσική βιομηχανία αλλάζει με έναν τρόπο που είναι πιο δύσκολο για τις σύγχρονες μπάντες να αναδειχθούν. Ο κόσμος ακούει πλέον μουσική από το διαδίκτυο και δυσκολεύεται να εστιάσει κάπου”, σημειώνει ο μπασίστας της μπάντας. “Από τη μια ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του όμως από την άλλη, είναι πιο δύσκολο για τις δισκογραφικές να κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ”.

Ηχογραφώντας στη Σκωτία

Ο τελευταίος δίσκος των Editors ήταν το “In Dream” του 2015. Ένας δίσκος στον οποίο έκανε παραγωγή το ίδιο το συγκρότημα και κυκλοφόρησε από την PIAS Recordings. “Στον νέο μας δίσκο είναι σαν να μαθαίνουμε να περπατάμε από την αρχή”, έγραφαν οι Editors τον Ιούλιο του ’15, έναν χρόνο πριν, όταν και ντεμπουτάρισε το CD τους. Οι ίδιοι το χαρακτήρισαν σαν pop και πειραματικό μαζί.

Το βίντεο για το All The Kings που μόλις κυκλοφόρησε:

“Ο τρόπος που το ηχογραφήσαμε στη Σκωτία ήταν εντελώς άλλος σε σχέση με όσα είχαμε κάνει μέχρι τότε”, λέει ο Russ. “Υπήρξε περισσότερος αυτοσχεδιασμός μέσα στο στούντιο, λιγότερες γραμμένες από πριν φόρμες και τα keyboards απέκτησαν έναν πιο “κεντρικό” ρόλο στα κομμάτια. Δεν ακολουθούσαμε αυστηρές οδηγίες από κάποιον παραγωγό, λειτουργούσαμε πιο αυτόνομα. Επίσης, παίζαμε τα τραγούδια ξανά και ξανά και το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε πολύ λίγο με το πρώτο ντέμο που φέρναμε μαζί μας. Όλο αυτό είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως διαδικασία αλλά και σαν τελικό αποτέλεσμα”.

Στο “In Dream” υπήρξε και η πρώτη συνεργασία των Editors με άλλον καλλιτέχνη και συγκεκριμένα με τη σπουδαία Rachel Goswell των Slowdive. “Η φωνή της ταίριαζε απόλυτα στα κομμάτια στα οποία συμμετείχε και η συμμετοχή της, ήταν κάτι νέο για εμάς. Όμως δεν νομίζω πως θα υπάρξει άμεσα άλλη συνεργασία”.

Αυτή την εποχή το συγκρότημα επικεντρώνεται στην περιοδεία του και από τον Σεπτέμβρη θα ξαναμπεί στο στούντιο. “Τον επόμενο χρόνο, μέσα στο 2017 ίσως να έχουμε και νέα κυκλοφορία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η ηχογράφηση και η δουλειά με τα νέα μας τραγούδια. Ένα από αυτά θα έχετε και την ευκαιρία να το ακούσετε στο EJEKT”, μας αποκαλύπτει ο  Russell Leetch.

Πρόκειται για το Pulse που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη δουλειά τους. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε παρακάτω.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την συζήτηση και το Brexit.


“Αισθάνομαι σοκαρισμένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ θλιβερό για μένα. Θέλω να πιστεύω πως θα βρεθεί ένας τρόπος για να μη φύγει τελικά η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θα αναδιαρθρωθεί το κράτος με έναν καλύτερο τρόπο. Είμαι ξεκάθαρα ενάντιος με το Brexit. Στην περιοχή απ’ όπου καταγόμαστε οι περισσότεροι δυστυχώς ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Είναι άνθρωποι πιο φτωχοί που τους εκμεταλλεύτηκαν οι ακροδεξιοί, σε αντίθεση με αυτό που έγινε στις πιο πλούσιες πόλεις της Βρετανίας. Το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει κανένα νόημα”, σχολιάζει ο μπασίστας των Editors.

Και αντί επιλόγου, ο Russell προτείνει στους αναγνώστες του NEWS 247 και στο ελληνικό κοινό τους καλλιτέχνες που έχει ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα. “Τον Steve Gunn. Είναι πραγματικά καλός. Καλή κιθαριστική μουσική. Επίσης, μου άρεσε το καινούργιο άλμπουμ των Moderat”.

Είπαμε, κιθάρες και ηλεκτρονική μουσική, μαζί.

Πληροφορίες για την εμφάνιση των Editors:

8 Ιουλίου 2016

Πλατεία Νερού, Φάληρο

EJEKT FESTIVAL – Day1

DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE

EDITORS

JAMES

CRYSTAL CASTLES

VELIX

STELLA

Τοποθεσία: Πλατεία Νερού, Φάληρο

Τιμές εισιτηρίων: Early bird εισιτήρια: 30 Ευρώ

VIP early bird εισιτήρια: 45 Ευρώ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων σε υπερυψωμένο σημείο κοντά στη σκηνή, με ξεχωριστό μπαρ)

Προπώληση: www.viva.gr, Public, SevenSpots, Ιανός.

Οι μεταπωλητές των εισιτηρίων χρεώνουν έξοδα διαχείρισης ανάλογα με το τιμολόγιό τους

Πληροφορίες: Τηλ.: 2109636845

www.ejekt.gr

ΥΓ: Οι Editors συμμετείχαν στο άλμπουμ “Oxfam Presents: ‪#‎StandAsOne‬ Glastonbury Live 2016″. Τα έσοδα θα διατεθούν στα άτομα που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα