Μάλτα γιόκ: Δύσκολη φαίνεται πλέον τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της Παρασκευής

Μάλτα γιόκ: Δύσκολη φαίνεται πλέον τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της Παρασκευής
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η Ελλάδα έπεσε από την πρώτη στην τέταρτη θέση της ατζέντας του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής και το πρόγραμμα αναφέρει ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο των συνομιλιών, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι τότε

Οριστικά χαμένο για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρείται το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στην Βαλέτα της Μάλτας αφού σήμα για την επιστροφή των ομάδων των δανειστών δεν υπάρχει και στο τελικό πρόγραμμα της Συνόδου η Ελλάδα έπεσε από την πρώτη στην τέταρτη θέση στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων.

Στο επίσημο πρόγραμμα και ειδικά για το θέμα της Ελλάδας αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενημερωθούν για την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών από το Eurogroup του Μαρτίου.

Στο κείμενο του προγράμματος τονίζεται ότι οι συνομιλίες αφορούν συγκεκριμένα θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αγορά εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα και η αλλαγή ισορροπίας των δημοσίων οικονομικών από το 2018 και μετά.

Με άλλα λόγια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα πρέπει να περιμένει η ελληνική ομάδα είναι ένα νέο κύμα πιέσεων για να κλείσει τα ανοιχτά θέματα.

Την κατάληξη αυτή είχε προαναγγείλει και το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Commission κ, Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας θεσμών συνεχίζονται από απόσταση με στόχο να έχουμε συμφωνία «το συντομότερο δυνατό» .

Στην ουσία το θέμα έχει παραπεμφθεί στις επαφές με ξένους ηγέτες που θα έχει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Ο στόχος είναι να εξηγηθούν επαρκώς οι διαφωνίες της ελληνικής πλευράς και στα τρία καυτά θέματα: το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το ενεργειακό.

Πάντως μετά το σύνοδο της Παρασκευής ακόμη και αν στο μεταξύ κλείσουν τα ανοιχτά θέματα η επιστροφή των θεσμών θα πρέπει να αναμένεται όχι νωρίτερα από την τελευταία εβδομάδα του μήνα αφού μεσολαβεί η Μεγάλη Εβδομάδα για Ορθόδοξους και Καθολικούς και αμέσως μετά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ που θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα