Κίνημα Αλλαγής: Ισχυρή η Γεννηματά και τα στοιχήματα για το αύριο
Η ενοποίηση του χώρου, η καθολική αναγνώριση προς την αρχηγό Φώφη Γεννηματά και η πλήρης επικράτηση της πολιτικής της γραμμής, αλλά και η παγίωση των συσχετισμών δύναμης, ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
- 19 Μαρτίου 2018 07:11
Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα, όμως, τα ξημερώματα της Κυριακής γεννήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς είναι πλέον γεγονός. Εκκρεμεί ακόμα ο διορισμός της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά από χθες έχει ψηφισμένο πρόγραμμα και καταστατικό, γεγονός που του δίνει πλέον «σάρκα και οστά».
Ο δρόμος κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα ήταν στρωμένος. Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για κεντρικά πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα ήταν υπαρκτές ακόμα και την ώρα που διεξάγονταν το Συνέδριο. Κοιτάζοντας, όμως, προς το μέλλον, η Φώφη Γεννηματά μπορεί να αισιοδοξεί. Επίσης, θα έχει να περηφανεύεται ότι με τις δικές της προσπάθειες, ο κατακερματισμένος χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου Κέντρου βρήκαν ξανά κοινή στέγη.
Και αυτό είναι που μένει την επόμενη μέρα. Μία ενιαία, πολυκομματική έκφραση της Κεντροαριστεράς, με μια ισχυρή αρχηγό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που θα ηγηθεί στην πορεία για την ανασύνθεση του χώρου. Της το αναγνώρισαν όλα τα κορυφαία στελέχη στις τοποθετήσεις τους, της το αναγνώρισε και η βάση με το θερμό χειροκρότημα που της χάρισε.
Παράλληλα, η «νίκη» της Φώφης είναι και πολιτική, αφού όλοι αναγνώρισαν ως ορθή τη γραμμή του «απέναντι, όχι ενδιάμεσα» από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Όλοι πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου – που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι έχει αντιΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση. Επίσης, το σχέδιο «Ελλάδα» αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα του νέου φορέα, φέροντας έτσι την σφραγίδα της.
Στο Συνέδριο ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για επιμέρους ζητήματα. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για επιβολή ορίων στις θητείες (τέσσερις για βουλευτές, τρεις για ευρωβουλευτές) συζητήθηκε έντονα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης «σήκωσε το γάντι» και υποστήριξε ότι ο ίδιος πρώτος θα το κάνει πράξη. Επίσης, ο Γιάννης Ραγκούσης, αν και δεν μίλησε, κατέθεσε γραπτά την πρόταση του και διαφοροποιήθηκε στην στάση του Κινήματος Αλλαγής στην υπόθεση της Novartis, χαρακτηρίζοντας λάθος την γραμμή της «κυβερνητικής σκευωρίας». Επίσης, ο πρώην υπουργός τάχθηκε για πολλοστή φορά εναντίον μιας πιθανής συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και η ίδια η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη πλήρως από την προσυνεδριακή διαδικασία, όμως έκανε αρκετές υποχωρήσεις ώστε να ικανοποιηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα.
Ένα ακόμα μήνυμα, ήρθε από τη εξέδρα. Έγινε σαφές προς όλους ότι μέσα στον νέο φορέα, υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι, με ισχυρή οργανωτική βάση. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις αντιδράσεις των υποστηριχτών τους στο Συνέδριο.
Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα. Η Φώφη Γεννηματά δεν σκοπεύει να αρκεστεί μόνο στην κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Σύμφωνα με τους συνεργάτες της, θέλει να πείσει ότι έχει πολιτική πρόταση εξουσίας, που είναι ρεαλιστική και μπορεί να καλυτερεύσει την ζωή των πολιτών. Επίσης, στοίχημα για τον νέο φορέα αποτελεί ο περιορισμός της πολυγλωσσίας, που προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους.
(Φωτογραφία: SOOC)