Βούτσης: Δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί 20 Ιουλίου
Έως 20 Ιουλίου η ψήφιση του εκλογικού νόμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων τόνισε. Τι είπε για το Brexit
- 30 Ιουνίου 2016 08:35
Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
Για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής σημείωσε ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
Ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι «το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου» πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον εκλογικό νόμο που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ. «Σίγουρα υπάρχει (διάθεση συναινέσεων), αρκεί να ανοίξει η συζήτηση που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική», πρόσθεσε.
Για το αν θα γίνει τελικά το Brexit, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «όλα αυτά είναι πρωτότυπα, ούτε ξέρουμε. Δεν το συζητάω ότι ήμασταν με το ΝΑΙ. Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο θα γίνει. Θα είναι ένα είδος ειδικής σχέσης. Είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα να είστε σίγουρη ότι θα βρουν τους τρόπους με το μίνιμουμ κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο και τις μονοπωλιακές εταιρίες. Ίσως αυτό το κόστος να είναι μεγαλύτερο για μετανάστες, εργαζόμενους, φοιτητές εκεί».
Για την επίδραση που μπορεί να έχει το Brexit στην αξιολόγηση, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «θα φέρει και αρνητικές πιέσεις στη χώρα, δηλαδή μία μεγαλύτερη επιμονή στην τήρηση συμφωνηθέντων ώστε να μην χαλαρώσει το γενικό κλίμα της επιτήρησης που είναι ασφυκτικό και άκρως οδυνηρό για τη χώρα».
Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί κάτι» και πως «ήταν αίτημα του ΔΝΤ που δεν μπήκε από την Ε.Ε». «Μπήκε στο πακέτο από το Δ.Ν.Τ. που δε συμμετέχει στο πρόγραμμα από εκεί και ύστερα ως προς τις λεπτομέρειες,είναι ζητήματα που θα συζητηθούν υπό τη σκέπη των καλύτερων πρακτικών που υπάρχουν στην Ε.Ε. και όχι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Δεν πιστεύω ότι σε αυτά τα ζητήματα, στα εργασιακά, να υπάρξει κάποια υποχώρηση από την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι το πιστεύω μας και γι αυτό θα εργαστούμε. Εκεί θα είμαστε για να τα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Για την υπερφορολόγηση, τόνισε πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μη κάνει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και σε επιδόματα. Πρόσθεσε πως «δεν θα την έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά «που εύκολα υποσχόταν πλεονάσματα 3,5% ήδη από το 2016».
Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος δεν ζορίζεται από επιπλέον φορολόγηση, αλλά από αυτή που υπήρχε και δεν μπορούσαμε να την κλείσουμε. Δεν την αυξήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Φέρτε την εισφορά αλληλεγγύης να δούμε σε ποιες κλίμακες μειώθηκε ή έμεινε ίδια και πάνω από ποια κλίμακα υπήρχε αύξηση. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει αλλά από κάπου θα έπρεπε να βρεθεί αυτό το 5,4 το οποίο ήταν το ελάχιστο για τη διετία», πρόσθεσε.