H τεχνολογία στην υπηρεσία των πιο λαμπερών μυαλών. Των παιδιών μας

H τεχνολογία στην υπηρεσία των πιο λαμπερών μυαλών. Των παιδιών μας

Το σχολείο ξεκίνησε και κάθε γονιός, αναζητά τρόπους να ανοίξει στα παιδιά του τον κόσμο της τεχνολογίας

Άνοιξαν τα σχολεία και κάθε γονιός βρίσκεται αυτές τις μέρες σε πυρετό προετοιμασιών για να έχει το παιδί του όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αποδώσει καλύτερα σε ό, τι και αν κάνει. Πριν από κάποια χρόνια ένα καλό κομπιουτεράκι, ένα, δύο σχολικά βοηθήματα και στίβες τετράδια, στιλό και σχολικά είδη αρκούσαν για ένα αξιοπρεπές “back to school”. Οι νέες τεχνολογίες όμως είναι για τα καλά στην καθημερινότητα και των πιο μικρών παιδιών και είναι αδύνατο να τα αφήσει κανείς έξω από αυτό τον κόσμο της γνώσης, της επικοινωνίας και της ψυχαγωγία φυσικά.

Παιδιά 5 έως 10 ετών: Η έμφυτη επαφή με την τεχνολογία

Βρίσκονται ακόμη σε μια ηλικία που το πληκτρολόγιο τους είναι μάλλον άχρηστο, αφού δυσκολεύονται ακόμη και να γράψουν με μολύβι στο χαρτί. Ο τρόπος όμως με τον οποίο μπορούν να χειριστούν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή ένα  τάμπλετ δείχνει πως η “τεχνητή νοημοσύνη” τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη ενός ενήλικα.

 

Ένα τάμπλετ θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αποκτήσουν οικειότητα με τον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ με τη χρήση ειδικών εφαρμογών θα μπορούσαν να κάνουν την εκμάθηση παιχνίδι. Φυσικά στο τέλος της ημέρας, ακόμη και ένα επιλεγμένο παιδικό πρόγραμμα, από εκείνα που η συμβατική τηλεόραση δεν προσφέρει θα μπορούσε να απασχολήσει ένα μικρό παιδί όσο πιο δημιουργικά γίνεται.

Αν από την άλλη, μπορεί την ίδια ακριβώς δουλειά στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών να υποκαταστήσει και ένα έξυπνο κινητό, το οποίο φυσικά θα παραμένει σε παιδικά χέρια μόνο κάτω από την επίβλεψη κάποιου ενήλικου (όπως και με το τάμπλετ άλλωστε).

Παιδιά 10 έως 15 ετών: Ο σταθερός υπολογιστής

Αν πάλι οι μικροί ήρωες του σπιτιού είναι μεγαλύτεροι και έχουν πλέον εξοικειωθεί για τα καλά με τους υπολογιστές, τότε ίσως ένα τάμπλετ δεν αρκεί. Ένα επιτραπέζιος υπολογιστής μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα γνώσεων πολύτιμη για έναν μαθητή στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού, αλλά και στο γυμνάσιο. Γιατί σταθερός; Οι ειδικοί συχνά διατυπώνουν επιφυλάξεις για το χρόνο, αλλά και την χωρίς εποπτεία ενασχόληση με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών από μικρά παιδιά. Η λύση φυσικά δεν είναι η δια ροπάλου απαγόρευση. Ένας σταθερός υπολογιστής που δεν βρίσκεται φυσικά στο παιδικό δωμάτιο, αλλά σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού, επιτρέπει στους γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά, όση ώρα εκείνα ασχολούνται με τον υπολογιστή.

Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να γίνονται απαραίτητα και όλα τα λεγόμενα… περιφερειακά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ένας καλός εκτυπωτής για τις εργασίες τους, ίσως ακόμη και ένα πολυμηχάνημα θα λύσει τα χέρια ενός μαθητή που μπορεί έτσι να σκανάρει και να τυπώνει ότι χρειάζεται για το σχολείο ή το φροντιστήριο, χωρίς να πρέπει να τρέχει στο βιβλιοπωλείο.

Παιδιά από 15 έως 18 ετών: Η απελευθέρωση της… ψηφιακής τεχνολογίας

Μπορεί το δημόσιο σχολείο να μοιάζει ίδιο και απαράλλαχτο με εκείνο της εποχής του… κρυφού σχολειού, όμως οι απαιτήσεις για έναν μαθητή λυκείου είναι μεγάλες σε λύσεις νέων τεχνολογιών. Συστάσεις, επιπλέον εργασίες και ύλη μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, ενώ σε πολλές από τις εργασίες του λυκείου η παλιά κλασική σκονισμένη βιβλιοθήκη έχει αντικατασταθεί με τη μηχανή αναζήτησης.

 

Ιδανική επιλογή; Ένας φορητός υπολογιστής. Η εποχή που τα laptop στοίχιζαν τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο από τα desktop, ενώ παρείχαν πιο “αδύναμα” χαρακτηριστικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λίγα χρόνια πριν τη φοιτητική ζωή το laptop μοιάζει με μια καλή επένδυση για ένα παιδί που θα χρειαστεί αναμφισβήτητα έναν υπολογιστή και κατά τα φοιτητικά του χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό πως θα χρειαστεί να φύγει από το σπίτι. Κι αν για ένα γονιό με παιδί στην εφηβεία το σενάριο της “εγκατάλειψης” της θαλπωρής της οικογένειας φαντάζει εφιαλτικό, ελάχιστα χρόνια αργότερα το laptop αυτό θα αποβεί σωτήριο στα ήδη ατελείωτα έξοδα ενός φοιτητή.

Η ώρα του παιδιού: Μεγάλου και μικρού

Πείτε όμως αλήθεια. Δεν έχετε πάντα στο μυαλό σας εικόνες των γονιών σας με το ολοκαίνουριο παιχνίδι που “υποθετικά” αγόρασαν για εσάς στα χέρια, να το χαίρονται και να παίζουν σαν μικρά παιδιά οι ίδιοι με τις ώρες;  Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ένα βιντεοπαιχνίδι ή μια έξτρα κουλ τηλεόραση που συνδέεται στο ίντερνετ, μπορεί να “συνεργαστεί” με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να γίνει το καλύτερο home cinema ever.

 

Η όλη υπόθεση βιντεοπαιχνίδι έχει… αλλάξει πίστα και από την εποχή των Ατάρι με το τζόιστικ και τους τετραγωνισμένους μονόχρωμους σχεδόν ήρωες, έχουμε περάσει σε κονσόλες-παντοδύναμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνίδια έργο και αποτέλεσμα εκατοντάδων ανθρώπων και ολόκληρων ετών. Μια ακόμη απόδειξη της τεράστιας εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα, η εμπειρία του χρήστη, ο οποίος μπορεί πλέον να παίξει ένα παιχνίδι ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να πατάει κουμπιά ή σταυρούς, αλλά με την κίνηση και μόνο των μελών του σώματός του. Όπως και να έχει πάντως, όλοι θυμόμαστε την πρώτη φορά που πιάσαμε τηλεχειριστήριο παιχνιδομηχανής στο χέρι. Και όπως όλα τα πράγματα, με το απαραίτητο μέτρο και αυτοσυγκράτηση, μια κονσόλα προσφέρει ισχυρές δόσεις ψηφιακής ευτυχίας στα παιδιά. Μεγάλα και μικρά!

Κι ένα μυστικό με τις κονσόλες. Τώρα που τα DVD Player είναι πιο πασέ και από βίντεο (για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1988, βίντεο είναι εκείνα τα ορθογώνια κουτιά που έπαιρναν ορθογώνιες μαύρες κασσέτες), μια κονσόλα μπορεί να βοηθήσει σε κάτι στιγμές που βρήκες εκείνη την παλιά ταινία που είχες πάρει τότε με τις Κυριακάτικες εφημερίδες και πλέον δεν έχεις DVD Player ούτε στο laptop να την αναπαράγεις, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η τηλεόρασή σου δεν έχει υποδοχή USB και θέλεις να προβάλεις εκεί φωτογραφίες ή βίντεο.

Ώρα να κάνουμε το χαζοκούτι, έξυπνο

Το πιο πρωτοποριακό αντικείμενο τεχνολογίας που ανακάλυψε ο άνθρωπος μέχρι σήμερα είναι η τηλεόραση. Ε, τώρα θα σκεφτείτε, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Για σκεφτείτε όμως; Η τηλεόραση είναι μέσα στα σπίτια όλου του κόσμου τα τελευταία (τουλάχιστον 50 χρόνια) και σε αντίθεση με τις περισσότερες συσκευές τεχνολογίας, έχει κατορθώσει να χρησιμοποιείται από κάθε άνθρωπο.

 

Κάπου εκεί ήρθαν οι Smart TV, να πάρουν την εκδίκησή τους. Ένας υπολογιστής στην τηλεόραση σου που επιτρέπει και να αράξεις στον καναπέ σου αναπαυτικά όσο και μπροστά σε μια συμβατική τηλεόραση, έχοντας όμως την πολυτέλεια να κάνεις όσα σχεδόν κάνεις και σε έναν υπολογιστή και να αναβαθμίσεις την έννοια του, βλέπω τηλεόραση στο σπίτι.

Το κλασικό κομπιουτεράκι και μια… σημαντική απόφαση

Αν ξεκινήσει κανείς με όλα όσα αποτελούν αυτό που λέμε νέες τεχνολογίες, δεν τελειώνει ποτέ. Όλα αυτά τα “σατανικά” μηχανήματα σε κάνουν να θέλεις κι άλλα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ρυθμός με τον οποίο τείνουμε να αλλάζουμε κινητά τηλέφωνα. Όπως και να έχει πάντως, ένα παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας έχει σχέση με την τεχνολογία και αυτή μπορεί να το βοηθήσει με ποικίλους τρόπους να μάθει, αλλά και να διασκεδάσει. Εδώ έρχεται βέβαια για τους γονείς ένα θέμα που λέγεται λογιαριασμός και για το οποίο καταλήγουν πάντα στο συμβατικό κομπιουτεράκι. 

Γι’ αυτό υπάρχουν φυσικά οι ευκολίες πληρωμής, με τις οποίες κανείς μπορεί να αποκτήσει αυτό που πιστεύει πως χρειάζεται, πληρώνοντας σε δόσεις που μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από 10€/μήνα, όπως τα προγράμματα ευκολιών του Κωτσόβολου. Το μόνο που σας χωρίζει λοιπόν, από τον… τεχνολογικό εξοπλισμό του μικρού σας Αϊνστάιν είναι απλά να το πάρετε απόφαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα