Sense Zagori Project: Ένα ξεχωριστό έργο που αλλάζει τα δεδομένα στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού

Sense Zagori Project: Ένα ξεχωριστό έργο που αλλάζει  τα δεδομένα στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού
O επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνόδας Αντωνακόπουλος (4Α), με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Μιχάλη Μεϊμάρη (5Δ), την εκπρόσωπο του ΙΣΝ ’ννα Μαρία Κοσμόγλου (5Α), την εκπρόσωπο της ΕΤΕ Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου (4Δ), την εκπρόσωπο του Ομίλου Μυτιληναίου Σόφη Δασκαλάκη Μυτιληναίου (3Δ), τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο (2Δ) την εκπρόσωπο της εταιρείας ΚΑΥΚΑΣ Μαρίκα Λάμπρου (Δ), τον πρόεδρο του ΖΕΝ Βασίλη Κατσούπα (3Α) και τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου (Α) μιλούν στην συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του Sense Zagori Project στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. Πρόκειται για την ανακοίνωση του Sense Zagori Project, ενός σημαντικού καινοτόμου έργου που αξιοποιώντας καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στοχεύει στην τουριστική & πολιτιστική προβολή και ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο που έχει ενταχθεί στα best practises της UNESCO ως εφαρμοσμένη έρευνα, και σχεδιάστηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ-URIAC) και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών για την Εκπαίδευση του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ζαγόρι προβάλλεται με καινοτόμες εφαρμογές , με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη

Του Δημήτρη Μπαλή

Στην Ελλάδα αργήσαμε πολύ να προσαρμοστούμε στις νέες τάσεις προβολής των περιοχών μας. Οι νέες τεχνολογίες ναι μεν μπήκαν στην ζωή μας εδώ και χρόνια, ωστόσο στην περίπτωση του τουρισμού και εν γένει της ανάπτυξης, η χρήση τους βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Πλέον, όσοι αξιοποιούν την τεχνολογία έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προβολής και το κυριότερο, ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα «καλούπια» προώθησης μια περιοχής ή μιας εταιρείας.

Το Ζαγόρι σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε. Τώρα ήρθε η στιγμή να το μάθουμε κι αλλιώς. Μέσα από ένα έργο που αφορά στην προβολή και ανάπτυξη, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων, του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής. Το σχέδιο Sense Zagori Project, αποτελεί έργο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Δικτύου Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network – ZEN). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής και την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, μέσω σύγχρονων εργαλείων.

Οι βλέψεις αυτού του έργου είναι μεγάλες και εξαιρετικά φιλόδοξες. Οι εμπνευστές του, διεκδικούν τη διασύνδεση με το «παγκόσμιο χωριό», προσβλέποντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας (υπολογίζεται +10% ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια) και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στη δημιουργία κινήτρων μέσω πρωτότυπων συστημάτων loyalty (πιστότητας) που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη. Με το έργο επιδιώκουν να προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στη συνολική εμπειρία των επισκεπτών, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας και να συνθέσουν μια νέα, δυναμική ταυτότητα για την περιοχή που εδράζεται στη γνώση, την καινοτομία και την αειφορία, δημιουργώντας υπεραξία για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Βέβαια, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, χρειάζεται σύμπραξη δυνάμεων και βέβαια εταιρείες που θα το στηρίξουν στα βήματά του. Περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης και πληθώρα δράσεων, που καθιστούν το Ζαγόρι φιλικότερο για τον επισκέπτη, συναρπαστικό, ψηφιακά αναβαθμισμένο και ενημερωτικά πληρέστερο .

Η πρώτη φάση του έργου, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και έχει την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μεταξύ των δράσεων του «Sense Zagori Project» για την Α’ φάση λειτουργίας περιλαμβάνονται:

Εφαρμογή SENSE ΖΑGORI APP

Η εφαρμογή αυτή υλοποιείται από την εταιρία Warply αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόνετρα, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από ένα δυναμικό website ( www.sensezagori.com) που περιέχει πρακτικές πληροφορίες, καθιστώντας την περιοχή απόλυτα προσπελάσιμη στον επισκέπτη, τόσο σε ψηφιακό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Οι τοπικές επιχειρήσεις και φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online και να τροφοδοτούν /ανανεώνουν τα ψηφιακά εργαλεία με επίκαιρες πληροφορίες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα όπου και αν βρίσκεται ο χρήστης να καλεί σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιλέγουν μια από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που έχει ενσωματώσει η εξειδικευμένη εταιρία Anadigit, δίνονται στην εφαρμογή δωρεάν και με στίγμα GPS καθιστώντας την εμπειρία ασφαλή και εμπλουτισμένη με ψηφιακή πληροφορία.

Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής, μέσω augmented reality (επαυξημένη πληροφορία) και με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Στη Β’ φάση, η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης.

Η φάση αυτή εστιάζει:

Στην ολοκλήρωση του συστήματος (loyalty) πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης

Στη λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών παιχνιδιών που θα δημιουργούν κίνητρα και ενεργοποίηση των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στην σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας

Στη διάχυση και επικοινωνία του έργου με σκοπό την ανάπτυξή του αλλά και την επέκτασή του μέσω συνεργασιών

«Το Ζαγόρι αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ένα παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Με όραμα την παγκόσμια ανάδειξη της περιοχής ως ενός μοναδικού πολιτισμικού και τουριστικού προορισμού, το ΕΠΙΕΕ και το ZEN ανέπτυξαν και παρουσιάζουν το “Sense Zagori Project”, που θέτει την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνικής ανάπτυξης, της αειφορίας και του πολιτισμού,» επισήμανε ο διευθυντής του ΕΠΙΕΕ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μεϊμάρης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα