Καμμένος: Αν πάμε σε ρήξη θα συμφωνήσουμε με ΗΠΑ και Ρωσία, ή Κίνα και Ινδία. Χωρίς μίζες τα 500 εκ. του ΚΥΣΕΑ

Καμμένος: Αν πάμε σε ρήξη θα συμφωνήσουμε με ΗΠΑ και Ρωσία, ή Κίνα και Ινδία. Χωρίς μίζες τα 500 εκ. του ΚΥΣΕΑ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Ανιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, παρέστη στις τελετές παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της ΑΣΔΕΝ από τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο στον Αντιστράτηγο Μενέλαο Μεϊμάρη και του Αρχηγού Στόλου(φωτό) από τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα στον Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη. (EUROKINISSI/ΥΕΘΑ) Eurokinissi

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για τον ΦΠΑ στα νησιά, για το ενδεχόμενο ρήξης στις διαπραγματεύσεις αλλά και για τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ύψους 500 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ (Vid)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην εκπομπή “στον ενικό” στο κανάλι Star.

Για τις διαπραγματεύσεις δήλωσε:

“Η εντολή του ελληνικού λαού είναι ότι είτε θα συμφωνήσουμε με τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει βάλει ο ελληνικός λαός ή θα πάμε σε ρήξη”, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τον ελληνικό λαό, πήραμε λαϊκή εντολή. Οι Έλληνες δεν μας είπαν να πάτε να κάνετε την κυβέρνηση Σαμαρά. Να παίρνετε νομοσχέδια και να τα μεταφράζετε, μας είπε αποκτήστε την εθνική κυριαρχία στη χώρα, σταματήστε την εσωτερική υποτίμηση και τη συνεχή εξαθλίωση των συνταξιούχων και των εργαζομένων”, είπε ο Π. Καμένος.

“Σταματήστε τη συνεχή εξαθλίωση των επιχειρήσεων οι οποίες δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Και πάμε σε μια άλλη πολιτική. Σε αυτή την πολιτική μπορούμε να συμβιβαστούμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε την πολιτική που διέλυσε την πατρίδα μας. Γι αυτό γίνονται ανοίγματα σε νέες αγορές”.

Τι θα γίνει σε περίπτωση ρήξης:

“Αν πάμε σε ρήξη θα πάμε σε συμφωνία με όλους τους άλλους. Δεν υπάρχουν μόνο οι δανειστές. Μιλάω για ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή, μιλάω για οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας και άσκησης οικονομικής πολιτικής για να υπάρξει ανάλυση. Grexit δεν υπάρχει. Αν μας βγάλουν θα πρέπει να σβήσουν όλο το χρέος μας, δεν προβλέπεται έξοδος, μόνο αν αναλάβουν το κόστος.

Η Ελλάδα όμως δεν πεθαίνει. Έχει έναν τεράστιο πλούτο, ορυκτό και τουρισμό. Έχει βαρύνουσα γεωπολιτική θέση που δεν θα μπει υποθήκη στους δανειστές. Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να καλύψει πολλές φορές το χρέος μας, το θέμα είναι να τον εκμεταλλευτούμε με οποιονδήποτε μας συμφέρει να το κάνουμε. Όχι να τον παραδώσουμε υποθήκη στους δανειστές. Οι επαφές του κ. Κοτζιά έχουν ήδη αποδώσει”.

Για τον ορυκτό πλούτο, έκανε λόγο για καθεστώς συνεκμετάλλευσης με τις ΗΠΑ για να “μπουν οι εξέδρες και να γίνουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο και την εξόρυξη του πετρελαίου”.

“Το ποσοστό θα είναι 70-30 ή 80-20 για την Ελλάδα με ποσοστό από τα κέρδη για όσους επενδύσουν στη διαδικασία”, είπε ο Π. Καμμένος.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά, είπε:

“Δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Κι εμείς ως συγκυβερνήτες που ερωτηθήκαμε, συμφωνήσαμε. Η συμφωνία ήταν ότι δεν θα κάνουμε πίσω στο ΦΠΑ στα νησιά με τίποτα, ποτέ. Τέλος”.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πάνος Καμμένος έδωσε διευκρινήσεις και για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ύψους 500 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ και υλοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκταμιεύοντας προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων.

“Επειδή το πρόγραμμα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ο Δένδιας (αναφέρεται στον τέως υπουργό Άμυνας) ζήτησε από τους Αμερικανούς τρίμηνη επέκταση του συμβολαίου” υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

“Έληγε και έπρεπε ή να το αρνηθώ ή να το υπογράψω”, προσέθεσε.

Και συνέχισε ως εξής:

“Εμείς λοιπόν το υπογράψαμε, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε τουρκικά αεροσκάφη να κάνουν έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο”.

“Στο παρελθόν επιλέγαμε τα εξοπλιστικά ανάλογα με τους αντιπροσώπους. Τα Γενικά Επιτελεία προτείνουν τους εξοπλισμούς που θέλουνε και αυτά γίνονται απ’ τη Βουλή”, είπε σε άλλο σημείο.

Ο υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε για τα P-3 ότι “τα αεροπλάνα αυτά πράγματι είναι παλιά” αλλά υποστήριξε ότι “εκπληρώνουν και μια ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση”.

Ο κ. Καμμένος είπε πως η σύμβαση που τελικώς υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ανέθεσε τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών στους Αμερικανούς “έχει περάσει από δυο ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ στις 13 Οκτωβρίου του 2014 εγκρίνει το πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς όρους, με τις ίδιες καταβολές και τις υπογραφές μεταξύ άλλων των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη και Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι ακριβώς τα ίδια ποσά. Η προμήθεια θα κατέβει κάτω απ’ τα 300 εκατ. Θα έχει δουλειά η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) για επτά χρόνια”.

“Πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί δεν υπάρχει μίζα, δεν γίνεται με απ’ ευθείας ανάθεση, γίνεται με διακρατική συμφωνία”, ισχυρίστηκε τέλος ο Πάνος Καμμένος, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει:

“Η Ολομέλεια θα ενημερωθεί μεν αλλά την εισήγηση στην επιτροπή Εξοπλισμών την έκανε η ΝΔ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα