Εκτός από την πολιτική διαπραγμάτευση, υπάρχει και η τρόικα

Εκτός από την πολιτική διαπραγμάτευση, υπάρχει και η τρόικα
Meeting between Antonis Samaras with Evangelos Venizelos and Gikas Hardouvelis, at Maximos Mansion, in Athens, on Oct. 22, 2014 / -- , 22 , 2014 Sooc

Ποια αγκάθια θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα

Της Βίκυς Σαμαρά

Εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα στις δύο και μισή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βασικά μέτωπα της αξιολόγησης είναι τρία τον αριθμό και γνωστά: Ασφαλιστικό, εργασιακά και ολοκλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων όσον αφορά στο δημόσιο. Στο πρώτο οι εταίροι ομονοούν όσον αφορά στο αίτημα για μετάθεση των αποφάσεων κατά ένα χρόνο . Στα δύο έτερα, έχουν υπάρξει διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος πολιτικής επιβίωσης του κυβερνητικού εταίρου, με το Μαξίμου να αναζητεί τη δυνατότητα κινήσεων προς εξευμενισμό των εκπροσώπων των δανειστών χωρίς όμως να ανοίξει νέες εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται και μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο, κατά την οποία συζητήθηκε η εξεύρεση μίας ικανοποιητικής και για την Αθήνα και για τους δανειστές συμφωνίας για την “επόμενη ημέρα”.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή αυτή συνάντηση δεν ετέθησαν τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, αλλά ήταν μία “συνάντηση μεταξύ δύο κρατών”, αναφορά που παραπέμπει στην προσπάθεια της Αθήνας παράλληλα με τον εν εξελίξει διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών να προχωρήσει μία πολιτική διαπραγμάτευση για την προαναγγελθείσα μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Από το Μαξίμου πάντως ήθελαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί συνάντησης προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα με την τρόικα και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία από τις τακτικές επαφές που έχει ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εφ όλης της πολιτικής ύλης, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι πραγματοποιείται μετά την επιστροφή του κ.Βενιζέλου από την Κύπρο και μία εβδομάδα πριν την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στην οποία θα συμμετάσχει ο κ.Σαμαράς.

(Πηγή φωτογραφίας Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα