Βρες τις διαφορές. Οι καρχαρίες δεν μπορούν! Γι’ αυτό επιτίθενται στους ανθρώπους
Δείτε τις φωτογραφίες ενός σέρφερ και μίας φώκιας και φανταστείτε, πώς φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (Pics+Vids)
- 07 Απριλίου 2015 11:58
Αλήθεια οι καρχαρίες μπερδεύουν τους ανθρώπους με τις φώκιες; Οι επιστήμονες εξετάζουν τη θεωρία της “πλάνης ως προς την ταυτότητα”, σύμφωνα με την οποία οι καρχαρίες φαίνεται πως μπερδεύουν τις φώκιες με τους σέρφερ, βλέποντάς τη σκιά τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Έτσι εξηγείται, κατά τους ερευνητές, το γιατί τα μεγάλα αρπακτικά επιτίθενται στους ανθρώπους. Στην Αυστραλία μάλιστα, οι επιθέσεις καρχαριών σε σέρφερς, έχουν αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 15 χρόνια.
Αν και η θεωρία φαινόταν λογική και είχε “κυκλοφορήσει” αρκετά, δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα σχετική έρευνα.
Οι ερευνητές του Ζωολογικού Κήπου Taronga, διεξάγουν σειρά πειραμάτων, για να κατανοήσουν τι οδηγεί τους καρχαρίες, να επιτεθούν στους ανθρώπους, μιμούμενοι αυτό που τα μεγάλα αρπακτικά βλέπουν και ακούν υποβρυχίως.
Με τις πληροφορίες που θα συλλέξουν, ευελπιστούν να κάνουν τους σέρφερς πιο “αποκρουστικούς” για τους καρχαρίες στο μέλλον, βάζοντας για παράδειγμα φώτα στις σανίδες τους. Αυτό μάλιστα θα δοκιμαστεί στη Νότιο Αφρική αργότερα, φέτος.
“Γνωρίζουμε, ότι το οπτικό τους σύστημα, δεν είναι όσο καλό είναι το δικό μας”, δήλωσε ο Nathan Hart, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Οι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία, ενώ βλέπουν πιο θολά από ό,τι οι άνθρωποι, ωστόσο έχουν πολύ ευαίσθητα μάτια, γεγονός που τους επιτρέπει να εντοπίζουν αντικείμενα χαμηλής αντίθεσης.
“Αν θολώσεις αυτές τις εικόνες, θα δεις πως η ομοιότητα μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλη, γιατί οι λεπτομέρειες στα χέρια και τα πόδια εξαφανίζονται. Μπορείς να δεις με λίγα λόγια, πώς μπερδεύεται η ταυτότητά τους”, είπε ο Dr. Hart.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επιστράτευσαν φώκιες και θαλάσσιους λέοντες από τον Ζωολογικό Κήπο, τα “φυσικά” θηράματα των καρχαριών και τα έβαλαν να κολυμπήσουν, καταγράφοντας τις κινήσεις τους με υποβρύχιες κάμερες.
Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι ερευνητές μπαίνουν στις πισίνες και κολυμπούν πάνω σε σανίδες. Από τα βίντεο και τα ηχητικά δεδομένα, η ομάδα των ερευνητών εξάγει συμπεράσματα για το πώς οι φώκιες, οι θαλάσσιοι λέοντες και οι άνθρωποι κινούνται κάτω από το νερό, τις διαφορές μεταξύ τους και τους ήχους που προκαλούν οι κινήσεις τους.
Αυτό το υλικό εισάγεται σε ειδικό λογισμικό, που κάνει την προσομοίωση τού πώς βλέπει ένας καρχαρίας κάθε έναν ξεχωριστά.
Ο Dr. Hart σημείωσε, ότι αν και οι φώκιες και οι άνθρωποι φαίνεται να προκαλούν τους ίδιους ήχους κάτω από το νερό, το ακουστικό σύστημα των καρχαριών είναι πολύ διαφορετικό, οπότε μπορεί να λαμβάνουν διαφορετικά ερεθίσματα, κάτι που επίσης θα φανεί στον προσομοιωτή.