Μυστικά για όμορφο και υγιές χαμόγελο

Μυστικά για όμορφο και υγιές χαμόγελο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια αγχωτική εμπειρία για τους περισσότερους καθώς δεν γνωρίζουν πως η σύγχρονη οδοντιατρική διαθέτει πια εφαρμογές που μπορούν να καταρρίψουν αυτούς τους αναίτιους φόβους.

Η Οδοντίατρος Ιωάννα Καζάκου μας εξηγεί πως διαμορφώνεται το τοπίο στην οδοντιατρική σήμερα και απαντά σε όλες τις απορίες μας για τις σύγχρονες θεραπείες.

Ποια η σημασία της Προληπτικής Οδοντιατρικής;

Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας πρέπει ο σύγχρονος άνθρωπος να δίνει μεγάλη σημασία στην Προληπτική Οδοντιατρική. Η έγκαιρη διάγνωση οδοντοστοματολογικών προβλημάτων, καθώς και η συντήρηση του στόματος και των οδοντιατρικών αποκαταστάσεων εάν υπάρχουν, μειώνει τα περαιτέρω θεραπευτικά προβλήματα, τα οποία εάν αντιμετωπιστούν μεταχρονολογημένα γίνονται σπουδαιότερα, πιο χρονοβόρα και πιο κοστοβόρα.

Πώς οφείλουμε να διαχειριζόμαστε το φόβο των παιδιών για τον οδοντίατρο;

Είναι γεγονός ότι από την εμπειρία μου μπορώ εύκολα να αναφέρω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι οδοντιατρικά φοβικοί ασθενείς! Ιδιαίτερα οι ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα φοβούνται περισσότερο διότι έχουν συνείδηση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους. Ο φόβος συνοδεύει τον άνθρωπο από τη γέννηση του και έχει σχέση με τα βιώματά του αλλά και το DNA του. Συνήθως ο οδοντιατρικός ασθενής είναι σε δύο επίπεδα φοβικός. Ή στο επίπεδο που τον κατακυριεύει ο φόβος και προτιμά να πονάει παρά να πάει στο γιατρό του ή στο βαθμό που πηγαίνει στον οδοντίατρο φοβούμενος πχ ότι θα πονέσει, ότι ο γιατρός μπορεί να μην το συμμεριστεί κ.α.

Ο σωστός οδοντίατρος οφείλει εκτός από το να είναι επιστημονικά άρτιος να μπορεί να διαχειριστεί σωστά και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς του, όσο δύσκολη και εάν είναι αυτή!

Στο κομμάτι των παιδιών τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, διότι υπάρχουν παιδιά που έχουν ήδη τρομοκρατηθεί από το σπίτι είτε διότι οι γονείς χρησιμοποιούν το γιατρό σα φόβητρο είτε διότι οι ίδιοι οι γονείς φοβούνται. Αυτός ο φόβος έχει μεταφερθεί στα παιδιά τους ή γονιδιακά, ή ακόμη και εξωλεκτικά από τη συμπεριφορά των ιδίων προς τον οδοντίατρο. Συνέπεια των παραπάνω; Συναντάμε παιδιά που φοβούνται τον οδοντίατρο ενώ δεν έχουν προηγούμενη κακή εμπειρία.

Στα παιδιά λοιπόν είναι ακόμη πιο σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείριση του φόβου από το γενικό οδοντίατρο ή σε δύσκολες περιπτώσεις από τον παιδοδοντίατρο, έτσι ώστε η φοβία να μην ακολουθεί τους μικρούς ασθενείς και στην ενήλικη ζωή τους.

Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι στις μέρες μας να ξεπεραστεί ο φόβος, διότι όχι μόνο η οδοντιατρική θεραπεία μπορεί να είναι πλήρως ανώδυνη, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθάει στο να απασχολείται ο ασθενής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο οδοντιατρείο.

Ποια είναι η αξία της Αισθητικής Οδοντιατρικής;

Αισθητική είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται με τον ορισμό του ωραίου. Ο όρος “αισθητική” παράγεται από την “αίσθηση”, την εμπειρία δηλαδή που προσλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων.

Η Αισθητική Οδοντιατρική προσπαθεί να δώσει μια άλλη διάσταση στην κλασσική Οδοντιατρική αποκαθιστώντας τις βλάβες του στόματος με το φυσικότερο και ομορφότερο για τον κάθε ασθενή τρόπο. Η αξία της είναι μεγάλη διότι η περιοχή του στόματος και άρα του χαμόγελου αντιστοιχεί στο 1/3 του προσώπου. Το χαμόγελο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη εικόνα που δίνουμε για εμάς στους γύρω μας. Επιπλέον είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα ωραίο χαμόγελο αντανακλά λάμψη, αυτοπεποίθηση και αυτοπροσδιορίζεται με σιγουριά και εξωστρέφεια στις συναναστροφές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομορφιά είναι αναγκαία για τον άνθρωπο, όχι για να καλύπτει τη ματαιοδοξία του, αλλά γιατί μέσα από αυτή μπορεί να γαληνεύει και ησυχάζει η ψυχή του. Πάντα από κάτι ωραίο απορρέει θετικότητα και ισορροπία!

Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει την οδοντιατρική επιστήμη;

Είναι μια συναρπαστική εποχή για να είσαι οδοντίατρος.Οι οδοντίατροι είμαστε σε μια διαρκή πρόκληση να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις, τις νέες τάσεις, τις πρόσφατες κατευθύνσεις της έρευνας, την απόλυτη ψηφιοποίηση σε διάφορα κομμάτια του αντικειμένου μας. Γενικότερα βιώνουμε την τεχνολογική επανάσταση που αγγίζει όλα τα στάδια της οδοντιατρικής επιστήμης: διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση λειτουργική και αισθητική. Το μέλλον οδοντιατρικά διαγράφεται πολύ ευοίωνο τόσο για τον οδοντίατρο όσο και για τον ασθενή ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει ευκολότερες και αρτιότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Πώς η αισθητική του οδοντιατρικού χώρου επιδρά στην ψυχολογία του ασθενούς;

Η αισθητική του εργασιακού μας χώρου και στην προκειμένη περίπτωση του οδοντιατρείου, απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική και την προσωπικότητα του θεράποντα γιατρού. Το να διατηρεί ο γιατρός προσεγμένο το χώρο του σημαίνει ότι αντίστοιχα δίνει βαρύτητα και σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει στον ασθενή του. Είναι αδύνατον ένας άνθρωπος- επιστήμονας που αγαπάει αυτό που κάνει να δείχνει αδιαφορία για το χώρο μέσα στον οποίο ζει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του.

Σίγουρα θα θέλει τόσο ο ίδιος όσο και οι ασθενείς του να βρίσκονται σε όμορφο και φροντισμένο περιβάλλον! Η αισθητική του χώρου μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στον ασθενή. Η καλαισθησία, η ζεστή ατμόσφαιρα, η καθαριότητα και η τάξη στο χώρο, μόνο ασφάλεια μπορούν να αποπνέουν στον ασθενή καθώς και σιγουριά ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που νοιάζονται γι’ αυτόν και τον σέβονται σαν οντότητα!

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγει ο ασθενής τον οδοντίατρό του;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που καθορίζουν την επιλογή του οδοντιάτρου. Θα μιλήσω ως ασθενής και όχι ως γιατρός αναφέροντας ποια θα ήταν τα δικά μου κριτήρια επιλογής.

Πρωτίστως θα πρέπει ο γιατρός να έχει το επιστημονικό υπόβαθρο το οποίο αποκτιέται από τις αρχικά καλές σπουδές του, αλλά συντηρείται και συμπληρώνεται από δια βίου μάθηση και εκπαίδευση. Ζούμε σε μια αέναη κινητικότητα και εξέλιξη που είναι αυτονόητο ότι δεν αρκούν οι αρχικές σπουδές! Ο οδοντίατρος πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς και αδιαλείπτως από σεμινάρια και συνέδρια παγκοσμίου κύρους.

Επιπλέον θα πρέπει να έχει το χάρισμα να είναι εκτός από καλός κλινικός γιατρός και άνθρωπος. Ο γιατρός θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την Ιατρική ως λειτούργημα. Ο δε οδοντίατρος έχει την ειδοποιό διαφορά από το γιατρό στο ότι έρχεται σε προσωπική επαφή με τον ασθενή του, ο οποίος πολύ συχνά φοβάται, ενώ ο οδοντίατρος καλείται να εργάζεται στο στόμα του όντας ο ασθενής μόνο με τοπική αναισθησία. Αυτό δημιουργεί πολύ διαφορετικές ισορροπίες μεταξύ γιατρού – ασθενή από εκείνες όπου ο επεμβαίνων γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του κάτω από γενική αναισθησία! Η ψυχολογία του ασθενούς που αντιλαμβάνεται ότι ο γιατρός παρεμβαίνει στο στόμα του είναι τελείως διαφορετική και χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Συνεπώς ο οδοντίατρος που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας ταιριάζει και σαν προσωπικότητα. Προσωπικά, δε θα επέλεγα νευρικό και απρόσιτο γιατρό που θα με έβλεπε σαν ένα ακόμη περιστατικό στη μέρα του.

Η μακρόχρονη συνεργασία με τον ίδιο οδοντίατρο βοηθάει τον οδοντιατρικό ασθενή;

Η αλήθεια είναι ότι η μακρόχρονη συνεργασία με τον ίδιο οδοντίατρο, εάν φυσικά είμαστε ευχαριστημένοι από αυτόν, βοηθάει πολύ! Ο γιατρός γνωρίζει το στόμα του ασθενούς καθώς και τις όποιες ευαισθησίες του, γνωρίζει την ψυχολογία του ατόμου που κάθεται στην οδοντιατρική καρέκλα και ξέρει τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισής του. Έτσι αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεχούς φροντίδας. Από την πλευρά του ασθενούς πιστεύω ότι γίνεται ευκολότερα το βήμα προς το οδοντιατρείο μετά από μια μακροχρόνια συνεργασία με το γιατρό, ειδικά όταν πρόκειται για σύνθετα οδοντιατρικά προβλήματα ή για φοβικούς ασθενείς.

Πώς ερμηνεύεται η απουσία κοινωνικού κράτους από την Οδοντιατρική;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για όποιο κράτος πρόνοιας να φροντίσει την οδοντιατρική περίθαλψη όπως θα έπρεπε ! Οι υπηρεσίες που παρέχονται ειδικά στην Ελλάδα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Δυστυχώς οι οδοντιατρικές θεραπείες είναι πολύ ακριβές, έχουν μεγάλη επαναληψιμότητα και ευρεία βάση εφαρμογής στον πληθυσμό, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας δε μπορεί να αποφύγει τον οδοντίατρο ! Αυτό από μόνο του κάνει δύσκολη τη δημιουργία ακόμη και ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Το ασφαλιστικό σχήμα το οποίο θα καλύπτει όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ακριβό, άρα και καθόλου θελκτικό για τον πελάτη- μελλοντικό ασθενή. Κατά συνέπεια καμιά ασφαλιστική εταιρία δεν φαίνεται να βρίσκει εφικτό να καλύπτει οδοντιατρικές θεραπείες, εκτός και εάν τα ασφάλιστρα είναι υπέρογκα. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν ένα σχήμα συνδυαστικής οδοντιατρικής περίθαλψης, βασισμένο στο αγγλοσαξονικό πρότυπο, όπου το κράτος θα αναλαμβάνει ένα μέρος των δαπανών του ασφαλισμένου πολίτη και το υπόλοιπο της δαπάνης θα καλύπτεται από τον ασθενή ιδιωτικά. Απέχουμε όμως πολύ από κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι στη χώρα μας η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πνέει τα λοίσθια, πόσο μάλλον η οδοντιατρική!

Υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι ο σύγχρονος Έλληνας ενδιαφέρεται περισσότερο για την οδοντιατρική φροντίδα;

Παρακολουθώντας την πορεία της οδοντιατρικής φροντίδας φαίνεται ότι υπάρχουν δυο ειδών αντικρουόμενες μετρήσεις. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος Έλληνας ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το στόμα του, ενώ άλλες δείχνουν ότι ο Έλληνας έκανε μεγάλες “εκπτώσεις” στη στοματική του υγεία εν μέσω κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μέση ετήσια οδοντιατρική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσε πτώση της τάξεως του 64% στα χρόνια 2009 – 2015.

Βέβαια οι μετρήσεις αυτές μπορεί να έχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάλογα με τις ομάδες που κάθε φορά εξετάζονται. Παράγοντες που επηρεάζουν είναι ο γεωγραφικός χώρος αστικός ή μη, το επίπεδο του εισοδήματος, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία κ.α.

 

Ευχαριστούμε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου D.D.S., M.Sc, . Για επιπλέον πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα