Η απόβαση των αγροτών στην Αθήνα, ξεκίνησε
Μαζική κάθοδο προς την Αθήνα ετοιμάζουν για την Παρασκευή οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Περίπου 300 αγρότες θα φτάσουν από τα Χανιά. Δικές της προτάσεις στέλνει στον Τσίπρα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων
- 11 Φεβρουαρίου 2016 20:46
Μαζική αναμένεται να είναι την Παρασκευή, η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 09:30 μέχρι και τις 12:00 από χωριά του νομού ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.
Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.
Στο μεταξύ άνοιξαν από τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12:00 του Σαββάτου προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
300 αγρότες από τα Χανιά στην Αθήνα
Για το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουν το βράδυ της Πέμπτης αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Στο χώρο του λιμανιού ύψωσαν τρία πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για το ασφαλιστικό.
Όπως δήλωσαν αγροτοσυνδικαλιστές στην Αθήνα από τα Χανιά ταξιδεύουν περίπου 300 αγρότες. Στο πλοίο της γραμμής επιβιβάστηκε και ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο μεταφέρει αγροτικά προϊόντα.
Οι αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού μετά την αποβίβαση τους από το πλοίο θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με αγρότες άλλων περιοχών της χώρας και μετά θα φθάσουν στην πλατεία Συντάγματος.
Οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου έχουν ραντεβού με αγρότες από άλλα μπλόκα στο Σύνταγμα.
Δικές της προτάσεις στέλνει στον Τσίπρα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων
Με τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες και θα αποστείλουν το Σάββατο στο γραφείο του πρωθυπουργού, δεσμεύονται να προσέλθουν σε διάλογο οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων -αριθμεί 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα- όπως τόνισε το μέλος της Γιάννης Παναγής.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, στη συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλήνια Επιτροπή στην Πέλλα, και διήρκησε για περισσότερες από πέντε ώρες, «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση συμφώνησε με την κίνηση αυτή (28 ναι και 15 σε αναμονή)».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «επειδή υπήρξαν και κάποιοι που εκδήλωσαν την επιθυμία να το συζητήσουν πρώτα με τους συμμετέχοντες στα μπλόκα που εκπροσωπούν, θα περιμένουμε την οριστική τους απάντηση μέχρι το Σάββατο, νωρίς το μεσημέρι, όπως και αυτών που συντάσσονται μαζί μας και δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν».
Μάλιστα, με βάση την προθεσμία που δόθηκε, ο Γιάννης Παναγής απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους εκπροσώπους των μπλόκων που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να προσθέσουν και αυτοί τυχόν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις «προτάσεις μας, να τις υπογράψουν και έτσι να πάμε στον διάλογο όλοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα που βρισκόμαστε στο δρόμο για περισσότερες από 20 ημέρες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παναγής επισήμανε «οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους». Διευκρίνισε μεταξύ άλλων, «θέλουμε έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)