ΝΔ: Στρατηγική άλωσης του κέντρου

ΝΔ: Στρατηγική άλωσης του κέντρου
ΑΘΗΝΑ-Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου, με τίτλο: «Το νησί που φεύγει, 121+1 κείμενα για την κρίση».ΦΩΤΟ EUROKINISSI-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Συνθήκες πίεσης σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να πάρουν θέση στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική του Μοσχάτου ενόψει και της αξιολόγησης, για την οποία στο Μοσχάτο πιστεύουν ότι δεν θα κλείσει έγκαιρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της αξιολόγησης αλλά και στον ενδιάμεσο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πολιτικό χώρο βρίσκονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια πιθανή αποτυχία να κλείσει έγκαιρα και αυτή η αξιολόγηση εκτιμάται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτομάτως θα αναθερμάνει το πολιτικό κλίμα και θα πυροδοτήσει πολιτικές διεργασίες, τις οποίες όπως είναι φυσικό θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν προς όφελός τους στη ΝΔ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου τυχαίες οι χτεσινές ευθείες βολές κατά της Φώφης Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρενέβη στις εσωκομματικές διενέξεις μεταξύ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου χαρακτηρίζοντας «πολυτέλεια» την «ουδέτερη στάση» και την «πολιτική των ίσων αποστάσεων» που θέλει να κρατήσει η κ. Γεννηματά έναντι των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε δεν παραβλέπουν ότι χάρη στο ΠΑΣΟΚ έσπασε το μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης στην πρόσφατη κρίση με το νόμο Παππά και τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη ενόψει και της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης να δημιουργήσει υπό την ηγεσία του ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο εντός της βουλής το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην προώθηση της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κύριο μέλημα της ΝΔ σ’ αυτή τη φάση είναι η αύξηση της πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ , η πόλωση ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρωθυπουργό και εν τέλει η δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικής απομόνωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας τις προθέσεις του χαρακτήρισε τη ΝΔ ως «καταλύτη» αυτής της «κοινωνικής και πολιτικής πανστρατιάς» λέγοντας για το κόμμα του ότι «έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί». Μάλιστα κύκλοι της ΝΔ προϊδεάζοντας για τον πολιτικό αυτό σχεδιασμό της ΝΔ εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το αν θα κλείσει έγκαιρα αυτή η αξιολόγηση εκτιμώντας ότι η 5η Δεκέμβρη «θα είναι άλλη μια χαμένη προθεσμία για την κυβέρνηση».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που χαρακτηρίζουν «εθνικά επιζήμια» και την παραμικρή ανοχή προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Σε μια προσπάθεια να σφίξει τον κλοιό προς το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ποτάμι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «δεν θα έχουμε ακόμα πολλές ευκαιρίες υπέρβασης και ανάκαμψης», ενώ άφησε και υπονοούμενα για τις προθέσεις δυνάμεων και στελεχών αυτών των πολιτικών χώρων λέγοντας ότι «θα φανεί ποιοι μένουν στα εύκολα λόγια και ποιοι είναι διατεθειμένοι να μπουν για τα καλά στο δύσκολο καμίνι της πολιτικής δράσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα