Η αναλογική δεν είναι ποτέ άδολη και το ΚΚΕ δεν είναι φυσικά αριστερό κόμμα

Η αναλογική δεν είναι ποτέ άδολη και το ΚΚΕ δεν είναι φυσικά αριστερό κόμμα

Όταν πρόκειται για τον εκλογικό νόμο, όλοι θεωρούν τους αυτούς τους τίμιους και όλους τους υπόλοιπους "καιροσκόπους". Γι’ αυτό η χώρα αλλάζει εκλογικούς νόμους σαν τα πουκάμισα

«Η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της βουλής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτησή του είναι κατανοητή δεδομένου του αγώνα που δίνει η Κυβέρνηση για να περάσει την αλλαγή με αυξημένη πλειοψηφία αλλά δημιουργεί εύλογα διάφορα ερωτήματα.

Όπως για παράδειγμα αν θεωρεί ή όχι το ΚΚΕ αριστερό κόμμα. Ο Γραμματέας του Κόμματος (ένα είν’ το κόμμα) κος Δ. Κουτσούμπας έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μέρες τη θέση του. Χθες άλλωστε με άρθρο του στην Real News, υποστήριξε ότι ότι “η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής”. Αδειάζοντας προφανώς το Πρόεδρο της Βουλής αλλά και όποιον άλλο θεωρεί ότι κατέχει το μονοπώλιο της Αριστεράς.

Εύλογο επίσης είναι το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων είναι ή όχι αριστερά κόμματα. Δεν είναι ακριβώς αριστερά αλλά κατά περίπτωση μπορεί να βαφτιστούν “δημοκρατική αντιπολίτευση” ή  “του ευρέος δημοκρατικού φάσματος”, σύμφωνα πάντα με τον κο. Βούτση. Ο σκοπός άλλωστε αγιάζει τα μέσα. Όμως ακόμη και αν η “επίθεση φιλίας” του Προέδρου είχε στόχο να λειανθούν οι αντιδράσεις, δεν πέτυχε το σκοπό της.

Μόνον ο Πρόεδρος της Ε.Κ. είχε έναν καλό λόγο για τον νέο νόμο. Με ανακοίνωσή του που εμπεριείχε αναφορές στο όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, αλλά και στοιχεία πόλωσης (την οποία κατακεραυνώνει όμως σε κάθε ευκαιρία) ξεκαθαρίζει ότι “όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης”, δικαιώνοντας εν μέρει τον Πρόεδρο της Βουλής. Εξήγησε δε και την ουσία της τοποθέτησής του λέγοντας ότι: “Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντίθετα, κος. Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα χαρακτήρισε “έγκλημα” τον υπό διαβούλευση εκλογικό νόμο και προσέθεσε ότι: “μας σπρώχνουν εν γνώσει τους στην ακυβερνησία”.

Η κυρία Φώφη Γεννήματα, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: “Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρύτατη συναίνεση με την πρόταση που παρουσίασε στον δημόσιο διάλογο και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή”. Για να προσθέσει εμφατικά ότι: “Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε”.

Ένα ακόμη εύλογο ερώτημα είναι αν τελικά τα λόγια του Σταύρου Δήμα, που απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στοιχειώνουν τις νύχτες του Προέδρου της Βουλής. Ο δεξιός κος Δήμας είχε δηλώσει μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα του 2014 ότι: “Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής”, μια άποψη που είχε υποδεχθεί με σεβασμό τότε το σύνολο σχεδόν του δημοκρατικού κόσμου.

Ο Νίκος Βούτσης, κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διαφορετικό μήκος κύματος. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» ήταν η αρχική τοποθέτηση του προέδρου μετά από σχετική ερώτηση στην οποία πρόσθεσε ότι η Βουλή λειτουργεί με 300 και ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Συμπλήρωσε βεβαίως ότι η θέση του δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την απομόνωση του ακροδεξιού-εθνικιστικού κόμματος. Κάτι που εξαρχής αποτέλεσε αξίωμα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει στην ουσία της από τις αλλαγές που επιχείρησαν όλοι οι προηγούμενοι. Δυστυχώς στην Ελλάδα η εκάστοτε Κυβέρνηση -εφόσον μπορεί- επιχειρεί να αλλάξει τον Νομο προς όφελος της. Οι περισσότεροι μάλιστα τα κατάφεραν μετά από επίπονες μεθοδεύσεις και φέρουν βαριά ευθύνη για την κατάντια της χώρας αλλά κυρίως για την υποβάθμιση της πολιτικής. Ενδεχομένως να χρειάζεται αλλαγή αυτού του εκτρώματος που επιτρέπει σε κόμματα που συγκεντρώνουν ελάχιστες ψήφους να κυβερνούν σαν απόλυτοι άρχοντες αλλά πρόκειται για Κάτι εξαιρετικά σοβαρό που δύσκολα μπορεί να αποφασισθεί σε “10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή”, όπως είπε ο Πρόεδρος της.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει την ποιότητα της δημοκρατίας και ενδεχομένως να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Μόνον εφόσον κάποιο κόμμα (ή συνασπισμός κομμάτων) που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, πείσει όλα τα υπόλοιπα ότι κινείται μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, έχει ελπίδες για μια πραγματικά ουσιαστική και επωφελή αλλαγή του Νομου.  Ακόμη και τότε βεβαίως δεν είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει σύμπνοια, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να κινούνται βάσει σκοπιμοτήτων. Όπως και έχουν κάνει πολλάκις στο παρελθόν. Όσο η σκοπιμότητα υπαγορεύει τις επιλογές των κομμάτων, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε εκλογικούς νόμους σαν τα πουκάμισα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα