Σήμερα κρίνεται η επιστροφή των θεσμών
Νέα διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα κρίνει το αν και πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. "Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής" είπε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί
- 31 Μαρτίου 2017 13:31
Μέχρι και το τέλος της ημέρας και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών αναμένεται να ξέρουμε την ημερομηνία επιστροφής των ομάδων των δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.
Η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) κατά την χθεσινή της συνεδρίαση έδωσε εντολή την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα χωρίς όμως να ορίζει σαφή ημερομηνία επιστροφής.
Λίγη ώρα νωρίτερα η εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε πως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα από την έδρα των θεσμών. «Αυτές οι διαβουλεύσεις θα επιτρέψουν να ανοίξει η πόρτα για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής τους», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρτ.
Πηγές από την ελληνική πλευρά επιβεβαίωναν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ότι μέσα στην ημέρα αναμένεται νέα διαβούλευση μεταξύ των θεσμών προκειμένου να αποφασίσουν αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα για ένα τελικό γύρο διαβουλεύσεων.
Ως γνωστό η καθυστέρηση οφείλεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εργασιακό και ασφαλιστικό.
Για το Ταμείο αποτελεί βασική προτεραιότητα το ασφαλιστικό, δηλαδή, η κατάργηση τη προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία), καθώς είναι καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα και αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και παίζει ρόλο ακόμη και στη βιωσιμότητα του χρέους.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις να γίνουν από το 2019, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα γίνει το 2020.
Το εργασιακό είναι το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά είναι καθαρά «διαρθρωτικό» και άρα υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος να λυθεί ακόμη και μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου στην πορεία για την συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.
Δεδομένο πάντως είναι ότι ακόμη και αν υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ θεσμών και οικονομικού επιτελείου το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας θα κληθεί να επικυρώσει μια κατ αρχήν συμφωνία αφού το οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περνάει και από την ψήφιση των μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος να επιστρέψει το επόμενο Σάββατο με μια λίστα προαπαιτούμενων που θα πρέπει να κάνει νόμο μέχρι και την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις 21 μέχρι και τις 23 Απριλίου.
(Φωτό: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)