“Οχι” του ΣτΕ για τουριστικό θέρετρο στο Λαύριο

“Οχι” του ΣτΕ για τουριστικό θέρετρο στο Λαύριο

Φρένο στην ανέγερση τουριστικού θέρετρου στο Λαύριο από τον Μπάμπη Βωβό έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σταμάτησε τα σχέδια δημιουργίας τουριστικού θέρετρου στο Λαύριο από τον Μπάμπη Βωβό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, ακύρωσε ως μη νόμιμες όλες οι αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή των  208 τουριστικών επιπλωμένων αυτοτελών, πολυτελών κατοικιών στην   Πούντα – Ζέζα Λαυρίου.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως “καμία μνεία δεν γίνεται στις αυτοτελείς τουριστικές κατοικίες, οι οποίες, ακόμη και αν εξυπηρετούνται από κοινές εγκαταστάσεις (υποδοχή, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.), δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται μεν από λειτουργική αυτονομία, πλην, όμως, εντάσσονται σε ένα ενιαίο πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα, τμήμα του οποίου αποτελούν (ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων και ξενοδοχείου μεικτού τύπου)”.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΣτΕ, τα τουριστικά διαμερίσματα δεν εχουν τον βαθμό αυτοτέλειας των τουριστικών κατοικιών, χαρακτηριστικό που αντιστοιχεί, άλλωστε, και στη συνήθη έννοια των όρων «αυτοτελής κατοικία» και «διαμέρισμα», με κύριο διακριτικό γνώρισμα του διαμερίσματος να είναι η, κατά τα ανωτέρω, ένταξή του σε ένα ενιαίο πολυώροφο κτίριο.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει έξι κάτοικοι της Λαυρεωτικής  και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού, του προϊσταμένου   του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης,  τουγενικού γραμματέα περιφέρειας Αττικής, του Ε.Ο.Τ., όπως επίσης ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική οικοδομική άδεια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μαρκοπούλου κ.λπ. Με τις διοικητικές αυτές αποφάσεις εγκρίθηκαν, η αρχιτεκτονική μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχειακού συγκροτήματος επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων πέντε αστέρων, αποτελούμενου από τρεις επιμέρους μονάδες, στην περιοχή Πούντα – Ζέζα του Δήμου Λαυρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία και Σία Ο.Ε.».

Οι τρεις αυτές μονάδες τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προβλεπόταν να χωροθετούν σε όμορα οικόπεδα, εκτάσεως 18.033, 28.033 και 13.893 τ.μ. Η   πρώτη μονάδα θα  περιλάμβανε  54, η δεύτερη 104 και η τρίτη 50 επιπλωμένες αυτοτελής, πολυτελής κατοικίες (σύνολο 208)  με δυνατότητα  διαμονής, τουλάχιστον,  470  ατόμων. Τα διαμερίσματα αυτά θα ήταν  υπό τη  μορφή συγκροτημάτων αυτοτελών κατοικιών με κοινές, ανά συγκρότημα, πισίνες. Για κάθε μονάδα προβλεπόντουσαν   κοινόχρηστα κτίρια υποδοχής, με κεντρική πισίνα, ενώ και οι τρεις ξενοδοχειακές μονάδες εξυπηρετούνται από κοινό εστιατόριο και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η κατασκευή των επιπλωμένων διαμερισμάτων θα υποβάθμιση έντονα το  φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις  οικιστικές  συνθήκες της  Λαυρεωτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα