Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2017

Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2017
Press conference held by the Minister of Finance Euclid Tsakalotos and the Alternate Minister of Finance Giorgos Chouliarakis, in Athens, on May 26, 2016 / , , 26 , 2016 Nikos Libertas / SOOC

Την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι και τις αρχές του 2017, περιέγραψε ως προοπτική , ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος στην χθεσινή εφ όλη της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ , με αφορμή τον ένα χρόνο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος

Ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η μια νέα έξοδος για δανεισμός από τις αγορές θα επιχειρηθεί από το ΥΠΟΙΚ στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ο κ. Τσακαλώτος άνοιξε τα χαρτιά όταν ρωτήθηκε για το αν το Brexit ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

«Αυτό είναι πρόβλημα του επόμενου εξαμήνου είπε» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα από τις αρχές του 2017 .

Προηγουμένως θα πρέπει να περιμένουμε την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» είπε ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε ότι ή η Ελλάδα έχει κερδίσει την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ .

Προανήγγειλε επίσης ένα ακόμη βήμα χαλάρωσης για τα capital control μέσα στην επόμενη εβδομάδα . ¨Όπως είπε ,θα εκδοθεί μια απόφαση με την οποία δεν θα ισχύουν τα capital control για το «νέο χρήμα». Δηλαδή χρηματικά ποσά που θα έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις .Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να διακινούνται χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς .

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του και για τον χρόνο της ολικής άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών « Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γίνει . Πρώτα οι πολίτες θα νιώσουν σίγουροι ότι τα χρήματα τους δεν διατρέχουν κίνδυνο στις ελληνικές τράπεζες μετά θα τα φέρουν πίσω και ύστερα θα αρθούν και τα capital control” είπε

Δήλωσε προβληματισμένος και όχι χαρούμενος ή περήφανος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σημειώνοντας ότι έχει πλήρη συναίσθηση ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι αρκετά σκληρά ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους

Δεν δίστασε να αφήσει σαφείς αιχμές προς την ΝΔ σχετικά με την επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ υπεύθυνου του τομέα οικονομίας της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα ότι καμμία δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε με την αύξηση των φόρων « Εκπλήσσομαι που το ακούω αυτό από τον κ. Σταϊκούρα» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει λέγοντας ότι υπεύθυνη για την κακή πορεία των εσόδων ήταν το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στόχευε σε μια πολύ μικρή φορολογική βάση και άφηνε πολλά περιθώρια για υψηλή φοροδιαφυγή ..

Προανήγγειλε πάντως για πολλοστή φορά τα τρία νομοσχέδια που αναμένονται από καιρό και αφορούν την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την σύνδεσή τους με το αφορολόγητο την αυτοκαταγγελία για μη δηλωμένα εισοδήματα και τα μέταρα για τον περιορισμό τα λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα

Πιο εύκολη η δεύτερη αξιολόγηση

Σε ότι αφορά δεύτερη αξιολόγηση έκανε την εκτίμηση ότι θα είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη. Έχουμε πιο πολύ θεσμικά μέτρα αυτή τη φορά, είπε. Δεν απέρριψε όμως ερώτημα για το αν τον αγχώνει η νέα διαπραγμάτευση. «Θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές» είπε. Λέγοντα ότι γενικά κάθε επόμενη αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη .

«Δεν έχουμε συμφέρον να το καθυστερήσουμε γιατί και η κυβέρνηση και εγώ που είμαι σε δύσκολη θέση ως ΥΠΟΙΚ να δημιουργώ τον χώρο για παρεμβάσεις και δομές άλλων υπουργών» σε υγεία σε παιδεία και σε άλλους χώρους.

Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι μέχρι τώρα ήταν σκληρό στα μέτρα και μαζί μας στο χρέος και οι ΕΕ ήταν πιο χαλαροί στα μέτρα και σκληροί στο χρέος. Και στο τέλος είχαμε το χειρότερο και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι το πλαίσιο που διαπραγματευόμαστε. Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα μπει στο πρόγραμμα εφόσον τα πολύ θετικά πράγματα των αποφάσεων της 24ης Μάιου υλοποιηθούν .

Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε για το αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων και πρέπει να βρούμε μία λύση». Κανονικά ο ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης, είπε. .

Ένα χρόνο πριν

«Κανένας από εμάς πριν από τον Ιανουάριο δεν πίστευε ότι θα ήταν πάρτι- τσάι της βασίλισσας της Αγγλίας. Ξέραμε από πριν ότι θα υπήρχαν αντιθέσεις» ανέφερε για την διαπραγμάτευση του 2015 ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει «το θέμα μας είναι μετά από τρία χρόνια οι πολίτες της χώρας να καταλάβουν ότι κάτι έχει αλλάξει».

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα της 5ηε Ιουλίου του 2015 τόνισε ότι η επιλογή του ήταν μια πολύ σύνθετη κίνηση . Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μία συμφωνία που καταδείκνυε όχι τον κοινό τόπο της 3μηνης διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε αλλά ότι ήταν στο τραπέζι στην αρχή της διαπραγμάτευσης, είπε.

Είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν την Ευρώπη, αυτό φαίνεται, τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Χρειαζόταν η σύγκρουση, αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα