Σκαλοπάτι για ανάκαμψη η διαχείριση κόκκινων δανείων

Σκαλοπάτι για ανάκαμψη η διαχείριση κόκκινων δανείων
Greek flags on balconies eve of National Day March 25, 1821. Thessaloniki, Greece on March 24, 2014. / 25 1821. , 24 2014. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η άμεση και σωστή διαχείριση των επισφαλών δανείων στις τράπεζες θα αποτελέσει καταλύτη για ανάπτυξη και ανάκαμψη. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις

Κλειδί και προϋπόθεση για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την επερχόμενη ανάκαμψη, αποτελεί σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση του τραπεζικού κλάδου: η άμεση, ολοκληρωμένη και στοχευμένη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Με την επισήμανση της ανάγκης περαιτέρω αλλαγών στο νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνουν τον εις βάθος εξορθολογισμό των επισφαλειών, οι τραπεζίτες δίνουν τον τόνο της επίσπευσης διαδικασιών, με κάθε ευκαιρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας και της  Alpha Bank , κ.κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και Δημ. Μαντζούνης, επεσήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης και το επείγον χαρακτήρα που πρέπει να λάβει προκειμένου πλέον να αρχίσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να «δουλεύει» προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Δημ. Μαντζούνης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τιτάνιο έργο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας χαρακτηρηστικά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τόσο με τις εξωδικαστικές διευθετήσεις όσο και με τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, δύναται να λειτουργήσει ως ισχυρό όπλο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Κάνοντας αναφορά στην κοινή πλατφόρμα διαχείρισης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με την Actua, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τόνισε ότι  τελικός σκοπός είναι ο δανειολήπτης να βρεθεί με ένα σπίτι. Μπορεί αυτό να μην είναι εκείνο που απέκτησε (π.χ. των 200 τ.μ. που αγόρασε χωρίς να χρειάζεται ) αλλά να είναι μικρότερο (π.χ. των 120 τ.μ. που του ταιριάζει καλύτερα). Χρειάζεται διαπραγμάτευση και καλή πίστη και από τις δύο πλευρές.

Επικαλούμενος την πρόσφατη συμφωνία της Τράπεζας με το αμερικανικό fund KKR, ο κ. Μαντζούνης είπε ότι αυτό που προέχει και αποτελεί στόχο είναι η εκμετάλλευση του πλαισίου και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι βιώσιμες και που θα θελήσουν να συμφωνήσουν με τη διοίκηση και να τηρήσουν τους κανόνες. Και διευκρίνισε ότι δυστυχώς, ορισμένοι επιχειρηματίες, επωφελούμενοι από το γενικότερο κλίμα, απέφευγαν να πληρώσουν.  (Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank και η Eurobank έχουν υπογράψει αοιβαία συμφωνία με την ΚΚR και την  EBRD για τη διαχείριση κόκκινων δανείων).

Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας – επίσης το πρωί της Πέμπτης- εξέφρασε την άποψη ότι το κρισιμότερο θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι το θέμα της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

«Οσο πιο επιτυχημένα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, τόσο πιο επιτυχημένα θα υπηρετήσουμε το ρόλο μας ως διαμεσολαβητής μεταξύ καταθετών και δανειοληπτών. Η εξομάλυνση των επισφαλειών, η ανάκτηση κεφαλαίων και η εύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να ξαναγίνουν ενήμεροι θα αποτελέσουν καταλύτη για την αναζωογόνηση και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο παρελθόν έχουμε πει πως η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν, αλλά παράλληλα, και σεβόμενη τους μετόχους της και τους καταθέτες της, δεν μπορεί να στηρίξει με τον ίδιο τρόπο τους δανειολήπτες αυτούς που από επιλογή, και ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τις έχουν αδικαιολόγητα αθετήσει.

Πιστεύουμε πως η εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών, μαζί με την παράλληλη στήριξη των δανειοληπτών μας που είναι σε αδιέξοδο είναι τα δύο μέτωπα της ίδιας προσπάθειας. Και για να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι και στα δύο αυτά μέτωπα. Οι μονάδες μας και το προσωπικό μας έχουν συστρατευτεί για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις λειτουργίες, δομές και λύσεις για την στήριξη των δανειοληπτών μας σε δυσκολία. Στόχος είναι να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις για την τράπεζα και τους πελάτες μας. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε οι λύσεις μας να είναι μακροχρόνιες και δραστικές, αλλά ταυτόχρονα να σέβονται και να προστατεύουν τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς τα κεφάλαια αυτά δεν είναι δικά μας, αλλά είναι των καταθετών μας και των μετόχων μας».

Η δίκαιη επίλυση των επισφαλειών είναι – για τη διοίκηση της Εθνικής – μονόδρομος, και για αυτό η Τράπεζα την αντιλαμβανεται ως ευκαιρία. «Και αυτό γιατί αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που είναι σε δυσκολία να επιστρέψουν στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, τότε αυτό θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.  Σε βάθος χρόνου η ανάκαμψη των μεγεθών θα οδηγήσει και στην ανάκτηση των κεφαλαίων. 

Αυτό λοιπόν σημαίνει πως σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη προσφέρουμε λύσεις που δύνανται να εξυπηρετήσουν. Αυτές οι λύσεις όμως δεν είναι και για αυτούς που δεν έχουν πραγματική ανάγκη αλλά αντιμετωπίζουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις καιροσκοπικά. Σε αυτή την περίπτωση δρούμε πρωτίστως με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία των καταθετών και των μετόχων μας. 

Η δίκαιη και αποτελεσματική επίλυση των επισφαλειών αναμφίβολα θα συνεισφέρει και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, με ξεκάθαρους όρους: αμοιβαία επωφελείς λύσεις, εμπέδωση φιλοσοφίας πληρωμών, ορθή και κοινή ανάληψη κινδύνων, ώστε να είμαστε στην ίδια μεριά όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Η προστασία των κεφαλαίων μας, των κεφαλαίων των καταθετών μας είναι λοιπόν και αυτή αναγκαία και απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης» υποστηρίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα