Γιατί ο Σαμαράς αίφνης δηλώνει πως θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Γιατί ο Σαμαράς αίφνης δηλώνει πως θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Ο π΄ροεδρος της Νέας δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς βγαίνει από τα γραφεία τηου κόμματος μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Οι φόβοι για αποχώρηση βουλευτών από τη Ν.Δ εάν τεθεί δίλημμα παραμονής στο ευρώ και το γεγονός ότι πολλά στελέχη ψιθυρίζουν το όνομα του Κώστα Καραμανλή σε σχετικές συζητήσεις, θορυβεί τη Συγγρού. Σήμερα η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου για διαπραγμάτευσεις- δημόσια ασφάλεια

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο πρακτορείο Bloomberg, όπου εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας εάν το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, προκάλεσαν σχόλια και συζητήσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο.

Αυτή η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προσπάθεια να “καούν” σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή μεγάλου συνασπισμού σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο. Σενάρια τα οποία κυκλοφορούν εδώ και καιρό μεταξύ των γαλάζιων, πολλοί εκ των οποίων αναφέρουν στις σχετικές συζητήσεις το όνομα του Κώστα Καραμανλή ως του μοναδικού που θα μπορούσε να ενώσει φιλοευρωπαϊκές και μετριοπαθείς δυνάμεις.

Ψίθυροι μάλιστα ότι διψήφιος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ θα ήταν διατεθειμένος ακόμη και να αποχωρήσει από το κόμμα για να στηρίξουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανησυχούν τη Συγγρού.

Κατά άλλες ερμηνείες, ο κ.Σαμαράς με τον τρόπο αυτό δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση παρών στο πολιτικό παιχνίδι, θέλοντας ταυτόχρονα να δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική του πολιτική τύχη.

Η πεποίθηση του προέδρου της Ν.Δ πάντως ότι θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις ενισχύεται όλο και περισσότερο, όσο οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να μην οδηγούν σε λύση. Οι οικονομικές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ, όπου ο κ.Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί στο πνεύμα της δήλωσης του στο Bloomberg.

Η Συγγρού σε ενημερωτικό σημείωμα σχολίασε εν τω μεταξύ και τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη, όπως αυτά διέρρευσαν στον ξένο τύπο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση του μνημονίου και τώρα στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα. Υποστηρίζει επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν “φορους, φόρους και πάλι φόρους” προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν τεθεί στη συνεδρίαση το θέμα της στάσης της Ν.Δ στην ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και εν γένει στη διαδικασία, αλλά και το ερώτημα γιατί δεν έσπευσε η ηγεσία του κόμματος να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του κ.Καραμανλή.

Εν τω μεταξύ η Συγγρού επισήμως δεν είχε τοποθετηθεί όσον και αφορά στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημιουργία Επιτροπής Σοφών, με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία, την οποία αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- επιμένοντας όμως και στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα