Μόνοι, πτωχοί αλλά υπερήφανοι!

Μόνοι, πτωχοί αλλά υπερήφανοι!
Photograph: Philippe Huguen/AFP/

Η συζήτηση για την Ενιαία Οικονομική Διακυβέρνηση και οι Έλληνες πολιτικοί που συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο "μπαλκονάτο". Για άλλη μια φορά μένουμε πίσω

Μπορεί να βρισκόμαστε -ξανά- σε προεκλογική περίοδο, ο εγχώριος  δημόσιος διάλογος δυστυχώς δεν βελτιώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Την ίδια ώρα που εδώ συζητάμε για αντιμνημόνια και δραχμές, στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μια δομική αλλαγή, από την οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.  Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών-μελών της ένωσης, δηλαδή η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ταχθεί υπέρ μιας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης.

Μιας πιο συγκεντρωτικής δηλαδή κεντρικής εξουσίας που θα εποπτεύει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών θα φροντίζει για την πιο ισότιμη κατανομή των πόρων αλλά και για το πώς κάθε κράτος δαπανά τα διαθέσιμα χρήματα του. Και κάπου εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

Οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις απαξιούν να μετάσχουν φυσικά στο διάλογο. Αντίθετα, η φράση «ενιαία οικονομική διακυβέρνηση» θεωρείται ταμπού από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών με εξαίρεση κάποιους ένθερμους ευρωπαϊστές.  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στο συγκεκριμένο θέμα επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Είναι φυσικό, καθώς οι πολιτικοί –ανεξαρτήτως ιδεολογίας- αντιλαμβάνονται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, χάνουν κάθε δυνατότητα συναλλαγής. Και με τους ψηφοφόρους και με τους εθνικούς προμηθευτές.  Θα παλέψουν λοιπόν με νύχια και με δόντια για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Για να προστατέψουν τη …δουλειά τους.

Το παράξενο είναι ότι κατόρθωσαν να πείσουν και τον κόσμο να συνταχθεί με την άποψή τους κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι πολίτες μπορεί να δηλώνουν εδώ και χρόνια ότι πρέπει να αλλάξει το φαύλο πολιτικό προσωπικό, αρνούνται όμως να δεχτούν έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας πανευρωπαϊκής κυβέρνησης. Δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ποσοστό 73% (ευρωβαρόμετρο Αύγουστος 2015). Αντίθετα σχεδόν 4 στους 10 δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική Κυβέρνηση. Άβυσσος η ψυχή του Έλληνα.

Το επιχείρημα των εγχώριων πολιτικών –όπως και των απανταχού αντιευρωπαϊστών- δεν είναι άλλο από την εθνική υπερηφάνεια και ανεξαρτησία. Ένα επιχείρημα που δείχνει να «περνάει» στον κόσμο. Μάλλον νιώθει κανείς πιο υπερήφανος και ανεξάρτητος όταν κακοδιαχειρίζεται την οικονομία της χώρας του ένας ιθαγενής. Τόσο υπερήφανος που δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.  Απλώς πιστεύει κάθε φορά ότι ο επόμενος θα είναι διαφορετικός…

Η συζήτηση –δυστυχώς για τους πολέμιούς της- δεν περιορίζεται πλέον σε θεωρητικό επίπεδο. Στα τέλη του περασμένου Ιούνη πέντε σημαίνουσες προσωπικότητες της Ε.Ε.* συνυπέγραψαν μια έκθεση με τίτλο «Ολοκληρώνοντας την Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης». Μια χαρακτηριστική φράση της έκθεσης αναφέρει ότι «Χρειαζόμαστε μια μόνιμη, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση για το μέλλον, η οποία θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη ευημερία για όλους τους πολίτες». Σύμφωνα με το κείμενο, προβλέπεται ότι το αργότερο μέχρι το 2025, θα έχουν τεθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σε εφαρμογή ώστε η ένωση να αποκτήσει μια αρχιτεκτονική που θα χαρακτηρίζεται από απόλυτη σταθερότητα αλλά και διαφάνεια.

Τόσο ο  Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τάχθηκαν με δηλώσεις τους -στις αρχές της εβδομάδας- υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ταχθεί εδώ και καιρό στο πλευρό των πέντε προέδρων.

Αλέξης, Βαγγέλης, Σταύρος και Φώφη (για Κουτσούμπα και Λαφαζάνη δεν είχα προσδοκίες) θεωρούν ανάξιο λόγου να συζητήσουν με τους πολίτες το συγκεκριμένο θέμα. Πολιτεύονται με τρόπο παλαιοκομματικό, «μπαλκονάτο». Εκεί δεν χωρούν σοβαρές συζητήσεις. Ιδίως μάλιστα για ένα θέμα που απειλεί την παλαιοκομματική ύπαρξή τους. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις τρέχουν και μας ξεπερνούν. Όμως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», για να μιλήσουμε στη γλώσσα τους. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά και είναι μόνο δική μας απόφαση αν θα ακολουθήσουμε ή θα παραμείνουμε μόνοι, πτωχοί αλλά υπερήφανοι…

-Την έκθεση συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι σύμβουλος έκδοσης της 24 Media

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα