Γεννηματά: Ούτε ‘ευρωπαϊκά μέτωπα’ με τη ΝΔ, ούτε ‘αντιδεξιά μέτωπα’ με το ΣΥΡΙΖΑ

Γεννηματά: Ούτε ‘ευρωπαϊκά μέτωπα’ με τη ΝΔ, ούτε ‘αντιδεξιά μέτωπα’ με το ΣΥΡΙΖΑ
Περιοδεία στον Βόλο πραγματοποιεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ομιλία σε ακροατήριο στο "Αχίλλειον".(Eurokinissi) Eurokinissi

Στη γραμμή της αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας μάλιστα με νόημα: “Εμείς γεννηθήκαμε για την αλλαγή”. Αναφέρθηκε στο συνέδριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Επιστρέψαμε” (Vid)

Στο δίλημμα “με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία”, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έδωσε εκ νέου την απάντηση: Με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κατέστησε δηλαδή σαφές ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις επόμενες εκλογές ώστε να καταστεί ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο συνέδριο του Ιουνίου: “Ήρθε η ώρα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Επιστρέψαμε”.

Στην ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη, η κ.Γεννηματά ειδικότερα, αφού περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα “τα αδιέξοδα της επικίνδυνης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ” (μεταξύ άλλων είπε: “Με τους παλικαρισμούς τους φορτώνουν τον λαό με αχρείαστα μέτρα και νέες επιβαρύνσεις. Φορούν το κοστούμι του αγωνιστή, ροκανίζουν τον χρόνο που δεν είναι ουδέτερος και στο τέλος τα δίνουν όλα”), ξεκαθάρισε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση να μην περιμένει συναίνεση ή συνενοχή από το ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι πρέπει να φύγει πριν εγκλωβίσει τη χώρα στο δίλημμα Grexit ή σκληρή λιτότητα.

Κατηγόρησε όμως και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζει το αύριο της Χώρας με το δικό της, προσθέτοντας: “Η λύση στα προβλήματα της χώρας δενμπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε έχει αποτέλεσμα «μέτωπο»  με την ΝΔ”. Ξεκαθάρισε ότι “Η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δενσημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη ΝΔ”, την οποία κατήγγειλε ότι υπερασπίζεται την περίοδο Καραμανλή.

“Ας μην γελιόμαστε. Οι οικονομικές παθογένειες της αγοράς δεν θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις νεοφιλελεύθερες «δεξαμενές σκέψεις». Μέσα από  «προκρούστειες λύσεις» για τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους”, πρόσθεσε η κ.Γεννηματά και ξεκαθάρισε:

“Σ’ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ – η Αυγή είναι βαθειά νυχτωμένη- ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ. Πότε μας πάνε από δω, πότε μας πάνε από κει. Εμείς σταθερά αυτόνομη πορεία”.

Γεννηματά: “Γεννηθήκαμε για την αλλαγή”

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι: “Διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις” και αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981: “Εμείς την αλλαγή δεν τη φοβόμαστε. Εμείς γεννηθήκαμε για την αλλαγή.”

Η κ. Γεννηματά εξάλλου τόνισε ότι “μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε η αναβίωση ενός ρετρό κρατισμού, ούτε η αναδόμηση ενός πελατειακού κράτους. Όπως μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε η διαρκής στοχοποίηση του Κοινωνικού Κράτους από τη δεξιά. Ούτε η άκριτη αμφισβήτηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος στην ασφάλιση, την εργασία” και αναφέρθηκε εκ νέου στο “Σχέδιο Ελλάδα” έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την Περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση επίσης ότι το μόνο σχέδιο που έχει είναι αυτό της παραμονής στην εξουσία και υποστήριξε ότι για αυτό συχνά-πυκνά πλέον συγκροτεί εξεταστικές.

“Εμείς θα συμφωνήσουμε με όλες τις Εξεταστικές για λόγους αρχής”, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ξεκαθάρισε “μην νομίζει  κανείς ότι θα επιτρέψουμεπαιχνίδια σε βάρος της παράταξής μας και ότι θα παρασυρθούμε στην διαλυτική agenda του κ. Τσίπρα”.

Γεννηματά: “Είναι η ώρα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Επιστρέψαμε”

Η κ. Γενημματά αναφέρθηκε στο συνέδριο του Ιουνίου. Επιβεβαίωσε ότι το 50% των συνέδρων θα είναι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών Σωματείων, των Επιστημόνων, των Επιμελητηρίων, της νέας γενιάς, αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας σε διάφορες συλλογικότητες. “Για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού Φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη” είπε και πρόσθεσε: “Δίνουμε και πάλι πίσω την παράταξη στο λαό. Επιτέλους τέλος στους μονολόγους των πολιτικών και των στελεχών με την κοινωνία παρατηρητή.”

Δεν έκρυψε ότι υπήρξαν αντιδράσεις όσον αφορά στον τρόπο ανάδειξης των συνέδρων, κάνοντας όμως λόγο για “ αντιδράσεις, όλων όσων είχαν συνηθίσει σε συνέδρια μηχανισμών” και δηλώνοντας: “Είναι όμως η ώρα να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε.”

Καθώς στο συνέδριο θα αποφασιστεί η οργανωτική λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ.Γεννηματά εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση προχωρά η συγκρότηση ενός πολυκομματικού φορέα “με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που την αποτελούν”, κάτι που χαρακτήρισε “σημαντικό βήμα για τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας του ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.”

Απάντησε σε όσους διαφωνούν με τη διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων που θα συμμετάσχουν, λέγοντας ότι: “Για το τελικό βήμα του ενιαίου φορέα , για να είναι στέρεο, απαιτείται πρώτα η όσμωση των συνιστωσών και η δυναμική στην κοινωνία. Απαιτούνται οπωσδήποτε εξάλλου, ειδικές αποφάσεις των κομμάτων που δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.”

Όσο αφορά την εκλογή ηγεσίας από τη βάση  , είπε ότι αποτελεί δική της πρόταση και δέσμευση και αναφέρεται  στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. “Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους” πρόσθεσε, δείχνοντας ότι το βήμα αυτό δε θα γίνει τον Ιούνιο.

“Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν ιδέες και προτάσεις και όχι για μετρηθούν συσχετισμοί”, συνέχισε η κ. Γεννηματά, καταλήγοντας: “Είναι η ώρα της ενότητας της κεντροαριστεράς. Επιστρέψαμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα