Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες. Τα νέα μπλόκα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες. Τα νέα μπλόκα
Αεροφωτογραφίες από το μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη,αποκλεισμός της εθνικής οδού,Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οι αγρότες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αύξηση των των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα, καθώς επίσης και ότι δεν θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Βουλής που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για αύριο Τρίτη

Στην άσκηση ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων προς την κυβέρνηση, αποφάσισαν οι αγρότες, με αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων αλλά και κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση  της πανελλαδικής συνάντησης της Νίκαιας, οι αγρότες θα κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία, με στόχο να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα και να παραμείνουν τουλάχιστον για 48 ώρες.

Παράλληλα, συμφώνησαν να προχωρήσουν από σήμερα, Δευτέρα, σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αύξηση των των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα, καθώς επίσης και ότι δεν θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Βουλής που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για αύριο Τρίτη.

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας, ενώ καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση που συγκάλεσε για την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι, η συντονιστική στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση, από σήμερα κιόλας, ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ’ αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς.

Σήμερα, έχει κλείσει η νέα εθνική στο Ισθμό επ’ αόριστον, ενώ κλειστή θα παρέμενε η παλαιά εθνική από τις 17.00 μέχρι τις 20.00. Κλειστή είναι και η Μαρκοπούλου προς το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Σκληραίνουν τη στάση τους στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» τα 30 χλμ», όπως τόνισε ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνομβουλγαρικά σύνορα, έδωσε «ελευθέρας» από αργά χθες το βράδυ μέχρι και τις 11 το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα κλείσει εκ νέου για ένα 24ωρο.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσει για ένα 24ωρο η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.

Στον νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12 με 3 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 10 το βράδυ, ενώ στο δεύτερο οι «πύλες» θα κλείσουν 6 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και την Παρασκευή», όπως διαμηνύει ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για 6η ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας, από τις 4 το απόγευμα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: Σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά).

Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ, ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, όπως επισήμανε ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Όπως επισήμανε στο Αθηναικό Πρακτορείο ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός της εφορίας στα Μουδανιά με τρακτέρ, από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως διαμορφώθηκαν από την πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, είναι τα τα εξής:

-Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα υποχώρησε το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30.000 αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», αλλά σε «οικογενειακή κλιμακα» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

-Ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

-Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Παραμένουν κλειστά τα Τέμπτη

Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (7/2/2106) και για 24 ώρες, μετά από απόφαση των αγροτών του μπλόκου.

Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Σκληραίνει και το μπλόκο της Νίκαιας

Οι αγρότες κλείνουν και τις παρακαμπτήριες οδούς, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές διαδρομές, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει μαζική κάθοδος προς την Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα