Το αδιέξοδο μετά το… ΦΟ.Ν.Ο.*

Το αδιέξοδο μετά το… ΦΟ.Ν.Ο.*
Dinner in honour of the UN Secretary Ban Ki-Moon, at the Acropolis Museum, Athens, on June 17, 2016 / Ban Ki-Moon, , , 17 , 2016 SOOC

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κυβερνητική ανεπάρκεια

Εκείνο το στοιχείο που καθιστά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την εξαμηνιαία μέτρηση των τάσεων της MRB, είναι η διάχυτη ανησυχία και ο φόβος των ερωτωμένων για το μέλλον λόγω της έλλειψης προοπτικής.

Πέραν όμως αυτού του ευρήματος, που εν πολλοίς αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό όλων των μετρήσεων στα χρόνια των Μνημονίων, αξίζει κανείς να εστιάσει στην αντιστροφή της πυραμίδας των μεγάλων προβλημάτων, που πάντα αντιμετώπιζε η χώρα αλλά η αξιολόγηση της κοινής γνώμης τα κατέτασσε στη μέση του σχετικού πίνακα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φορολογία, όπου εμφανώς πλέον προβληματίζει και ανησυχεί κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού που αξίζει να επισημανθεί ότι πριν από μερικούς μήνες θεωρούσαν τους φόρους περίπου ως αναγκαίο κακό. Προφανώς η πλειονότητα ανήκει σε εκείνους που τον Ιανουάριο του 2015 έκριναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τους φόρους και θα σταματούσε τη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Οι τάσεις του Ιουνίου σε σχέση με εκείνες του περασμένου Φεβρουαρίου είναι αισθητά διαφοροποιημένες ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Στην πρώτη θέση η ανεργία, στη δεύτερη το φορολογικό σύστημα και ακολουθούν η Υγεία και η περίθαλψη, η ακρίβεια, η οικονομική ανάπτυξη ενώ την εξάδα συμπληρώνει η παιδεία με την εκπαίδευση. Η αξιολόγηση των πολιτών αποτυπώνει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, γεγονός που έρχεται σε αναντιστοιχία με τις επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που οι ερωτώμενοι δεν αξιολογούν ως σημαντικές αφού τις κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα.

Τα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, τα οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως αφήγημα της διακυβέρνησής της προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη, ενδιαφέρει μόλις το 5%, ενώ την ίδια στιγμή το 64% ανησυχεί για την ανεργία, το 42% για τη φορολογία, ενώ για την διάλυση της Υγείας ανησυχεί και προβληματίζεται το 31,7%.

Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με τα συναισθήματα της οργής (57,3%), της ντροπής (53,8%) και του φόβου (40,9%), αποκαλύπτουν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υπολείπεται 5,9%(3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) από τη Νέα Δημοκρατία. Ασφαλώς η διαφορά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθούν σε όλα αυτά και οι δείκτες αισιοδοξίας οι οποίοι καταγράφουν ιστορικό χαμηλό, αλλά και η εκτίμηση των ερωτωμένων ότι τους προσεχείς δώδεκα μήνες οι κατάσταση στη χώρα θα χειροτερέψει(77,5%).

Εν προκειμένω η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κυβερνητική ανεπάρκεια αποτελεί σήμα κινδύνου το οποίο οφείλει να προβληματίσει την ηγεσία της κεντροδεξιάς.

Με μια πρόχειρη ανάγνωση η κυρίαρχη τάση της κοινωνίας είναι απορριπτική για το πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος είναι πληγωμένος και απογοητευμένος από τη διάψευση των προσδοκιών που συστηματικά είχε καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπροσθέτως ενώ αναγνωρίζεται η ανεπάρκεια των στελεχών της κυβέρνησης, σε πολλές δε περιπτώσεις και η ανικανότητα, εν τούτοις ο κόσμος φαίνεται ανεκτικός. Από την άλλη ο κόσμος δεν θέλει να ξεχάσει πρόσωπα και καταστάσεις μιας περιόδου που έφεραν αντιμέτωπη τη Νέα Δημοκρατία με τη μεσαία τάξη.

Εν κατακλείδι η φθορά της κυβέρνησης δεν ανακόπτεται, απ’ τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να απομακρύνει τους γραφικούς υπουργούς-αντιθέτως επιδεικνύει εξοργιστική ανοχή- προχωρώντας παράλληλα σ’ έναν ανασχηματισμό που θα βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησής του. Εκ των πραγμάτων το βάρος της ευθύνης πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Απομένει να μάθουμε τους επόμενους μήνες αν μπορεί να το σηκώσει.

*ΦΟβος, Ντροπή, Οργή

Φωτο: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα