Γιατί τα χταπόδια δεν δένονται “κόμπος” και δεν κολλάνε μεταξύ τους

Γιατί τα χταπόδια δεν δένονται “κόμπος” και δεν κολλάνε μεταξύ τους

Πώς καταφέρνουν τα χταπόδια να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο ή να "δεθούν" κόμπος ενώ κολυμπάνε; Οι επιστήμονες εξηγούν (Vid)

Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση στον γρίφο. Γιατί τα χταπόδια δεν δένονται “κόμπος” και δεν κολλάνε μεταξύ τους;

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα επιστημονικής ομάδας από το Ισραήλ, και συγκεκριμένα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ , αποφάσισαν ότι το μυστικό των χταποδιών  κρύβεται σε μια χημική ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα του και αποτρέπει στις “βεντούζες” του να κολλάνε μεταξύ τους ή επάνω σε άλλα πλοκάμια. του ιδίου του μαλακίου.

Η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα ανέφερε ότι τα μαλάκια με τα οχτώ άκρα έχουν πολύ υψηλή νοημοσύνη, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε τελικά να εξηγήσει το γιατί δεν κολλάνε μεταξύ τους.

Οι ερευνητές του Ισραήλ, ανακάλυψαν ότι οι βεντούζες ανιχνεύουν μια χημική ουσία που εκκρίνει το δέρμα του χταποδιού με αποτέλεσμα να “απενεργοποιούν” προσωρινά το σύστημα προσκόλλησης.

Αυτό ισχύει για τα πλοκάμια που δεν έχουν ακρωτηριασθεί.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα χταπόδια, μπορούν να ενεργοποιούν το μηχανισμό αυτό κατά βούληση. Αν αποκωδικοποιηθεί η διαδικασία, τότε θα μπορούσε η γνώση αυτή να αξιοποιηθεί για την κατασκευή εύκαμπτων βιορομπότ που θα βρουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ιατρική.

“Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των εύκαμπτων ρομπότ είναι και το γεγονός ότι μπορούν να αναπλάθουν το σχήμα τους. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χρήση τους σε άγνωστα περιβάλλοντα, στα οποία θα μπορούν να ελίσσονται εύκολα, αποφεύγοντας εμπόδια. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να είναι – μεταξύ άλλων – και ο ανθρώπινος οργανισμός” εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Νιρ Νέσερ.

Ήδη η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος STIFF-FLOP, με στόχο την ανάπτυξη ενός εύκαμπτου χειρουργικού εργαλείου που θα μοιάζει με πλοκάμι χταποδιού.

(Με πληροφορίες από: sciencenews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα