Σύνοδος Κορυφής: Στο “τραπέζι” τουρκική προκλητικότητα και δηλητηρίαση Σκριπάλ
Σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το δείπνο εργασίας με τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και την δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα Σπριπάλ να είναι επί τάπητος
- 22 Μαρτίου 2018 22:09
Το θέμα της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος αλλά και το σημαντικό θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συζητείται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Μέχρι στιγμής, τα θέματα που έχουν συζητηθεί στη Σύνοδο είναι αυτό της φορολόγησης των εταιριών-κολοσσών του διαδικτύου, την κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ και τις στρατηγικές αποφάσεις για την ενιαία αγορά. Επίσης, συζήτησαν και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50.000 χρηστών του facebook.
Για τα περισσότερα θέματα, οι ηγέτες αποφάσισαν να τα παραπέμψουν αργότερα, αφού την Πέμπτη έγινε η προκαταρκτική συζήτηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, γιατί πλήττουν την αναγκαία για την ΕΕ έννοια της φορολογικής Δικαιοσύνης που είναι θεμελιώδης για τους πολίτες. Υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή.
Μίλησε για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των Κρατών μελών που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού νταμπιγκ. Τέλος, υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του πυλώνα ευρωπαίκών δικαιωμάτων, συναντώντας την στήριξη χωρών όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία. Και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα δεν κλείνει στη Σύνοδο καθώς αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.
Στη Σύνοδο δεν συζητήθηκε τελικά το θέμα των δασμών που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος Τραμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αφού –όπως όλα δείχνουν- η ΕΕ αναμένεται να εξαιρεθεί. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρθηκε στους ηγέτες από την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, που δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξη».