Κατεπείγουσα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε 45 κλάδους επιχειρήσεων

Κατεπείγουσα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε 45 κλάδους επιχειρήσεων
Φωτογραφία αρχείου Trolley in supermarket, exact date unknown. SMH picture by NICK MOIR

Συνολικά 45 υποθέσεις στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τις επόμενες ημέρες η εισήγηση για την αγορά μπύρας

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, αλλά και του συστήματος διαμόρφωσης τιμών -στα πρότυπα της πρόσφατης έκθεσης για τα οπωροκηπευτικά – έχουν μπει στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη κλαδική μελέτη.

Ακόμη, μέχρι τη Δευτέρα θα εκδοθεί και η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης μεγάλης εταιρείας στην αγορά της μπύρας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 500 σελίδες.

Αυτεπάγγελτη έρευνα γίνεται και στην αγορά υγραερίου κίνησης για εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και στις πρώτες ύλες (φυτοφάρμακα και σπόροι) για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Εξάλλου, ερευνάται σε βάθος – κατά περίπτωση – η χειραγώγηση των τιμών των δημόσιων διαγωνισμών από συγκεκριμένες εταιρείες.

Αυτά γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκης, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής με τη νέα σύνθεσή της στην οποία παρέστη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «με ταχύτητα και διαφάνεια δίνουμε τη μάχη ενάντια στα νομοθετημένα καρτέλ» και επανέλαβε ότι θα υιοθετηθεί η πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την υπερπροστασία συγκεκριμένων ομάδων. Ακόμη σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύντομα θα διευθετηθεί το θέμα των δημοπρατηρίων για οπωροκηπευτικά.

Ο κ. Κυριτσάκης σημείωσε από την πλευρά του: «Έχουμε προτεραιοποιήσει και εξετάζουμε 45 πολύ σημαντικές υποθέσεις σε κρίσιμους και ζωτικούς κλάδους της αγοράς, οι οποίοι κατά κανόνα αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, καθώς συνδέονται με βασικά αγαθά. Υποθέσεις τουλάχιστον ανάλογης σπουδαιότητας με αυτές που ήδη πρόσφατα εξετάσαμε όπως τον κλάδο των πετρελαιοειδών, του φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ), του franchising (Carrefour), της αναμόρφωσης του αγορανομικού κώδικα, των κλειστών επαγγελμάτων, την υπόθεση της Forthnet, της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, των Μεσιτών, του ΤΕΕ, των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, των αλμυρών σνακ (Tasty) κλπ ή όπως τον κλάδο της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας (κοτόπουλα), των προϊόντων παιδικής φροντίδας, των σχολών οδηγών, του franchising (Υπόθεση Γερμανός), των προϊόντων παιδικής φροντίδας (υπόθεση Procter & Gamble), το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα».

Ακόμη είπε ότι η Επιτροπή, θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους στην αγορά. Μόνο το έτος 2012, επισήμανε, πραγματοποίησε 25 αιφνίδιους ελέγχους σε 123 εταιρείες, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της και που παρουσίασε αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2010 και 2011. Ήδη, από το 2009 ως σήμερα εξετάστηκαν περισσότερες από 150 εκκρεμείς υποθέσεις (45 αφορούν έλεγχο συγκεντρώσεων). Οι 72 απ’ αυτές αφορούσαν το έτος 2012, ενώ επέβαλε συνολικά περισσότερα από 65 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι 45 απ’ αυτές τις αποφάσεις αφορούν προληπτικό έλεγχο συγκεντρώσεων.

Τέλος υπογράμμισε: «Όλα αυτά τα κάνουμε για να αποκαλύψουμε αυτούς που στρέφονται ενάντια στους καταναλωτές, αλλά και για να απαλλάξουμε τη χώρα από την πολυδαίδαλη και προστατευτική νομοθεσία, που βάζει περιορισμούς και εμπόδια στη λειτουργία σημαντικών κλάδων, χωρίς να δίνει διέξοδο στις δημιουργικές δυνάμεις να αναπτυχθούν. Να συμβάλουμε στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων εγκατάλειψης της ευρέως διαδεδομένης συντεχνιακής λογικής, που στόχο είχε τη διατήρηση κεκτημένων, προκειμένου ορισμένοι να εξυπηρετούνται με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Άλλωστε, τα δεινά αυτού του προστατευτισμού σήμερα όλοι τα αντιλαμβανόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα