Το διπλό βάρος του διαδόχου του Γ. Χουλιαράκη

Το διπλό βάρος του διαδόχου του Γ. Χουλιαράκη
ΑΘΗΝΑ// ΠΑΡΑΛΑΒΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Μνημονιακή υποχρέωση η κατάρτιση δύο προϋπολογισμών, ενός συμπληρωματικού για το 2015 και του επίσημου για το 2016 για τη νέα κυβέρνηση. Επίσημη πρώτη για τον Χουλιαράκη στο Eurogroup του Σαββάτου

Το βάρος της κατάρτισης δύο – και όχι ενός – κρατικών προϋπολογισμών θα κληθεί να σηκώσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου. Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο δεν είναι και τόσο παράδοξο, αφού υπάρχει εξήγηση.

Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών – και διάδοχος του Γιώργου Χουλιαράκη – καθώς και το επιτελείο του αναμένεται να επωμιστούν το βάρος της κατάρτισης δύο κρατικών προϋπολογισμών.

Ο πρώτος θα είναι ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015, ενώ ο δεύτερος θα αφορά στην κατάρτιση του προσχεδίου του επίσημου προϋπολογισμού, εκείνου για το 2016.

Όταν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας – κάτι που χρονικά παραμένει ακόμη θολό μετά τις έμμεσες προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων πως λόγω εκλογών θα υπάρξουν καθυστερήσεις – η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες του 2015.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος, 2016.

Ο διπλός προϋπολογισμός αποτελεί ρητή δέσμευση της απελθούσας κυβέρνησης, ενώ προβλέπεται ξεκάθαρα στη συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Τις πρώτες συστάσεις για τα ανωτέρω – αν και υπηρεσιακός, αλλά με εξαιρετικά νευραλγικό πόστο – αναμένεται να λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους του ο Γιώργος Χουλιαράκης, που θα δώσει το παρών στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Λουξεμβούργο.

Αν και η κατάρτιση των δύο προϋπολογισμών θα είναι υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Γ. Χουλιαράκης καλείται να διευκολύνει το έργο του διαδόχου του, αναμένεται να δεχθεί τις αρχικές – και εξαιρετικά αυστηρές – συστάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας, παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα