Στα δύο το στρατόπεδο του Brexit, εντός των Torries

default image

"Τα έσπασαν" οι δύο πιο ισχυροί πολιτικοί άνδρες που υποστήριξαν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ διεκδικούν καθένας για τον εαυτό του, την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και το αξίωμα του πρωθυπουργού

Διχόνοια και στο στρατόπεδο των “νικητών” του δημοψηφίσματος, εντός του κυβερνώντος κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία. Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ, υποστηρικτής του Brexit, ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Torries, αλλά και τον πρωθυπουργικό θώκο, απέναντι στον μέχρι πρότινος σύμμαχό του Μπόρις Τζόνσον. Ο Γκοβ εξήγησε πως κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο πρώην Δήμαρχος Λονδίνου δεν μπορεί να παρέχει την ηγεσία ή να χτίσει τη σωστή ομάδα για το έργο που μένει να γίνει στη χώρα.

“Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αλλαγή την περασμένη Πέμπτη” σημειώνει στη δήλωσή του ο Γκοβ και εξηγεί πως οι πολίτες “έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλουν η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ και να βάλει τέλος στην ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου”. Όπως είπε, η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει πιο δίκαιη και δυνατή.

Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αλλαγή την περασμένη Πέμπτη. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλουν η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ και να βάλει τέλος στην ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου

“Έχω επαναλάβει στο παρελθόν πως δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός. Υπήρξε πάντα η θέση μου. Αλλά τέτοια γεγονότα, όπως το δημοψήφισμα ζύγισαν διαφορετικά μέσα μου” σημείωσε και ανέφερε πως θα ήθελε να λάβει μέρος στην ομάδα πίσω από το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον, όμως κατέληξε στο συμπέρασμα “πως ο Μπόρις δεν δύναται να προσφέρει την ηγεσία ή να χρίση την ομάδα για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον”.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να θαμπώσει τη συμμαχία των δύο ανδρών, αφού ο υπουργός δικαιοσύνης αναμενόταν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Τζόνσον στις εσωκομματικές εκλογές. Η ανακοίνωση Γκοβ επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη σχέση των δύο πολιτικών να έχει διαρραγεί αποφασιστικά. Χαρακτηριστικό του ρήγματος, το email της συζύγου του Γκοβ, Σάρα Βάιν, με το οποίο απαιτούσε από τον Τζόνσον “ξεχωριστές” εγγυήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξη στο πρόσωπό του.

“Τις επόμενες ημέρες θα παραθέσω το σχέδιό μου για το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο ελπίζω πως μπορεί να προσφέρει ενότητα και αλλαγή” είπε κλείνοντας ο υπουργός. Το γεγονός αυτό πάντως μόνο προς το συμφέρον της έτερης υποψηφίου, Τερέζα Μέι, μπορεί να προσμετρηθεί, καθώς εκείνη πλασάρει εαυτόν ως εγγυητή της ενότητας, ενώ είναι πολύ πιο πιθανό να λάβει τις ψήφους σύσσωμου του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής, την ώρα που οι υποστηρικτές του LEAVE θα είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε δύο υποψηφιότητες.

Η μετριοπαθής Τερέζα Μέι

“Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ”, γράφει η Μέι στην επιστολή της στους Times, μέσω της οποίας εκδηλώνει και επίσημα την υποψηφιότητα της.

ΠΗΓΗ INDEPENDENT

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα