Τσίπρας-Καμμένος: Άρση παρεξηγήσεων χωρίς… θρίλερ
Μπορεί να μην υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής και δεδηλωμένης, όμως ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν να λύσουν μερικές παρεξηγήσεις
- 20 Μαρτίου 2018 08:01
Με κοινή προσδοκία να λειτουργήσει η συνάντησή τους ως «φυγή προς τα εμπρός», Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί κυβερνητικού ρήγματος, αλλά με στόχο να λύσουν ορισμένες… παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί εντός της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες.
Όσο κι αν οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι προσωπικές σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου το τελευταίο διάστημα δεν έχουν διαταραχθεί, ούτε έχουν υπάρξει «δεύτερες σκέψεις» από κανέναν για την κυβερνητική συνεργασία, η αλήθεια είναι ότι η επικαιρότητα έχει δώσει αφορμές απομάκρυνσης των κυβερνητικών εταίρων.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Η αρχή έγινε με την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που έφερε στην επιφάνεια την εντελώς διαφορετική –και εν πολλοίς αντικρουόμενη- τακτική των δύο κυβερνητικών εταίρων: ο μεν Πάνος Καμμένος μιλούσε για «ομηρεία» του αξιωματικού και του υπαξιωματικού του ελληνικού στρατού, την ώρα που η κυβέρνηση επέμενε στην γραμμή περί «συνήθους μεθοριακού περιστατικού» που «δεν πρέπει να προσλάβει χαρακτήρα διπλωματικού θρίλερ». Παράλληλα, περαιτέρω ρήγματα προκάλεσε όχι μόνο το «άδειασμα» του Πάνου Καμμένου από κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αλλά και οι επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Καμμένος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισβολή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ήρθε να πολλαπλασιάσει τις εστίες έντασης και διαφωνίας μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Το Μαξίμου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκίμασαν αυτονοήτως την συμπεριφορά του επιχειρηματία, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος τηρούσε αιδήμονα σιωπή, ενώ βουλευτές του όπως ο εκλεγόμενος στην Θεσσαλονίκη, Γιώργος Λαζαρίδης, τον υπερασπιζόταν στη Βουλή. Όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στην ανοιχτή διαφωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που αφορά στο Μακεδονικό: ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαβεβαιώσει το πρωθυπουργικό γραφείο ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω ως προς την μη χρήση της σύνθετης ονομασίας και του όρου «Μακεδονία», κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αν έρθει πρόταση επίλυσης του ονοματολογικού στη Βουλή, τότε η κυβέρνηση θα κοπεί στα δύο. Βεβαίως, όπως παρατηρούν με νόημα ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες, δε θα είναι η πρώτη φορά. Όμως, όπως λέει η παροιμία, «πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία σπάει».
Νέα συνεννόηση
Όλα τα παραπάνω «αγκάθια» διαμορφώνουν ένα προβληματικό σκηνικό για την κυβέρνηση, που θα επιχειρήσουν σήμερα να υπερκεράσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί την ρήξη και τη παράταση του σκηνικού κρίσης φάνηκε από τις κινήσεις αποκλιμάκωσης που έλαβαν χώρα χθες. Το Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, φρόντισε να διαμηνύσει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου, ανακοινώνοντας, μάλιστα, την σημερινή συνάντηση των δύο. Μερικές ώρες αργότερα, από την Θεσσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος φρόντισε να υπερθεματίσει, διαβεβαιώνοντας ότι η «έντιμη συμφωνία» με τον ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει ως το τέλος, δηλαδή ως τις επόμενες εκλογές. Τούτων δοθέντων, σήμερα οι δύο αρχηγοί θα επιχειρήσουν να αφήσουν πίσω τους τις παρεξηγήσεις. Θεωρείται δεδομένο, για παράδειγμα, ότι ο πρωθυπουργός θα αξιώσει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να… συνεννοείται με το Μαξίμου πριν πετάξει «ρουκέτες» περί «ομηρείας» σε τόσο σοβαρά θέματα, όπως η κράτηση των δύο ελληνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Επίσης δεδομένο θεωρείται ότι αμφότεροι θα εκφράσουν τα παράπονά τους αλλήλους ως προς τις εκφράσεις ορισμένων βουλευτών, που κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε βουλευτές της συμπολίτευσης που στηρίζουν την ίδια κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Καμμένος, για παράδειγμα, έχει πολλάκις δοκιμάσει τα νεύρα και την υπομονή της Κουμουνδούρου, ενώ το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως, αφού ο κ. Καμμένος εμφανίζεται σοβαρά προβληματισμένος για τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και το κόμμα του από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος παραμένει: να είναι από αύριο η κυβέρνηση δυνατότερη απ’ ό,τι είναι σήμερα…