Τουρκία: Έκδοση 70 ενταλμάτων σύλληψης για πρώην υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ
Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί
- 17 Αυγούστου 2017 15:43
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την Πέμπτη εντάλματα σύλληψης για 70 πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου χρόνου.
Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία έκλεισε στη φυλακή εννέα ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τα δίκτυα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στις 10 Αυγούστου σε βάρος 35 νυν ή πρώην συνεργατών μέσων ενημέρωσης και ένδεκα εξ αυτών συνελήφθησαν. Δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και εννέα προφυλακίσθηκαν χθες για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το Ανατολή.
Μεταξύ των φυλακισθέντων περιλαμβάνονται ο Μπουράκ Εκιτζί, υπεύθυνος του ιστότοπου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας BirGun, αλλά επίσης ο Γιασίρ Καγιά, πρώην διευθυντής ενημέρωσης του τηλεοπτικού δικτύου της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ, διευκρινίζει η εφημερίδα Hurriyet.
Η Τουρκία κατηγορεί τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με αυτό.
Η καταστολή έχει προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας που φοβούνται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι διώξεις είναι απαραίτητες λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
(Φωτογραφία: AP / Burhan Ozbilici, με πληροφορίες από CNN Turk, ΑΠΕ)