Η Σύνοδος ‘επικήδειος’ και το χιούμορ του Τσίπρα

default image

Το βαρύ κλίμα εντός της Συνόδου περιγράφουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η παρέμβαση Τσίπρα που "ελάφρυνε" την άσχημη διάθεση

Ως ‘ολονυχτία’ και επικήδειο περιγράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Financial Times τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, την τελευταία συνεδρίαση με τη συμμετοχή Βρετανού πρωθυπουργού. Το άρθρο με τίτλο “Θλίψη για το Brexit στο τελευταίο δείπνο του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες” περιγράφει τη βαριά ατμόσφαιρα στην τρίωρη Σύνοδο-αντίο στο Βρετανό πρωθυπουργό σημειώνοντας το σχόλιο ενός ηγέτη από τον ευρωπαϊκό βορρά που παρατηρούσε πως “δεδομένων των συνθηκών, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Όμως μόνο καλά πράγματα μπορεί να πει κανείς αναφορικά με έναν θάνατο”.

Πίσω από τους αστεϊσμούς υπήρξε μια αίσθηση ολονυχτίας στις Βρυξέλλες αναφορικά με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνει το δημοσίευμα. Σχεδόν το σύνολο των ηγετών αναφέρθηκαν σε αιώνες κοινής ιστορίας με τη γηραιά Αλβιώνα σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσουν το τέλος της κοινής πορείας 43 χρόνων στην ενιαία Ευρώπη.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ περιέγραψε την κατάσταση ως λυπηρή, που όμως αποτελεί την πραγματικότητα και συμπλήρωσε: “Είμαστε πολιτικοί και δεν πρέπει να μας διακατέχει για πολύ η θλίψη. Δείξαμε τα συναισθήματά μας, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να καταλήξουμε στα απαραίτητα συμπεράσματα”.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην τελευταία του παρουσία στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να αποφύγει το Brexit, όμως δεν το κατόρθωσε. Παρά τη δύσκολη θέση, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέρριψε εμμέσως ευθύνες στην ΕΕ, η οποία δεν έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις σε ότι αφορά το προσφυγικό. Αν είχαν τεθεί πιο σαφή “όρια εκτάκτου ανάγκης” ισχυρίστηκε πως το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν διαφορετικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του τόνισε πως ο Βρετανός πολιτικός υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένος όταν αναφέρθηκε στα ψέμματα των υποστηρικτών της αποχώρησης από την Ένωση. Στη Σύνοδο, ο Ντέβιντ Κάμερον υπήρξε καθησυχαστικός όσον αφορά στο ζήτημα της διαδοχής του, τονίζοντας πως τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και η Τερέζα Μέι που διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θώκο είναι πραγματιστές πολιτικοί. Από την άλλη, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και το χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο.

Στο ίδιο άρθρο πάντως, η FT σημειώνει πως το βαρύ κλίμα χαλάρωσε όταν το λόγο πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “ο τελευταίος ηγέτης που προκάλεσε Σύνοδο Κορυφής απειλώντας με δημοψήφισμα”. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως “τέτοιες ψηφοφορίες δεν είναι δύσκολες. Υπήρχαν εξ αρχής δύο πιθανά αποτελέσματα και έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Γι’ αυτό με εξέπληξε η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία”. Το δωμάτιο τότε ξέσπασε σε γέλια, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ FINANCIAL TIMES

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα