Πήγαμε σε μάγο, σε πνευματιστή: Ο Τσίπρας, η Ατλέτικο Μαδρίτης και το εμπόριο μελλοντολογίας

Πήγαμε σε μάγο, σε πνευματιστή: Ο Τσίπρας, η Ατλέτικο Μαδρίτης και το εμπόριο μελλοντολογίας

Το μέλλον της χώρας, οι εκλογές, οι προσωπικές επιδιώξεις, το Champions League, όσα δεν ήρθαν και όσα δεν θα γίνουν ποτέ. Όλα μαζί, μέσα από τα μάτια ενός μέντιουμ. Αυτοαποκαλούμενου μέντιουμ

Κείμενο: Στέφανος Νικήτας, Χρήστος Δεμέτης

Ο Μέντιουμ Amadou Cissé (καμία σχέση με τον Τζιπρίλ) γνωρίζει πως δεν υπάρχει ζωή χωρίς πρόβλημα και πρόβλημα χωρίς λύση. Με 20 χρόνια εμπειρία σοβαρής πνευματικής εργασίας έχει την δύναμη να σας βοηθήσει. Τουλάχιστον έτσι λέει.

Ο προικισμένος πνευματιστής από τη Σομαλία, μπορεί να απομακρύνει τα εχθρικά πρόσωπα και τις αρνητικές ενέργειες, να επιλύσει τα δύσκολα διαζύγια, να βρει λύση στις δικαστικές διαμάχες, να σας απαλλάξει από επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, απότομα ξυπνήματα τη νύχτα, σωματική κόπωση, σεξουαλική ανεπάρκεια, ψυχική κατάρρευση από αποτυχίες, ερωτικές επιδιώξεις ή απογοητεύσεις και όλα αυτά με μόλις πενήντα ευρώ την συνεδρία.

“Μόλις;”, θα διερωτηθεί κανείς. Αυτή είναι η “ταρίφα”, αυτή πληρώσαμε κι εμείς για να δούμε αν ο Amadou είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε. Ένα μέντιουμ με σάρκα και οστά.

Το  μεσημέρι της Δευτέρας ένας αγνώστων λοιπών στοιχείων τύπος, στεκόταν στη γωνία του Βασιλόπουλου μοίραζε κάποια μικροσκοπικά χαρτάκια. Ο Στέφανος πήρε το χαρτάκι, έφτασε στο γραφείο, το έδειξε στον Χρήστο και έτσι από κοινού οι δυο μας αποφασίσαμε να πάρουμε τηλέφωνο και να κλείσουμε ραντεβού με τον πνευματιστή.

Στο χαρτάκι αναγραφόταν το εξής κείμενο:

“Πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ανεξάρτητα από ποία είναι τα προβλήματά σας. Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τα δυσκολότερα από αυτά στον μικρότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον ακόμα και αν έχετε απογοητευθεί από άλλους πνευματιστές. Μπορώ να κάνω άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευθούν. Επίσης δίνω πανίσχυρο φυλακτό για προστασία. Λύνω σημαντικές δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Επιτυχίες Επαγγελματικές συμβουλές και πολλά άλλα.”

(Το χαρτάκι που πήραμε)

Στήσαμε το ρεπορτάζ όντας ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί σε βαθμό προκατάληψης για τα όσα θα βλέπαμε και θα μαθαίναμε στο σπίτι-στούντιο διαλογισμού του Amadou.

Ο Στέφανος ενθουσιασμένος με την προοπτική είπε περιχαρής ότι το κύριο ενδιαφέρον του ήταν να μάθει ποιος είναι ο εν λόγω πνευματιστής , κάτω από ποιες συνθήκες μετανάστευσε στην Ελλάδα (κατάλαβα από τη φωνή του ότι είναι από την Αφρική) αλλά και να μάθει ποίος κατά τη γνώμη του θα κερδίσει το τελικό του Champions League και τις Ευρωεκλογές.

Πήραμε το ΟΚ από τη διεύθυνση για το τυπικό της υπόθεσης, τηλεφωνήσαμε στον πνευματιστή και κλείσαμε ραντεβού μαζί του την Τρίτη στις 4 το απόγευμα.

“Ο Χρήστος Δεμέτης, προσφέρθηκε να έρθει μαζί μου για παρέα κάτι που με χαλάρωσε γιατί δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω όταν θα άνοιγε η πόρτα και θα έβλεπα απέναντί μου τον πνευματιστή”. Τάδε έφη Στέφανος. Η γειτνίαση του γραφείου του Amadou Faye μας διευκόλυνε. Μετά συνειδητοποιήσαμε ότι στο Παγκράτι αλλά και στην Κυψέλη κατοικοεδρεύουν ουκ ολίγοι “μάγοι”, “μέντιουμ”, “πνευματιστές” και ούτω καθεξής.

Διαβάζοντας το κολιέ

Ο Στέφανος ήταν ο ερωτών και ο Χρήστος ο παρατηρητής. “Τι δουλειά κάνετε;”, ρώτησε ο πνευματιστής. “Είμαστε δημοσιογράφοι”, είπαμε και γούρλωσε τα μάτια. Του ζητήσαμε να καταγράψουμε on camera τη διαδικασία χωρίς να δείχνουμε το πρόσωπο του αν δεν θέλει. Αρνήθηκε ευγενικά χαμογελώντας με ένα γέλιο που πρόδιδε καλό άνθρωπο. Δεχθήκαμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία με τον ίδιο να δέχεται το ίδιο ευγενικά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σε μια άτυπη εμβόλιμη συνέντευξη.

“Είμαι από τη Σενεγάλη, ήρθα στην Ελλάδα με αεροπλάνο πριν από τρία χρόνια και έχω οικογένεια στη χώρα μου. Έχω δύο παιδιά”, μας είπε. “Τι δουλειά έκανες εκεί;”, ρωτήσαμε. “Το ίδιο”, ανέφερε σε σπαστά ελληνικά, αρκετά καλά για το λίγο που διαμένει στη χώρα μας.

“Το επάγγελμα πάει από πατέρα σε γιο και από τον γιο στον δικό του γιο”, μας εξήγησε δείχνοντας ντάνες χειρόγραφων κειμένων που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του.

Εκείνος καθισμένος σε ένα τυπικό γραφείο, καλυμμένο με χαρτιά, σημειώσεις και ακατάληπτα σύμβολα. Σχεδόν τρομακτικά για κάποιον αλαφροΐσκιωτο. Το μόνο που θύμιζε “μαγεία” ήταν άλλωστε το γραφείο του. Το υπόλοιπο σπίτι δεν διαφέρει σε τίποτα με ένα κλασικό σπίτι του κέντρου της Αθήνας. Μια τηλεόραση στο σαλόνι έπαιζε κινούμενα σχέδια και ενίσχυε την ατμόσφαιρα σουρεαλιστικής μεταφυσικής που βιώναμε.

“Τι θες να μάθεις;”, είπε κοιτάζοντας τον Στέφανο. “Θέλω να μάθω τι θα γίνει με τη δουλειά μου. Θα πάω καλά οικονομικά, θα βγάλω λεφτά, πρέπει να αλλάξω δουλειά;”, ρώτησε εκείνος.

Και τότε ο πνευματιστής μας “άφησε” για λίγο. Αρπάζοντας τα χαρτιά του άρχισε να ψελλίζει σχεδόν ψιθυριστά κάτι που έμοιαζε με ευχή κλείνοντας τα μάτια. Γύριζε τις σελίδες του, διάβαζε ευχές και στο τέλος έπιασε το μαύρο κολιέ του που έμοιαζε με τεράστιο κομποσκοίνι και άρχισε να μετράει χάντρα-χάντρα τα μελλούμενα. Κοίταξε τον Στέφανο, ξαναγύρισε στις σελίδες του και απεφάνθη. “Θα τα πας καλά. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις δουλειά, καλά θα είναι τα οικονομικά σου. Είσαι παντρεμένος αλλά αν δεν ήσουν θα παντρευόσουν τώρα”, δήλωσε. “Και από υγεία θα είσαι καλά”.

“Πως καταλαβαίνεις τον άλλο;”, του είπαμε. “Τον κοιτάζω και καταλαβαίνω”, απάντηση λακωνικά, ενώ μας εξήγησε ότι οι ευχές του και η γλώσσα του είναι στη διάλεκτο “ουολόφ” της χώρας του.

Στη συνέχεια ζητήσαμε να φωτογραφίσουμε έστω τις φωτογραφίες και τα τεράστια σεντόνια με κείμενα που κοσμούσαν καλύπτοντας τους τοίχους του δωματίου του. “Όχι”, είπε. “Δεν πρέπει ούτε για εσάς, για το δικό σας μέλλον, ούτε για εμένα. Αυτά δεν φωτογραφίζονται δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται”, εξήγησε αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται πάνω από αυτή την απαγόρευση. “Οι άλλες φωτογραφίες είναι του πατέρα και της μητέρας μου και δεν θέλω να τους φωτογραφίζουν”, συνέχισε. Συμφωνήσαμε.

Επόμενη ερώτηση, επίκαιρη. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας;

Γύρος 2. Πάμε πάλι, ευχές, κολιέ, εκστατική απομόνωση, πάντως το μενού δεν είχε μπάλες, γυάλες και καπνούς.

Η διαφορά στη διαδικασία είναι ότι τώρα ο πνευματιστής έδωσε στον Στέφανο να διαλέξει ανάμεσα σε δύο άσπρα χαρτιά. Διάλεξε εκείνος, πήρε το επιλεγμένο ο Σενεγαλέζος φίλος μας, το ευλόγησε, το εξέτασε προσεκτικά και μετά από 2,3 λεπτά είπε. “Αλέξης”. “Δεν θα βγει ο Σαμαράς”, είπε γελώντας.

Τι άλλο θέλουμε να μάθουμε; Ποια ομάδα θα κερδίσει τον τελικό του Champions League, αναρωτηθήκαμε. “Θέλουμε να ποντάρουμε, καταλαβαίνεις”, είπε ο Στέφανος.

Η διαδικασία πανομοιότυπη. “Δεν είμαι Θεός, αλλά βλέπω πως θα κερδίσει η Ατλέτικο Μαδρίτης”, ανέφερε ο μελλοντολόγος μας. Του πήρε πάντως πολύ ώρα να βγάλει το συμπέρασμα, ίσως αυτό να είναι ένδειξη ότι το παιχνίδι θα κριθεί στην παράταση ή στα πέναλτι.

“Πάνε καλά οι δουλειές;”, τον ρωτήσαμε. “Σχετικά ναι”, απάντησε. “Ένα μήνα έχει, τον άλλο έχει πιο λίγο, αλλά πάνε καλά”. “Ξέρεις κι άλλους μάγους;”. “Όχι”, είπε ο Amadou, “δεν πολυβγαίνω από το σπίτι, δεν κυκλοφορώ πολύ”.

Πριν φύγουμε ρωτήσαμε. “Μπορείς να καλέσεις και πνεύματα;”. “Ναι, μπορώ αλλά πρέπει να ξέρω ποιον να καλέσω και μπορεί να πάρει πάρα πολλές ώρες αυτό”, μας είπε.

Τι άλλο μπορεί να κάνει; “Δεν μπορώ να σε θεραπεύσω αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορώ όμως να σε ηρεμήσω, να διώξω τις κακές σκέψεις, να ηρεμήσω και να θεραπεύσω το μυαλό σου. Μπορώ να σε κάνω να ερωτευτείς και να κάνω κάποιον που θέλεις να σε ερωτευτεί”, κατέληξε.

Τον ευχαριστήσαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Δεν θέλαμε άλλωστε να μάθουμε και πολλά περισσότερα για το μέλλον μας. Να μη χαλάσουμε και το μυστήριο της έκπληξης άλλωστε.

Το παραπάνω χαρτάκι που βρήκαμε σε παραλλαγή, σε Αθήνα, Κυψέλη, αλλά και Θεσσαλονίκη:

 

Παρέλαση “Μάγων”

Οι περισσότεροι “Μάγοι”  που έφτασαν στην Ελλάδα  από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είναι από την “Μαύρη Ήπειρο”. Εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των απογοητευμένων  πολιτών που γιγαντώθηκαν στα χρόνια του μνημονίου. Ο απεγνωσμένος κόσμος ψάχνοντας από κάπου να πιαστεί εξαπατάται από τους επιτήδειους που παρουσιάζονται ως μάγοι που υπόσχονται με εύκολα, φτηνά και γρήγορα να δώσουν λύση στα προβλήματά του.

Οι “Μάγοι” είναι εγκατεστημένοι σε φτηνά διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες της πρωτεύουσας και δηλώνουν μέντιουμ, αστρολόγοι και πνευματιστές.

Τα παραπάνω έχουν καταγγείλει κατά διαστήματα μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής της Κυψέλης που έχουν παρατηρήσει την έξαρση του φαινομένου εν μέσω κρίσης. 

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι  όλοι οι μάγοι έχουν κείμενα – καρμπόν στα μικρά διαφημιστικά τους φυλλάδια. Υπόσχονται 100% αποτελεσματικότητα και δηλώνουν ακούραστοι: Λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, για όλο το 24ωρο.

Όπως γράψαμε και παραπάνω, ο δικός μας μάγος στο άκουσμα ότι είμαστε δημοσιογράφοι μας παρακάλεσε να μην αναφέρουμε ούτε το μέρος που μένει και τον συναντήσαμε, ούτε το όνομά του. Όταν του ζητήσαμε να βγάλουμε ορισμένες φωτογραφίες από το σπίτι και τα μαντζούνια του τρόμαξε και μας είπε κάποια άλλη φορά όταν θα βρίσκεται εδώ και ο μεταφραστής του.

Ο μεταφραστής, σωστά διαβάσατε. “Είναι Θεσσαλονίκη για δουλειές τώρα”, μας είπε. Μπορεί να ήταν στο δίπλα δωμάτιο και να μας έβλεπε από κάποια κάμερα, κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν θα μάθει.

Στο δια ταύτα και αντί επιλόγου. Ο Amadou ήταν ένας τρομαγμένος άνθρωπος, ένας ακόμα μετανάστης που προσπαθεί να επιβιώσει ψάχνοντας τον τρόπο. Δεν ξέρουμε καν αν τα 50 ευρώ που πήρε για τη “συνεδρία” τα κρατάει ο ίδιος και πόσα από αυτά μπορεί να στείλει τα παιδιά του στη Σενεγάλη.

Και για να μην παρεξηγούμαστε. Το αν το όλο σκηνικό είναι μια μορφή απάτης ή κληρονομικού χαρίσματος, δεν έχει να κάνει με την καταγωγή, το έθνος, τη χώρα προέλευσης και τη θρησκεία του ατόμου. Πόσοι Έλληνες άλλωστε δεν επικαλούνται κληρονομική διαίσθηση για να προφητεύουν σαν άλλοι Τειρεσίες;

Οι μάγισσες και οι χαρτορίχτρες θα επιβιώνουν για πάντα. Το αν όντως μπορούν να πουν το μέλλον, θα αποδειχθεί από το ίδιο το μέλλον. Και από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. “Αλέξης” είπε ο Amadou.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα