Κρίνεται στο Eurogroup της Πέμπτης η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών

Κρίνεται στο Eurogroup της Πέμπτης η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Δυναμιτίζουν το κλίμα σενάρια για μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα. Πληθαίνουν οι αξιώσεις των θεσμών για νέα μέτρα, αντιδρά η Αθήνα

Σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές βρίσκεται διαρκώς η κυβέρνηση, ακόμη κι αν έφυγε από την Ελλάδα το κουαρτέτο, με στόχο την ταχύτερη επιστροφή του το συντομότερο δυνατόν για την ολοκλήρωση της δεύτερης – και πιο καθοριστικής – φάσης της αξιολόγησης.

Η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά μερικά 24ωρα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς εκκρεμοτήτων, από κοινού με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να μπορεί με αξιώσεις να περιμένει εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι εξελίξεις αφορούν στην οριστικοποίηση της επιστροφής του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους, με τις τελευταίες πληροφορίες να την τοποθετούν για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και όχι για τις 15 του μηνός όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Πολλά θα κριθούν ωστόσο στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς θα εξεταστεί διεξοδικά εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα.

Οι προϋποθέσεις αυτές ωστόσο δεν συνιστούν μια εύκολη υπόθεση, αφού Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να καλύψουν μεγάλο μέρος της απόστασης που τους χωρίζει, προτού ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων. Η απόσταση δεν μεταφράζεται σε τίποτα περισσότερο – αλλά και λιγότερο – από νέα μέτρα, με την Αθήνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα να λάβει νέα. Στη δική του διαφορετική άποψη εμμένουν ωστόσο οι δανειστές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για αξιώσεις λήψης πρόσθετων μέτρων, συνολικού ύψους ακόμη και 4 δισ. ευρώ. Ο νέος λογαριασμός αφορά σε συμπληρωματικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016 – 2017, τα οποία αν προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μνημονιακές υποχρεώσεις (μέτρα 1,3 δισ. ευρώ το 2017 και 435 εκατ. ευρώ το 2018), τότε το βαρύ φορτίο της λιτότητας αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Και πρόκειται για μέτρα ανεξάρτητα από εκείνα των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016.

Την ύπαρξη χασμάτος μεταξύ Ελλάδας και δανειστών “επιβεβαίωσε” με τον τρόπο του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ήδη από την περασμένη Παρασκευή πως ορισμένα από τα αγκάθια της αξιολόγησης θα πρέπει να ξεπεραστούν με πολιτική διαπραγμάτευση. Το μεγαλύτερο αγκάθι δεν είναι άλλο από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ έπονται το φορολογικό και το δημοσιονομικό μέτωπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα