Φοβάστε τις αράχνες; Να γιατί

Φοβάστε τις αράχνες; Να γιατί

Φαίνεται πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον φόβο που μας διακατέχει για τις αράχνες και βρίσκεται κρυμμένη στο γενετικό μας υλικό

Η αραχνοφοβία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα την ανθρώπινης εξέλιξης σύμφωνα με νέα έρευνα, που υποστηρίζει ότι η αραχνοφοβία είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας.

Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι οι αράχνες αποτελούσαν μια από τις μεγαλύτερες απειλές στα πρώιμα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης, με αποτέλεσμα η πληροφορία αυτή να αποθηκευτεί στο γενετικό μας υλικό και να μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και της εξέλιξης του είδους μας.

Όπως αναφέρεται από τους μελετητές, πολλά είδη αραχνών που το δηλητήριο τους είναι θανατηφόρο, προϋπήρχαν στην Αφρική από τους προγόνους μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μαι μάχη για επιβίωση. Ωστόσο, αναφέρεται ΄ότι τα δυο είδη συνυπάρχουν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια χρόνια.

“Οι άνθρωποι βρίσκονταν αντιμέτωπη με έναν συνεχή και απρόβλεπτο κίνδυνο, καθώς το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν ήταν γεμάτο με αράχνες. Ακόμη και αν το δηλητήριο από το τσίμπημα μιας αράχνης δεν ήταν θανατηφόρο, μπορούσε να αφήσει το θύμα παράλυτο για εβδομάδες στο έλεος μιας σειράς κινδύνων “, θα πει ο Joshua New του πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Μάλιστα, για να δοθεί μια πιο επιστημονική εξήγηση για την αραχνοφοβία, περίπου 252 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε ειδικές μελέτες για το πόσο γρήγορα το υποσυνείδητό τους εντοπίζει την εικόνα μιας αράχνης, αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σημαντικό στοιχείο στην αραχνοφοβία είναι και η μορφή που έχουν οι αράχνες, για παράδειγμα όλοι οι άνθρωποι βρίσκουν συμπαθητικές και ακίνδυνες τις πεταλούδες, ίσως χάρη στα χρώματά τους. Αντίθετα οι αράχνες είναι σκουρόχρωμες και έχουν μακριά πόδια, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο υποσυνείδητό μας, που αισθάνεται ότι απειλείται.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι καμία φοβία δεν σχετίζεται με το γενετικό μας υλικό, απλά υιοθετούμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά την παιδική μας ηλικία παρατηρώντας τους μεγαλύτερους που αντιδρούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οπότε ουσιαστικά οι φοβίες “μεταδίδονται” από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

(Πηγή: TheIndependent)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα