Τι περιμένει την Ελλάδα από την επομένη των εκλογών
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση. Ποιες οι μνημονιακές υποχρεώσεις που καλείται να εφαρμόσει το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Φορολογία και ασφαλιστικό οι δύο "καυτές πατάτες".
- 05 Σεπτεμβρίου 2015 07:00
Μέτρα που «καίνε» και αφορούν τις δύο παραδοσιακά πιο καυτές πατάτες της εκάστοτε κυβέρνησης θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο κυβερνητικό σχήμα – όποιο κι αν είναι αυτό – που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα από τα δύο πιο καυτά μέτωπα – εκείνα της φορολογίας και του ασφαλιστικού – για τα οποία δεσμεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, στα μέσα Αυγούστου.
Τα προγράμματα άλλωστε… από κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν, όπως επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, πως η εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας βρίσκεται πάνω από τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και από τις όποιες κυβερνήσεις προκύψουν.
Το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί και πρέπει να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, ήταν το ουσιαστικό μήνυμα του Ολλανδού αξιωματούχου, το οποίο άλλωστε αναμένεται να μεταφέρει προσωπικά ο ίδιος στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη κατά το άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο.
Μπορεί το τοπίο αναφορικά με την επίσημη έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος να παραμένει θολό – καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η διαδικασία θα καθυστερήσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο αυτό που δεν είναι καθόλου θολό είναι τα νέα μέτρα, τα οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας μετά τις εκλογές.
Ο βαρύς κατάλογος των μέτρων έχει ως εξής:
Φορολογία
– Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
– Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ ο υψηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
– Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017.
Ασφαλιστικό
– Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία.
– Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017.
– Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
– Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
– Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
– Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)