Συγκλίσεις αλλά και ‘αγκάθια’ ανέδειξε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης

Συγκλίσεις αλλά και ‘αγκάθια’ ανέδειξε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης
Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on July 31, 2015. / Hilton , 31 2015. SOOC

Ανεβάζουν ταχύτητα τα επόμενα 24ωρα τα τεχνικά κλιμάκια. Ορόσημο το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου όπου θα κρίνει η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Αγώνας δρόμου ως τα τέλη του μήνα

Το «τεφτέρι» με τις παρατηρήσεις των δανειστών που έφυγαν από την Αθήνα χθες το βράδυ ανοίγει ευθύς αμέσως η ελληνική πλευρά, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της κάτι περισσότερο από 20 ημέρες, προκειμένου να κλείσει κάθε ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη αγώνα δρόμου τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών παραμένουν επί ελληνικού εδάφους, έχοντας λάβει σαφείς εντολές από τους προϊσταμένους τους να κάνουν «φύλλο και φτερό» κάθε στοιχείο που αφορά στη διαπραγματευτική διαδικασία. Τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων αναμένεται να εργαστούν σκληρά από κοινού με την ελληνική πλευρά, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή του κουαρτέτου προς τα μέσα του μήνα. Το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών εντός του επόμενου δεκαημέρου θα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως, παρά το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, «ορισμένα σημεία σύγκλισης έχουν καταγραφεί», ενώ «σημαντική είναι και η απόσταση που διανύθηκε μεταξύ Αθήνας και δανειστών τις προηγούμενες πέντε ημέρες».

Ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ορισμένα από τα αγκάθια της αξιολόγησης θα πρέπει να ξεπεραστούν με πολιτική διαπραγμάτευση. Το μεγαλύτερο αγκάθι φυσικά δεν είναι άλλο από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ έπονται το φορολογικό και το δημοσιονομικό μέτωπο.

Για θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο, από την πλευρά της, η Κομισιόν, παρέχοντας μια σημαντική δήλωση στήριξης των ελληνικών προσπαθειών, που τόσο χρειάζεται η Αθήνα. «Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε την Παρασκευή αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το αν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – με αφορμή την αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα μετά από πέντε μέρες διαβουλεύσεων – ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές. Σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και του ασφαλιστικού και της δημόσιας διοίκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα