Γιατί οι τυφώνες με γυναικείο όνομα, είναι φονικότεροι
Γιατί οι τυφώνες με γυναικείο όνομα είναι πιο φονικοί από τους "αντρικούς". Ο κρυμμένος "σεξισμός" τους κάνει λιγότερο "επικίνδυνους" για τον κόσμο
- 24 Οκτωβρίου 2014 10:42
Οι άνθρωποι που ακούνε ότι έρχεται κατά πάνω τους ένας τυφώνας που λέγεται “Τζένη” φοβούνται λιγότερο σε σχέση με το αν θα έπρεπε να τρέξουν για να γλιτώσουν από τον τυφώνα “Drago”.
Σεξισμός και κρυμμένα στερεότυπα στον τρόπο με τον οποίο τα θύματα τυφώνων αποφασίζουν να προστατευτούν. Γιατί στην πραγματικότητα, βάσει ερευνών, οι πιο φονικοί τυφώνες στην ιστορία είχαν γυναικείο όνομα.
Η καταστροφή έρχεται, τις περισσότερες φορές μαζί με την Katrina και την Audrey. Όπως εξηγεί η έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι άνθρωποι φοβούνται λιγότερο τους τυφώνες με γυναικείο όνομα και γι’ αυτό δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Οι περισσότεροι από εκείνους που απάντησαν στα ερωτηματολόγια της έρευνας, (1.000 άτομα συνολικά) είπαν ότι ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να κρυφτούν σε καταφύγιο όταν ακούσουν για μια επερχόμενη καταιγίδα που ονομάζεται Christopher παρά Christina, Victor παρά Victoria, Alexander παρά Alexandra. Με λίγα λόγια, βρίσκουν τα γυναικεία ονόματα λιγότερο τρομακτικά.
“Οι άνθρωποι ψάχνουν για νόημα σε κάθε πληροφορία που λαμβάνουν. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αξιολόγησαν τις “θηλυκές” καταιγίδες λιγότερο τρομακτικές, καθώς όπως φαίνεται πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ήπια και λιγότερο επιθετικά πλάσματα”, είπε η Sharon Shavitt, καθηγήτρια μάρκετινγκ και υπεύθυνη για την εκπόνηση της έρευνας.
Και όπως προσθέτει, το γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα με άλλα ευρήματα σχετικά με τις διαφορές αντίληψης των φύλων και τον σεξισμό που ενυπάρχει στην αμερικανική κοινωνία.
“Αν αλλάξεις το όνομα του τυφώνα “Eloise” σε “Charlie”, θα τον κάνεις τρεις φορές λιγότερο επικίνδυνο”, λέει. Η έρευνα βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία νεκρών και θυμάτων από το 1950 μέχρι το 2012.
Φέτος, οι τυφώνες Cristobal, Edouard, και Teddy έπληξαν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι έτεροι Dolly, Bertha, και Fay που έκαναν και εκείνοι το πέρασμα τους, θεωρήθηκαν πιο φονικοί για την κοινότητα των επιστημόνων, λόγω ιδεοληψιών και κοινωνικών στερεοτύπων των Αμερικανών πολιτών. Το ίδιο ισχύει και για τον Πατρίτσια.
Γιατί όμως οι τυφώνες άρχισαν να παίρνουν και γυναικεία ονόματα;
Κατά το 19ο αιώνα οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου. Αργότερα, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να περιγράφουν τους τυφώνες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης όπου εκδηλώνονταν, γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν ότι ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιούν σύντομα, διακριτά ονόματα, τα οποία υπόκεινται σε μικρότερη πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις παλαιότερες, δύσχρηστες μεθόδους.
Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών από εκατοντάδες σταθμούς, παράκτιες βάσεις και πλοία στους ωκεανούς.
Για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναπτύσσει μια λίστα με ονόματα που έχουν εκχωρηθεί με αλφαβητική σειρά. Τα ονόματα μπορεί να επαναληφθούν μετά από ένα διάστημα έξι ετών, αλλά τα ονόματα των ιδιαίτερα σοβαρών καταιγίδων έχουν οριστικά αποσυρθεί από τη χρήση .
Το 1978, οι μετεωρολόγοι παρακολουθούσαν καταιγίδες στο ανατολικό Βόρειο Ειρηνικό οπότε και άρχισαν να “βαφτίζουν” με αντρικά ονόματα τις καταιγίδες. Για κάθε έτος, υπάρχει μια λίστα με 21 ονόματα που κάθε ένα αρχίζει με διαφορετικό γράμμα της αλφαβήτου (τα ονόματα που αρχίζουν με τα γράμματα Q, U, X, Y και Z δεν χρησιμοποιήθηκαν). Η πρώτη τροπική καταιγίδα της χρονιάς δόθηκε το όνομα που αρχίζει με το γράμμα “Α”, το δεύτερο με το γράμμα “Β” και ούτω καθεξής.
Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος “Καταιγίδα” του Τζορτζ ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Οι κατάλογοι αυτοί είχαν γυναικεία ονόματα μέχρι το 1979, αλλά έκτοτε άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά. Συνολικά, χρησιμοποιούνται έξι κατάλογοι με 21 ονόματα για κάθε έτος.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τυφώνες που αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς ή καταστροφές, οπότε, για λόγους ευαισθησίας, δεν ξαναχρησιμοποιείται το όνομά τους, αλλά αφαιρείται από τους καταλόγους και αντικαθίσταται από άλλο. Τα ονόματα αυτά ακολουθούν αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες από 21 τυφώνες μέσα σε ένα έτος, ο 22ος και οι υπόλοιποι, ονοματίζονται με γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου (“Αλφα”, “Βήτα” κ.ο.κ.).
(Με πληροφορίες από: Quartz)