Σκωτία: Γιατί είναι σχεδόν απίθανο να μπει άμεσα στην Ε.Ε.
Η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμά της να ακουστεί στην ΕΕ, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια δήλωση - ορόσημο που δίνει το στίγμα των επόμενων ημερών
- 29 Ιουνίου 2016 16:02
Την ώρα που η Βρετανία ψάχνει τη φόρμουλα για να παραμείνει στην Ε.Ε. ενώ οι Ευρωπαίοι πιέζουν για άμεση εκκίνηση του Brexit, η Σκωτία δείχνει πως αποκτά σταθερά τον πλέον στρατηγικό ρόλο στην εξέλιξη της όλης ιστορίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, είναι άλλωστε εκείνη που ζήτησε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συζητήσεις για το μέλλον της χώρας, την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν νέο δημοψήφισμα μετά την απόφαση τους να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία, Bremain, στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.
Η Σκωτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε σήμερα από τη δική του μεριά ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.
Η Μαδρίτη αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία για την πιθανή ένταξή της στην Ε.Ε. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκωτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
“Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, τότε φεύγει και η Σκωτία”.
Παρόλα αυτά, αν η Σκωτία δεν υπερψηφίσει στο κοινοβούλιο της την απόφαση για ενεργοποίηση των διαδικασιών για Brexit, τότε αυτό δεν μπορεί να “νομιμοποιηθεί” στη συνείδηση των πολιτών της.
Θρίλερ με το τί μπορεί να κάνει η Βουλή της Σκωτίας
Το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, παρότι ο παραιτηθείς Κάμερον δηλώνει πως θα γίνει σεβαστή η γνώμη του λαού από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν πως στη Σκωτία το 62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ του “Remain” έναντι του 38% υπέρ του “Leave”. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon υπαινίχτηκε άλλο ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Ο καθηγητής Peter Catterall του Πανεπιστημίου του Westminster, ανέφερε σε συνέντευξη του στον Business Insider:
“Η Sturgeon είναι η μόνη πολιτικός που φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο. Η Σκωτία προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Το βρετανικό σύνταγμα δεν έχει γραμμένους κανόνες που προβλέπουν τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Η Sturgeon και κατ’ επέκταση το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εμποδίσει το Brexit. Καθώς όμως το Brexit επηρεάζει άμεσα και τη Σκωτία, δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα”.
Ο “ελληνικός εφιάλτης” των Σκωτσέζων
Μιλώντας την Κυριακή στο BBC, η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε πως θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να αρνηθούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να νομιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Όταν η Sturgeon ρωτήθηκε για το αν σκέφτεται να ζητήσει από τα μέλη της Βουλής της Σκωτίας (όπου το κόμμα της έχει τις 63 από τις 129 έδρες) να μην στηρίξουν τη νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος, απάντησε “φυσικά”. “Αν η Βουλή της Σκωτίας έκρινε στη βάση του τι είναι συμφέρον για τη χώρα, τότε η επιλογή του να πούμε πως “κοιτάξτε, δεν θα ψηφίσουμε για κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Σκωτίας”, φυσικά αυτό είναι στο τραπέζι
Η δήλωση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στο Brexit προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή των Συντηρητικών της Σκωτίας Adam Tomkins, που μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για “ανοησίες”.
“Πολλές ανοησίες ακούγονται για το ότι το Holyrood (σ.σ. Βουλή της Σκωτίας) έχει τη δύναμη να μπλοκάρει ή να ασκήσει βέτο στο Brexit. Δεν έχει καμία τέτοια δύναμη” τόνισε και συμπλήρωσε: “Η Βουλή μπορεί να αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να μπλοκάρει την απόφαση”.
Συνταγματολόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η παρακράτηση νομοθετικής συγκατάθεσης από το Holyrood δεν συνεπάγεται βέτο, καθώς η βούληση της Βουλής των Κοινοτήτων υπερισχύει.
Όσο κι αν θέλει η Sturgeon να μιλήσει απ’ ευθείας με τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η Σκωτία είναι μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα μιλήσει με τις Βρυξέλλες μεν, αλλά μόνο σε πλαίσιο προπαρασκευαστικό και συμβουλευτικό, έως ότου βρεθεί η φόρμουλα για να προχωρήσει η πολύπλοκη υπόθεση της εξόδου.
Αν η Σκωτία θέλει να παραμείνει, ως ανεξάρτητο κράτος πια στην ενιαία Ευρώπη, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. από το σημείο μηδέν.
Ωστόσο, και αυτό έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε περίπτωση που η Σκωτία επιθυμεί πραγματικά να μπει στην Ε.Ε., θα πρέπει να παρουσιάσει ένα έλλειμμα της τάξης του 3% ή μικρότερο. Η χώρα, μετά την κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου της, έχει έλλειμμα της τάξης του 8%. Καταλαβαίνει κανείς πως για να έχουμε Σκωτσέζικη ένταξη, θα ζητηθούν τεράστιες δημοσιονομικές “θυσίες” από τις Βρυξέλλες, κάτι που δεν συμφέρει την πατρίδα της Sturgeon που προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;
Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Sunday Times, 52% των Σκωτσέζων θέλει η χώρα τους να ανεξαρτητοποιηθεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκωτία να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. Περισσότερα θα μπορούμε να καταλάβουμε πάντως μετά το πέρας της συνάντησης της πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (18:00 ώρα Ελλάδος).
Οι διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία θα παραμείνουν σε ισχύ
Αυτό που μπορεί να καθησυχάσει κάπως τους “μετανοιωμένους” ψηφοφόρους υπέρ του Brexit και όσους ανησυχούν για τις συνέπειες της εξόδου, είναι οι δηλώσεις Ολάντ από τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, ο οποίος λίγο πολύ αναφέρει πως η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το “διαζύγιο” των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής συμφωνία (Γαλλίας-Βρετανίας) για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, “δεν έχει νόημα” να τερματιστεί.
Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.