Ρούσσος: Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας θα αυξηθεί όταν διαλυθεί ο Isis

Ρούσσος: Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας θα αυξηθεί όταν διαλυθεί ο Isis
Two boots with flowers left by firefighters from Barcelona are seen next to flags, messages and candles to the victims on Barcelona's historic Las Ramblas promenade on the Joan Miro mosaic, embedded in the pavement where the van stopped after killing at least 13 people in Barcelona, Spain, Saturday, Aug. 19, 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 έκανε λόγο για ένα παράλληλο φαινόμενο τρομοκρατίας που δεν έχει απλώς "θρησκευτικά χαρακτηριστικά"

Ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών Σωτήρης Ρούσσος, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στο μεσημεριανό μαγκαζίνο με τον Δημήτρη Χατζηνικόλα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Με αφορμή τα γεγονότα στη Βαρκελώνη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι το ίδιο, αλλά ένα παράλληλο φαινόμενο με την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έκανε και την εκτίμησή του για το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα μας.

“Έχουμε ένα παράλληλο φαινόμενο που εμπνέεται από τον ISIS για διάφορους λόγους, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου μικρές ομάδες έχουν μικρή επιχειρησιακή δυνατότητα, αλλά μεγάλη για θύματα και κόστος σε ανθρώπινες ζωές” σχολίασε όμως τόνιζε πως ο Isis δεν διαθέτει τους διαύλους εκείνους που να του επιτρέπουν να κατευθύνει αυτούς τους ανθρώπους. “Θα ήθελε το ισλαμικό κράτος να έχει τέτοιες δυνατότητες (επικοινωνίας και οργάνωσης), όμως δεν τις έχει. Ο κίνδυνος είναι ίσως πιο σοβαρός, όταν θα αρχίσουν να διακινούνται μετά την οριστική διάλυσή του οι πραγματικοί μαχητές του. Μιλάμε για βετεράνους στον ανοιχτό πόλεμο”.

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ο κ. Ρούσσος ανέφερε πως οι ομάδες όσων συγκρούονται με τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ μικρές. “Έρχονται στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από πάρα πολλές χώρες και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Είναι προφανές ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων θα έχει και συγκρουσιακά στοιχεία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι η Ελλάδα θωρακισμένη από τέτοιου είδους επιθέσεις; “Καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι θωρακισμένη από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που παίρνουν ένα φορτηγό και ορμούν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο” αναφέρει ο κ. Ρούσσος που όμως εξηγεί πως η χώρα μας είναι πέρασμα για ανθρώπους που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ISIS. “Οι ομάδες αυτές του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως ένα πέρασμα, ένα χώρο όπου παραμένουν κάποιες μέρες, ανασυγκροτούνται και φεύγουν. Συνήθως αυτές οι ομάδες δεν καταστρέφουν τα περάσματά τους για λόγους χρησιμότητας”.

“Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα είναι χώρα της απόλυτης ευρωπαϊκής περιφέρειας” ανέφερε προσθέτοντας πως ένα χτύπημα εδώ δεν θα είχε το ίδιο αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

AP Photo/Emilio Morenatti

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα